Wangensten

Wangensten produserer prisvinnende tradisjonsmat fra «rakfiskens vugge». Som en av de mestvinnende innen rakfisk-konkurranser, blant annet med 5 topplasseringer på Rakfiskfestivalen og 4 gull i NM i Rakfisk, så har denne tradisjonsbedriften virkelig bevist at de produserer rakfisk av aller høyeste kvalitet hvert eneste år.

Wangensten stammer fra gården Færden i Valdres der de har laget rakfisk siden 1800-tallet. Tippoldefaren til dagens eier begynte tidlig på 1950-tallet å produsere rakfisk for salg, mens tidligere ble det laget rakfisk kun for eget gårds-konsum. Den gang kom råvarene fra Feresfjorden på nedsiden av gården i Vestre Slidre eller oppe på fjellet ved Vaset. På 70-tallet startet Wangensten oppdrett på gården, og etter hvert gikk de over til å kjøpe mere råvarer fra andre oppdrettere ettersom etterspørselen vokste.  

Det er travelt under slaktesesongen i produksjonslokalene på Leira i Valdres.

-Opp igjennom har vi vært avhengige av andre produsenter for å få tak i råvarene til rakfisken vår, og av og til har ikke fisken hatt den standarden vi forventer. Derfor ønsket vi å være selvforsynt, ha kontroll på hele produksjonskjeden og alltid sørge for at kvaliteten er i høysetet. Vi jobbet lenge for å starte opp et oppdrettsanlegg i Valdres, men det fikk vi ikke gjennom hos fylkesmannen. For å produsere råvarer til rakfisk er vi avhengige av ferskvann for å få til et godt sluttprodukt, så vi satte en passerspiss på Valdres og tegnet en sirkel på 800 kilometer hvor vi begynte å leite etter egnede plasser. Innenfor den sirkelen tar det maks én dag med lastebil til Valdres så man fortsatt har råvarekvaliteten i behold. Tilfeldigvis havnet én av Jämtland-innsjøene innenfor denne sirkelen, hvor myndighetene hadde plukket ut et par innsjøer hvor de ønsket oppdrett, sier daglig leder Edgar Linn.

Jämtland er tilfeldigvis også rakfiskens vugge. Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon som stammer helt tilbake til middelalderen, og begrepet er første gang omtalt i offentlige dokument fra Jämtland helt tilbake i år 1348 fra den gangen Jämtland og Herjedalen var en del av det norske riket. 

-I 2011 fikk vi et såkalt «prøveodlings-tilstånd», så da bygget vi et helt nytt oppdrettsanlegg fra scratch i ett av fjellvannene over svenskegrensen. Tidligere kjøpte vi råvarene fra forskjellige steder; blant annet fra en produsent i Danmark og en annen i Vilhelmina i nord-Sverige. Vi synes dessverre kvaliteten var for variabel og bestemte oss til slutt for å ta kontroll over råvarene selv. Nå har vi en råvare som er det beste av det beste du kan tak i på markedet. Kanskje det finnes noen ved siden av, men ingen over. Det er jeg veldig sikker på!

-Vi slipper filtrering som man må ha ved landbasert oppdrett; her kan det lagre seg alger i filtreringen og det setter ofte en spesiell smak på fisken. I Sverige har vi store merder som ligger ute på Storsjön og naturen gjør hele jobben for oss, dette er selvsagt også best for miljøet, forteller Edgar.

Grunnen til at innsjøene ble valg ut var at de er kraftig regulert. Dette gjorde sitt til at innsjøene nesten var totalt utvasket for næring, det resulterte i at villfisk-stammen nesten var utryddet. Derfor var de svenske myndighetene veldig interessert i å ha oppdrett for å tilføre næring til sjøen.

-Nå etter 10 års drift har villfisk-stammen tatt seg opp igjen både i størrelse og mengde. Vi har med andre ord vært med på en restaurering av innsjøen i Jämtland, noe vi er veldig stolte og glade for!

Rakfisksalget har ligget stabilt i mange år med ca. 150 tonn i året, men de opplevde en stigning i 2022, da salget økte med 7-8 prosent. Men Wangensten hviler ikke på sine laurbær av den grunn, for i fjor begynte de produksjonen av et nytt tradisjonsprodukt; raket fjellørret.

-Denne har blitt populær på kort tid. Vi får fjellørreten levert fra Sirdalsvatnet, på grensen mellom Agder og Rogaland. Her har de bygd opp et produksjonsanlegg som klarer å levere en ørret av høy kvalitet. Fra vår side har vi brukt 3 år på å utvikle en god rakfisk av denne råvaren; kjennetegnet er at ørreten vokser veldig sakte, og det er den samme fisken du får hvis du fisker selv i fjellvann rundt omkring i Norge. Denne skal modnes i minst 12 måneder, i motsetning til vår tradisjonelle rakfisk som vanligvis tar minst 6 måneder å foredle, så det er en langdryg prosess for å skape den aller beste smaken. Prikken over i-en er at vi salter dette produktet med Havsnø; salt utvunnet fra Gosen på Møre, forteller Edgar.

Wangensten er selvsagt bygd opp rundt rakfisk, men de har også andre spennende kvalitetsprodukt å skilte med i porteføljen.

-Bedriften har vært involvert i å lage diverse sideprodukt som akkompagnerer norsk tradisjonsmat. Blant annet brygger vi øl, som forrige generasjon Wangensten satte i gang med for ca. 20 år siden sammen med blant annet Arne Hjeltnes. Dette var blant annet Rakfisk-øl, lutefisk-øl og smalahåve-øl, men dessverre gikk dette spesialbrygg-firmaet etter hvert konkurs. Wangensten kjøpte ut oppskriften på rakfisk-ølet, Rakøl, og begynte å lage det under egen merkevare. Vi anbefaler det som en perfekt kombinasjon til rakfisken vår, og det kan fås kjøpt fra vårt lokale utsalg på Leira eller hos visse lokale kjøpmenn i Valdres og på Østlandsområdet, sier Edgar.

I tillegg er også Wangensten-bedriften eier av Valdresmeieriet, som produserer velsmakende oster basert på hundrevis av år med kunnskap og de reneste råvarene man finner i Valdres-området. Den mest profilerte av ostene er «Bufar»; som er laget på stølsmelken som kuene produserer når de går fritt på sommerbeite oppe på fjellet.

Kortreist kvalitetsost foredlet fra verdens beste råvarer.

-Denne osten lagres i minst ett år, den har mye smak og har samme bruksområdet som Parmesan-osten fra Italia. Denne kan vi varmt anbefale folk som ønsker en ren og kortreist smakstilsetning, blant annet til å toppe retter med som for eksempel pasta og lignende. Den kan også anbefales og nytes alene i skiver sammen med et godt glass rødvin!

Kan leveres fra 25. juni

Rakfiskfilet

Ca500g Wangensten

Rakfiskfilet Ca500g Wangensten

kr 412,10 pr. kilo

kr 206,05 pr. f-pak

kr 2 060,50 10pk
Kan leveres fra 25. juni

Rakfisk

Hel Ca500g Wangensten

Rakfisk Hel Ca500g Wangensten

kr 291,34 pr. kilo

kr 145,67 pr. f-pak

kr 1 456,70 10pk
Kan leveres fra 25. juni

Rakfisk

Flådd Ca500g Wangensten

Rakfisk Flådd Ca500g Wangensten

kr 356,43 pr. kilo

kr 178,22 pr. f-pak

kr 1 782,15 10pk