Hei Solvik

En kulinarisk perle i Oslos indrefilet

På Malmøya, innerst i Oslos indrefilet, ligger en av hovedstadens flotteste strender. Folk fleste kjenner nok Solvik fra Nrk´s ”campingliv” med Robert Stoltenberg og Herman Flesvik, men takket være en gjeng ildsjeler og en dreven kokk med en knallsterk CV i baklomma, så er det ikke lenge før Hei Solvik er den største attraksjonen på øya.

Matcher beliggenheten

I Solvik på Malmøya ligger det en campingplass for funksjonshemmede som kan skilte med én av Oslos flotteste strender. Stedet ble brukt som lokasjon for Stoltenberg og Flesviks småsketsjer ”campingliv” på Nrk i sin tid, men er ellers en liten og uoppdaget perle i indre Oslofjord.

I tilknytning til stranda har det tidligere blitt drevet en liten kafe´ som kunne tilby enkel servering til camping-folket og andre tilreisende badegjester. I våres åpnet en liten gjeng med Malmøya-ildsjeler et spisested i de samme lokalene, og nå serverer de mat som står i stil til beliggenheten.

Fantastisk beliggenhet med matchende meny

-Kaféen som var her tidligere bar jo litt preg av å være en kantine mer enn en restaurant. Da stedet var til salgs så var vi en liten gjeng, som hadde brukt stedet mye om somrene, som hadde lyst til å skape noe litt kulere,” forteller partner og initiativtaker Martin Schilde.

-Jeg har min bakgrunn fra utestedet Folkebadet i Sandvika. Jeg fikk med en dyktig kokk på laget, Andre´ Schneider, som tidligere hadde jobbet med oss og som jeg alltid har ønsket å samarbeide med igjen. Anledningen har ikke bydd seg før nå, siden Andre´ har vært opptatt med andre prosjekter, men når jeg luftet ideen om Hei Solvik for han var han ikke i tvil; Dette ville han være med på! Han slapp alt annet han holdt på med, investerte penger og ble med som partner i dette spennende prosjektet. 

Det er ingen hvem-som-helst som står for menyen på den nyåpnede restauranten i vannkanten. Andre´ Schneider har en fyldig CV i baklomma; han har bakgrunn fra blant annet Le Canard, Ekebergrestauranten, Ling Ling og Lompa.

-Vi er utrolig glade for å ha med Andre´ på laget. Etter en lang karriere i restaurant-bransjen er han vant til å takle presset med å servere mange mennesker. Han vet hva som skal til og er proff til fingerspissene, og i tillegg lager han utrolig god mat som er folkelig, forteller Martin.

Lokale krefter

For at restauranten skal være levedyktig er det viktig med støtte fra nærmiljøet, derfor gjorde Martin og co noen grep som gjør at Malmøyingene har tatt litt eierskap til stedet. 

-To av øybeboerne er selve ryggraden i restauranten. Wenche Selvig; med-partner og som står for den daglige driften, og Ann-Karine Gundersen; kiosk-ansvarlig og en ”mamma” for Solvik da hun er restaurantens nærmeste nabo og alltid passer på. De er begge livsviktige og driver stedet fremover og gjøre det kjent. De er også med på å finne unge i lokalmiljøet som ønsker å jobbe her, og det har fungert kjempebra. Så vidt jeg vet er dette den eneste arbeidsplassen på Malmøya, og derfor synes vi det er ekstra viktig å ta vare på de lokale kreftene. Vi har også bevisst brukt lokale håndverkere til renoveringen, og det har ført til en helt spesiell dugnadsånd under hele prosessen. Alle her ute ønsker å være med for å gjøre dette stedet til noe helt spesielt, Så dette er jo nå, i rette forstand;  Malmøyas egen restaurant, sier Martin stolt.

Lokal dugnadsånd har skapt et unik spisested i skjærgården.

Mini-Folkebadet

Martin er en del av folkene bak Destinasjon Folkebadet, et unikt utelivs-Mekka som ligger på elvepromenaden i Sandvika sentrum. Utestedet inneholder en original restaurant, en spennende kafe´, en lounge, en spillehall og en kulturell møteplass- alt under samme tak. Erfaringene fra Folkebadet tok Martin med seg videre da han og resten av gjengen satset på Hei Solvik.

-Restauranten på Malmøya ønsket vi å forme som Folkebadet i miniatyr. Vi ansetter ildsjeler som gjør at bevisstheten om stedet forplanter seg i lokalmiljøet, og for restauranten på Malmøy har det gode ryktet også spredd seg videre til ”fastlandet”. Dette har gjort at Hei Solvik har gått over all forventning. Hvis det regnet en dag så var det egentlig bare å holde stengt for den tidligere eieren av stedet, men vi har på kort tid klart å skape et rykte som gjør at vi har godt med gjester uansett vær. Vi har skapt et sted som er hyggelig, koselig og folkelig, og vi serverer skikkelig god mat. Det har tydeligvis Malmøya og resten av Oslos befolkning oppdaget, og det setter vi utrolig pris på, sier Martin.  

Variert kundemasse

Tidligere har spisestedet har primært fungert som serveringssted for gjestene på campingplassen, men etter nyåpningen har antall gjester økt betraktelig og kundemassen er mer variert.

-Vi har selvsagt en campingplass å ivareta; vi tilrettelegger for campingturistene og tilbyr gjestene derifra litt gunstige avtaler. Lokalbefolkningen på Malmøya derimot har ikke vært særlig interessert i stedet tidligere, så vi har jobbet aktivt for å få dem til å komme, noe vi er veldig glade for at de nå gjør. I tillegg har vi også fått en del tilreisende, blant annet turgåere, som synes Malmøya er spennende. De blir jo veldig positivt overrasket når de kommer innom oss. Båtturister er også en stor del av klientellet. Vi merker at ryktet sprer seg og vi ser stadig nye fjes som ønsker å spise hos oss, og det er vel et bevis på at folk har sans for stedet vårt, sier Martin.

Gamle badegjester, vonde å vende

Solvik er en av Oslos flotteste badesteder og har naturligvis tiltrukket seg tilreisende badegjester i en årrekke. For det nystartede konseptet er det ikke alltid lett å håndtere besøkende som har frekventert stranda tidligere sesonger.

-Det er jo en del barnefamilier som ikke har fått med seg at stedet nå er oppgradert. Noen kan bli litt snurt når vi ikke kan tilby dem for eksempel wienerpølse i brød som de er vant med fra tidligere år. I tillegg parkerer de på plassene som er reservert spisende gjester på restauranten, det er jo også litt utfordrende å deale med. Dette er jo en avtale vi har med Oslo kommune, så disse reglene er ikke noe vi bare har laget selv. Det tar vel litt tid før alle klarer å omstille seg til det nye konseptet vårt, men stort sett er publikum positive og ønsker Hei Solvik velkommen, sier Martin.

Liten og god meny

Beliggenheten her jo helt eventyrlig, og maten må jo da også stå i stil. Menyen vår er basert på råvarer i sesong. Vi bruker leverandører vi har god kjennskap til og som holder et høyt kvalitetsnivå. Vi prøver også å holde oss til lokale leverandører, så godt det lar seg gjøre. Menyen vår er liten og god; med dagens fisk, dagens kjøtt og dagens vegetar. For tiden er det en nydelig breiflabb-, mør-entrecote eller en smakfull risotto-rett. ”Dagens” endrer vi minimum én gang i uken, så returnerende gjester vil alltid ha noe nytt å velge mellom. Vi ser også hva som fenger fra uke til uke og tilpasser menyen etter etterspørselen. Vi ser at dette er hovednøkkelen til suksessen her ute,  i tillegg til en spennende a la carte-meny, som gir oss en god variasjon i mattilbudet. Hele dagen tilbyr vi Italiensk pizza laget av en ekte pizza-kokk i tillegg til a la carten, mens ”dagens” serverer vi fra klokken fem og utover. Kokken vår har fri mellom fire og fem da han må forberede kveldsserveringen. Rundt de tider finner du han kanskje i sjøen da han gjerne innvilger seg selv en badepause for å kjøle seg ned litt, ler Martin.

Ekte pizza-kokk i arbeid