Foto: Eirik Nilssen

Fjerde vinner av Eureca-fondet er Jon Erlend Matre!

Jon Erlend Matre er 22 år gammel og kommer fra Tromsø. Han visste tidlig at det var kokk han skulle bli, og ambisjonene var store. Læretiden tok han på Mathallen Tromsø, hos Gunnar Jensen, hvor læringskurven var bratt. Etter hvert gikk turen til Oslo, og nå jobber han på Stock Spiseri & Drikkeri som Sous Chef.

Matre fikk etter hvert plass på Det Norske Junior Kokkelandslaget, og i februar 2019 var han med på å få sølv sammenlagt under kokke-OL i Stuttgart. I tillegg var han med Det Norske Kokkelandslaget som commis da de deltok i VM i 2018. I individuelle konkurranser har Matre også gjort det stort. Han har vært med i konkurranser både hjemme i Norge og i utlandet, og i TineCup og Norges Cup har han vært på toppen av pallen. Nå har Matre som mål å gjøre det stort i Nordic Young Chef.

«Å delta i kokkekonkurranser er en utrolig mulighet for å utvikle meg i faget. Du blir utfordret til å teste nye spennende råvarer og lære nye teknikker. For eksempel, i Nordic Young Chef skal vi blant annet bruke rødbeter til desserten som gjør at man må tenke nytt og litt utenfor boksen,» forklarer Matre. «Under selve konkurransen så må du holde hodet kaldt, selv om du er utrolig spent. Du må presse deg til det ytterste når det gjelder presisjon og jobbe effektivt. Tingene går aldri helt som planlagt og du må løse utfordringene underveis. Alt dette gjør selvfølgelig at man utvikler seg som kokk.»

Matre skulle egentlig delta i Nordic Young Chef 24. mars tidligere i år, men konkurransen har senere blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av Covid-19. Senere skulle han i slutten av juli også vært commis for Kjell Patrick Ørmen-Johansen under Global Chef Challenge, som nå er utsatt til våren 2021.

Selv om konkurransene har blitt satt litt på vent som følge av Covid-19, har Matre som mål å gjøre det bra når man har mulighet til å ta det opp igjen. Matre vil bruke støtten fra Eureca-fondet på forberedelser til fremtidige konkurranser, noe som han håper at resulterer i pallplasseringer.

«Jon Erlend har et stort potensial, og en stor lidenskap for faget. Han har store ambisjoner, og satser høyt, og det synes vi er viktig. Vi tror han kommer til å nå langt, og vi gleder oss til å heie på han fra sidelinjen når han skal kunkurrere i fremtidige konkurranser,» sier Torkel Stensrud, daglig leder i Eureca engros.