Kenneth Pettersen og hans Commis, Kristoffer Myrvåg, med gullet i boks etter å ha produsert tre fantastiske sjømatretter

Kenneth Pettersen om førsteplassen i Årets Sjømatkokk 2019

Torsdag 26. september ble Kenneth Pettersen (24) Årets Sjømatkokk 2019. Pettersen er blant de utvalgte som fikk en del av Eureca-fondet, og vi er stolte av Pettersens innsats og prestasjon.

Konkurransen ble arrangert i forbindelse med Fagmessen a la carte i Grieghallen i Bergen. Det skulle lages tre sjømatretter med tema «Street Food» - to som fingermat og én som hovedrett, hvor fingermatrettene måtte lages på grunnlag av en «overraskelseskurv.»

Vi tok en prat med Pettersen for å høre om hvordan forberedelsene og prosessen opp mot konkurransedagen var, og hva han føler nå i etterkant av det hele.

«Kom aldri til det punktet hvor jeg var helt klar»

Opp mot konkurransen var det mye som skjedde for Pettersen sin del. Det å sjonglere en fulltidsjobb med konkurranseforberedelser var ikke en enkel oppgave. Det ble lange dager, og det var spesielt de to siste ukene før konkurransen hvor han merket presset.

«Den siste tiden opp mot konkurransen gikk ganske fort for å si det sånn. Commisen min, Kristoffer Myrvåg, fikk jeg med på laget noen uker før, så det ble knapt med tid. Det var mye som måtte gjøres sent, og for at alt skulle gå opp måtte jeg holde på med jobb og øving til konkurranse fra tidlig om morgenen til sent om kvelden,» forteller Pettersen.

Siden store deler av Årets Sjømatkokk gikk ut på «overraskelseskurven» følte Pettersen at han aldri kom til et punkt hvor han var ferdig forberedt. Da konkurransedagen var her måtte han hoppe litt i det, og det var kanskje nettopp den tankegangen som gjorde at Pettersen klarte å holde roen.

Da Pettersen og Myrvåg ankom arenaen og kjøkkenet de skulle jobbe i var de mer fokuserte enn noen gang, og motivasjonen for å vise hva de var gode for ble bare større og større jo nærmere startskuddet de kom.

Kommunikasjonen mellom Pettersen og Myrvåg fungerte veldig bra under konkurransen.

«Jeg var overrasket over hvor rolig jeg tok det. Jeg hadde trodd at jeg skulle vær litt mer ´shaky´ i hendene. Det var kun rett før hvor jeg kjente på nervene. Da følte jeg det på hele kroppen, men 5 minutter inn i konkurransen gikk det over. Da var jeg og Myrvåg så inni det og fokuserte på å levere bra,» sier Pettersen.

«Skulle holde oss til planen, uansett hva»

Overraskelsespakken utøverne fikk bestod av blant annet rødspette, rognkall, havmus og skate. Derfra satt Pettersen og Myrvåg sammen menyen, og begynte å planlegge gjennomførelse.

Hvordan konkurrentene håndterte stressnivået og overraskelseskurven ble avgjørende for resultatet

«I sånne situasjoner er det viktig å komme raskt frem til en beslutning. Det vi hadde trent på var å ta det vi får og bestemme oss for noe, og så holde oss til planen. Hvis vi hadde begynt å tvile og være usikre så hadde mye av tiden gått bort. Vi hadde sett for oss ulike scenarioer, så egentlig var det bare å bestemme oss for hvor vi skulle sette de forskjellige fiskene med tanke på hver rett.»

Pettersen kjente fort at han hadde dagen. Kommunikasjonen mellom han og Myrvåg var veldig bra, og selv om det var noen småting som ikke gikk helt som det skulle gikk stort sett alt som planlagt.

«Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi jobbet sammen. Jeg kunne ikke hatt med meg en bedre Commis enn han Kristoffer. Han fikset det rett og slett. Det var så enkelt å jobbe i lag, og på selve dagen så funket alt,» sier Pettersen med et smil. «Vi visste jo ikke hva de andre lagde mens vi holdt på, så vi visste ikke om vårt produkt var godt nok, men da vi var ferdige, så var jeg i hvert fall veldig fornøyd med det vi hadde produsert.»

«All den støtten jeg har fått fra sponsorer har hjulpet veldig»

Med gullet i boks dro Pettersen hjemover til Oslo, og det å stikke av med seieren beskriver han som veldig deilig. Det var det som var målet hele tiden, og det å da klare det sier Pettersen gir en enorm mestringsfølelse. Samtidig er det en lettelse å være ferdig.

«Jeg har jo gått og kvernet på ting i hodet over en lengre tid, så nå i etterkant av konkurransen må jeg jo innrømme at det er deilig å være ferdig,» forteller Pettersen leende. «Nå kan jeg bruke all energi på det neste steget i min karriere, og det blir OL med kokkelandslaget i februar. Det er der fokuset ligger nå.»

Vi i Eureca engros vil gratulere Pettersen med sin fantastiske plassering i Årets Sjømatkokk, og ønsker han masse lykke til i hans fremtidige konkurranser.