Xa Xa

Autentisk mat fra Østen

I november 2021 åpnet restaurant Xa Xa på Vinterbro senter. Med en meny som blant annet består av familieoppskrifter og smaker fra opphavet i Vietnam, så har denne relativt nyåpnede restauranten allerede fått et knippe lojale stamkunder å skilte med. Xa Xa har på rekordtid blitt et smakfullt «must» for sultne ganer på jakt etter førsteklasses, autentisk mat fra orienten.  

Hyller mors kokkekunst 

-Her hos Xa Xa har vi valgt å fokusere på det vi kan, nemlig det orientalske kjøkkenet. Det er kanskje ikke noe man skulle tro med tanke på fornavnet mitt, men jeg er faktisk andre-generasjon vietnameser, ler gründer og daglig leder Øyvind Pham. 

-Det er flere i min familie som har restauranter som tilbyr asiatisk mat, men jeg har mest fokus på vietnamesisk mat her på Xa Xa i tillegg til Sushi, legger Øyvind til.  

Øyvinds mor og far kom til Norge fra Vietnam i 1986. Moren hadde tidligere et serveringssted i gamlelandet, og hun gikk langt hver dag fra den lille landsbyen inne i jungelen. 

-Mamma bar tunge liters-kjeler på hver skulder, for å komme til de folkerike gatene i byen My Tho for å selge sine hjemmelagde supper til forbipasserende, forteller Øyvind. 

Disse oppskriftene, og mange andre, har nå Xa Xa på menyen som en hommage til Øyvinds mamma.  

Fersk sushi og tydelige smaker 

-Tilbakemeldingene vi får fra publikum driver oss videre fremover. I en nyoppstartet bedrift, men selvsagt ellers også, er kunde-responsen livsviktig.    Vi tar alle tilbakemeldinger seriøst, og det er utrolig hyggelig når de så og si utelukkende har vært positive. En gjenganger er at gjestene aldri har spist så fersk sushi før, det er jo selvsagt en veldig god tilbakemelding vi er stolte av å få! 

-Kommentarer vi har fått på den vietnamesiske delen av menyen er at rettene er så smakfulle og «tydelige», altså at smakene er klare og konsise. Litt vanskelig å forklare, det må faktisk oppleves. Eneste jeg kan svare kundene når de har gitt oss komplimenter for de vietnamesiske måltidene våre er «takk, det er min mammas oppskrift», og det er det beste kvalitetsstempelet vi kan skilte med. Jeg ønsker å fremheve min mors kunnskaper og dyktighet innen faget, for hun vet virkelig hva hun driver med. Hun fortjener å få annerkjennelse for sine kokkekunnskaper, sier Øyvind. 

Øyvind Pham(midten) sammen med det familiære og kulinariske opphavet; far Be Tu Van Pham og mor Oanh Thi Nguyen.  

Hardtarbeidende restaurantfamilie   

Familien Pham er en restaurantfamilie, i ordets rette forstand. Med utspring fra foreldrenes kro-drift har nå familien vokst seg «7 restauranter store». 

-Min mor og far startet Oppegård Kro og Kafe´ i 1997, som min bror fortsatt driver den dag i dag under navnet Oppegård Sushi og Wok. Han og jeg startet også det japanske spisestedet Kanpai i Pilestredet i Oslo sammen, som åpnet i desember 2020, hvor jeg nå ikke lenger er delaktig. I tillegg driver vår søster 3 restauranter; Bjerke sushi, Nesbru Sushi og Asian kitchen. Så er det Xa Xa, mitt prosjekt, som holder til på Vinterbro, men som etter 12.januar i år også har en nyåpnet søsterlokasjon på Hamar, forteller Øyvind.  

-Mine foreldre drev jo en klassisk kro i sin tid, med mat i det segmentet. Nå tilbyr min bror sushi, burgere og klassiske wok-retter i de samme lokalene, så vietnamesisk har foreløpig Xa Xa enerett på, ler Øyvind.  

Yrket velger deg 

-Helt siden jeg var liten har jeg sagt at jeg ikke ønsket å begynne i restaurantbransjen. Jeg er oppvokst med at mine foreldre jobbet mye, og jeg så hvor hardt arbeid som krevdes for å drive et spisested, så jeg tenkte for meg selv at «dette har ikke jeg ønske om å holde på med. Jeg har lyst til å drive med salg». Jeg jobbet en stund med andre ting, men plutselig ble jeg dratt inn i restaurantbransjen allikevel, gitt. Jeg er selger i bunn, ikke kokk, men jeg vet hva jeg liker. Uansett, nå har jeg sett sannheten i det gamle, vietnamesiske uttrykket: du velger ikke yrket, yrket velger deg! 

Smakfull hverdags-sushi  

-Jeg må anbefale sushien vår, den er en slags nordisk-japansk fusion. I Japan har sushien en «renere» smak, altså hver bit har én smak og skal rendyrkes separat. Dette ser man ofte på litt mer «high-end»- og Omakase-restauranter; smakene er renere. Vi har flere, komplekse smaker enn den originale sushien innehar, for å treffe og tilpasse sushien til den norske ganen. En smakfull hverdags-sushi, forteller han.   

-Vi har noen sitteplasser i lokalet, men hovedsakelig går det i take-away.  Gjestefavoritter på sushi-menyen er maki. Vi har en signatur-maki som er veldig populær; flambe´ salmon maki.  

 flambe´salmon maki; flambert laks med fritert scampi og mango. 

Ellers har Xa Xa også populære signatur-retter basert på Øyvind sin mors autentiske oppskrifter.  

-Pho, en vietnamesisk nuddelsuppe, er meget populær. den er klar og god i smaken, og vi får støtt og stadig telefoner fra kunder som lurer på om den er på menyen den dagen, så den har allerede rukket å bli en klassiker. Flere kommer jo ens ærend til Vinterbro for å spise vår Pho, så det er veldig hyggelig, smiler Øyvind. 

Pho hos XaXa; en etterspurt klassiker folk valfarter for. 

-I tillegg har vi i sommer også startet med bubble tea på Vinterbro, etter oppfordring fra publikum, og dette selger meget godt. Så denne drikken har blitt en gledelig nyhet både for kundene og oss!   

Teamwork og nye restauranter 

Det har blitt flere restauranter som har åpnet over kort tid, så det har krevd sine investeringer. Xa Xa har allerede gode tall og opparbeidet seg gode tilbakemeldinger og en stamkundekrets som stadig vender tilbake, og på så kort tid siden oppstart virker dette som en bekreftelse på at konseptet kommer til å leve lange, og travle dager på Vinterbro.  

-Skape arbeidsplasser og muligheter er noe jeg brenner for, og det går ikke uten dedikerte og talentfulle medarbeidere. Jeg har et utrolig dyktig team rundt meg som hele tiden utvikler, nyskaper og tilfører spennende ideer og smaker til menyene våre. Jeg er heldig som har en gjeng som er like dedikerte i arbeidet som jeg er, de styrer smakene og jeg styrer butikken. Men det er de som må få æren for det meste her, det er maten folk kommer for, så jeg er veldig takknemlig for at jeg har disse folka på laget mitt; utrolig dyktige kokker og servitører som elsker faget, sier Øyvind.  

Tilpasser konseptet 

Xa Xas søsterlokasjon har knapt rukket å åpne dørene på Hamar tidligere i år, men Øyvind leker allerede med tanken om å utvide konseptet i fremtiden. 

 -Xa Xa er et konsept som tilpasser seg lokasjonen, ikke omvendt. Fellesnevneren er at menyen alltid skal bestå av autentiske og smakfulle retter, forteller Øyvind.  

-Det overordnede konseptet er det samme, men vi tilpasser menyene og smakene til stedet vi etablerer oss. Vi er ikke en kjede som driver copy-paste-menyer, det er veldig viktig for oss!  

-Kundene skal hele tiden ha noe å si på hva de ønsker og liker, og vi tilpasser oss etter hva deres gane skulle foretrekke. Vi vil alltid strebe etter kunder med mette mager og smil om munnen når de forlater oss, og forhåpentligvis besøker de oss igjen for en skikkelig autentisk og smakfull matopplevelse. Dette har vi veldig tro på, så Xa Xa-konseptet gleder vi oss til å kunne tilby andre steder i landet i fremtiden også! 

Med strålende tilbakemeldinger er sushien hos Xa Xa verdt en Vinterbro-tur i seg selv.