Foto: Bildet er tatt av Heidi Fjelland for Horecanytt

Gull og sølv i Årets Unge Kokk!

Tirsdag 24. september kom Aleksander Løkkeberg Vartdal (24) og Aron Espeland (23) på henholdsvis første- og andreplass i den aller første utgaven av Årets Unge Kokk. Gjennom Eureca-fondet har vi støttet begge, og vi er stolte over deres prestasjoner.

I Årets Unge Kokk 2019 skulle det fremstilles to tallerkenretter. Den ene vegetarisk med jordskokk i hovedrollen, den andre en sjømatfest med Auroralaks, skalldyr og trøffeltang. Begge rettene skulle ha en klar norsk identitet, med tydelige smaker av alle hovedråvarene.

Vi tok en prat med både Vartdal og Espeland for å høre om hvordan forberedelsene og prosessen opp mot konkurransedagen har vært, og litt om deres tanker og følelser i etterkant av det hele.

Aron Espeland: - «Ydmyk og takknemlig for å ha et så godt team rundt meg»

 Bildetekst: Aron sammen med sin Commis, Andreas Fjellheim, og Coach, Pål Suarez.

 Fra tidligere konkurranser visste Espeland at han hadde et veldig godt team rundt seg. Sammen fant de ut av hvordan de skulle løse konkurransens oppgave, og dynamikken i teamet var godt på plass allerede fra første planleggingsdag. Retten ble bestemt i midten av august, og derfra var det bare øvelse og finjusteringer som stod på agendaen.

«Vi får jo alltid noen retningslinjer, men i utgangspunktet kunne man lage hva vi ville. Vi prøvde å stramme det inn, og gjøre det slik at rettene smakte mest mulig. Fra rettene var bestemt gjaldt det å prøve å gjenskape konkurransedagen, og visualisere seg hvordan det kom til å bli, slik at det ikke skulle bli overveldende på selve dagen,» forteller Espeland.

Bildetekst: Espelands to matretter under Årets Unge Kokk 2019

For det var nettopp de gode forberedelsene som gjorde at Espeland klarte å holde nervene i sjakk. Selv om sommerfuglene i magen var tilstede på selve dagen, var han samtidig gira og hadde lyst til å vise det han og teamet hadde trent på så lenge. Når det så skulle gjennomføres kjente han at det føltes bra.

«Ting klaffet! Hvis man sammenlikner det med en joggetur vet man jo ganske fort under økten om man har en god eller dårlig dag. Under Årets Unge Kokk fløyt det,» sier Espeland med et smil. «Under hele Årets Unge Kokk-prosessen har jeg vært veldig fornøyd med hvordan teamet har jobbet sammen. Den gjengen jeg har rundt meg betyr alt for meg. De ofrer mye for at jeg skal gjøre det bra. Alt vi leverte på konkurransedagen var rett og slett en ‘team effort’»

Når han nå ser tilbake på konkurransen er han veldig fornøyd, men det er ikke til å legge skjul på at han gjerne skulle stått på toppen av pallen. Likevel unner han Vartdal førsteplassen.

«Jeg og Aleksander har konkurrert mye sammen, og hjulpet hverandre i individuelle konkurranser. Vi har blitt veldig gode venner, så når jeg ikke nådde toppen var det bra at han gjorde det,» sier Espeland. «Nå skal det jobbes mot OL i 2020 med kokkelandslaget, og det ser jeg veldig frem til.»

Aleksander Løkkeberg Vartdal: - «Har ikke helt gått opp for meg enda»

Bildetekst: Vartdal i aksjon mens Coach, Stian Gregersen, følger med.

Det å sjonglere en hundre prosent-stilling med konkurranser på dette nivået har ikke vært en enkel oppgave, men Vartdal håndterte presset på mesterlig vis. De to siste ukene før konkurransedagen tok han full permisjon for å kunne forberede seg på Årets Unge Kokk, med fullt fokus sammen med sitt team.

«Forberedelsene til konkurransen gikk veldig bra. Jeg har tatt til meg feedback fra tidligere konkurranser, og sammen med teamet mitt har vi jobbet på en litt annen måte denne gangen. Vi fokuserte veldig på smak, og jobbet mot utseendet når smaken satt. Maten var bestemt 1. september, og siden det har det bare vært småjusteringer,» forteller Vartdal.

På konkurransedagen merket Vartdal at han hadde en annen ro enn han hadde hatt ved tidligere konkurranser. Han selv og teamet hadde aldri vært så klar for en konkurranse før, og den følelsen tok han med seg inn på arenaen da «startskuddet» gikk.

«Dette var uten tvil den beste dagen og gjennomkjøringen vi har hatt. Det er selvfølgelig aldri noe som er konstant når det kommer til mat, men alt i alt så var det ikke noen store problemer.» sier Vartdal. «Jeg prøvde å tenke på hele konkurransen på samme måte som når jeg er på jobb. Man må rett og slett fokusere på arbeidsoppgaver. Vi lager det vi har planlagt å lage nå, mer får vi ikke gjort. Også er det jo ekstra deilig når man kjenner at man er forberedt.»

 

Bildetekst: Vartdals to matretter under Årets Unge Kokk 2019

Videre forteller Vartdal at han var veldig fornøyd med hvordan teamet jobbet sammen. Det var en ekstremt god kommunikasjon mellom dem alle, og Commisen hans, Sebastian Skauen Johnsen, var skikkelig i slaget. Da team Vartdal gjennomførte, og så vant, ble det hele en skikkelig «ut av seg selv»-opplevelse for Vartdal.

«Jeg vet ikke helt om det som har skjedd har gått opp for meg enda,» forklarer Vartdal leende. «Det er deilig å være ferdig og vite at man har gjort en god jobb, men samtidig litt vemodig. Nå har jeg gjort dette her et par ganger, så jeg kjenner til følelsen. Det er litt rart når det hele er over. Men samtidig er jo dette her bare starten på min karriere. Dette er bare noen av de første stegene mot verdenstoppen.»

Vi i Eureca engros vil gratulere både Vartdal og Espeland med sine fantastiske plasseringer i Årets Unge Kokk, og ønsker dem begge masse lykke til i deres fremtidige konkurranser.

 

Eureca-fondet