Vossakjøt

«Smaken av ekte matopplevinger»

I 1964 startet Voss Kjøttindustri opp på Voss. Her skulle det lages ekte og smakfulle spesialiteter. I 2012 kjøpte matentusiasten Willy Roger Jacobsen bedriften, og Voss Kjøttindustri ble til varemerket Vossakjøt som vi kjenner det i dag.

Tradisjonsrik mat

Willy Roger Jacobsen har lang fartids i matindustrien, og han har tidligere vært med å bygge opp merkevarer som Minde Sjokolade og Brynildsen AS. Da han så at Voss kjøttindustri så seg om etter nye eiere i 2012 så kunne han ikke annet enn å gripe muligheten.

Jacobsen hadde lenge hatt stor interesse for Voss, og på noen av hans tidligere jobbreiser hadde han fått oppleve hvordan kjøttproduksjonen fungerte i den lille fjellbygda. Han var fasinert over måten kjøpmennene på Voss arbeidet, og hvordan de foredlet råvarene til glede for Bergens befolkning.

- Jeg var på utkikk etter nye utfordringer, og jeg har alltid hatt stor fasinasjon for kjøtt fra Voss, og Voss generelt. Jeg hadde også gode minner og bekjentskaper til stedet fra min tid i Toro, i tillegg til å alltid hatt stor tro på produktene, så da valgte jeg å satse og endret navnet til Vossakjøt, forteller Jacobsen.

- Voss er et nydelig sted, med gode og lange tradisjoner. Vossakjøt bryr seg om tradisjonene og, ikke minst, håndverket. Det skaper kvalitetsprodukter, legger Jacobsen til.

Vossakjøts omsetting har økt betraktelig de siste årene. Siden 1964 har det naturlig nok måttet gjøres noen endringer, men Jacobsen ønsket aldri å gjøre noe med selve fundamentet; tradisjonene og håndverket som lå i bunnen. De har med tiden satset stort på eldhus ved å bygge opp et unikt eldhusmiljlø på Granvin.

-Dette er noe vi har blitt spesialister på; eldhusrøyking. Vi har fraktet med oss 100 år gamle eldhus fra Evanger til Granvin for å ta vare på de gode og autentiske smakene. Slik har vi også beholdt tradisjonene og det gode håndverket innen røyking av kjøtt, forteller Jacobsen.

Smakfullt og fristende fra hjertet av Voss. 

Smakfulle spesialiteter

Med Vossakjøts bruk av gode, rene og norske råvarer er det ikke rart at flere av deres produkter er bestselgere i store deler av landet. Blant nordmenns favoritter finner du den originale Vossakorven, som er en hit gjennom hele året. Vossakjøt er også store på spekemat og eldhusrøyket pinnekjøtt til jul.

Jacobsens favoritt er Vossakjøts spekematserie, der han varmt kan anbefaler alt fra fenalåret og Vossaspianata til spekenakken. Vossakorven og de eldhusrøykede skinkeknokene med raspeballer er også ekstra godt til middag. God tradisjonsmat på ekte Vestlandsvis.

Men selv om Vossakjøt har flere spesialiteter, så er det ikke bare produkter og et levebrød. Det er noe mer. Vossakjøt er smaken av førsteklasses råvarer og lokale foredlingstradisjoner. Med godt håndverk i produksjonen av produktene og kjøtt fra utvalgte slaktere, som er stolte av sitt fag og behandler dyrene med gode metoder, lager Vossakjøt smakfulle spesialiteter til alle norske hjem.

-Det handler om å videreføre og fornye de gode smakene og de ekte, vestnorske matopplevelsene. Vi brenner for at de som kjøper produktene våre skal smake det gode håndverket, og omtanken og kjærligheten som blir lagt ned i hvert enkelt produkt, forteller Jacobsen.

Noe for et hvert måltid; Vossakjøt har et stort utvalg av kvalitetsprodukter med rike håndverkstradisjoner.

Utvikling og veien videre

Jacobsen ønsker at deres produkter skal være et fyrtårn for kvaliteten i arbeidet som ligger bak produksjonen, og at dette skiller Vossakjøt fra konkurrerende industri-produkter.

- Man skal kunne smake at vi bruker 7 dager på bacon i eldhus, og ikke 7 timer med bruk av røykolje som industrien ofte gjør. Alt vi lager er gjort av mennesker som er stolte av yrket sitt. Vi er en håndverksbedrift som bruker gode råvarer, og det skal gjøre at vi skiller oss ut, forteller Jacobsen.

Vossakjøt ønsker at produktene de selger skal reflektere dem som bedrift, men samtidig fylle mangler i de norske butikkhyllene. Derfor jobbes det kontinuerlig med nye produkter, men det kommer ikke nye produkter hvert eneste år. 


- Alle produkter skal lages, testes, lagres og kvalitetssikres, så ting tar tid. Derfor har vi heller stort fokus på å alltid gjøre de produktene vi allerede selger enda bedre, og best mulig, slik at forbrukerne alltid får en god kjøpsopplevelse av våre matvarer, forteller Jacobsen.

Men med stor vekst kommer også spennende utfordringer. Vossakjøt jobber for øyeblikket aktivt med å øke kapasiteten, for å treffe alle som ønsker å kjøpe produktene deres. De jobber også kontinuerlig med å styrke staben sin og fortsette det gode samarbeidet de har med kjøttleverandører.

Med gode og lange tradisjoner i bunn, norske råvarer og ekte og gode smaker er produktene fra Vossakjøt en sikker vinner på norske matbord. Vossakjøt er selve essensen av førsteklasses råvarer og lokale foredlingstradisjoner. En bro mellom gamle skikker og den moderne gane.