Stasjonskafeen 

Et fristende stoppested ved spor 1

I et gammelt stasjonsbygg fra 1881 på Kråkstad stasjon åpnet det i mars en sjarmerende nabolagskafe´ til stor glede for lokalbefolkningen. Snart kan pendlerne også få nyte smakfulle frokost- og lunsjretter når Mysen-toget ruller inn på Kråkstad stasjon, takket være tog-take-away.

Togstasjon med potensiale

-Jeg klekket ut ideen for Stasjonskafeen allerede i 2014. Jeg bor jo bare 200 meter fra togstasjonen og jeg syntes lokalene hadde stort potensiale, ikke minst fordi det er så mange pendlere som reiser med toget til og fra Oslo hver dag, sier eier Kaja Kristine Espenes.

I 2020 fikk hun nøklene og gikk i gang med å gjøre om det gamle stasjonsbygget til en koselig nabolagskafe´.

Det var jo spesielt å åpne midt i Corona-tiden. Men i starten har vi bare hatt mulighet for take-away, da det foreløpig ikke er kundetoaletter i bygget. Så inntil videre er det kun salg over disk, og mulighet for å sitte i venterommet eller på de praktiske benkene vi har bygget på utsiden av Stasjonskafeen. Her er det plass til 20 personer langs godshuset og 4-5 i solkroken, og det er et ganske koselig sted å nyte en kaffe når man venter på toget, sier Kaja.

Sjarmerende og smakfullt i de gamle stasjonslokalene.

Mat- og mediabakgrunn

Kaja har en bakgrunn som prosjektleder innen TV- og filmproduksjon,  men hun kommer opprinnelig fra en matfamilie; og det var dette som til slutt trakk henne inn i serveringsbransjen.

 -Jeg har jo alltid hatt en forkjærlighet for mat da jeg har mye matfolk i familien; min far og onkel var begge kokker, og i tillegg drev morfar Soria Moria i sin tid. Jeg har jobbet som freelancer i media-bransjen i 20 år, og det har jo alltid vært spennende; jeg har likt at det er variert og at man ikke alltid vet hva som er neste prosjekt. Men jo eldre man blir, jo mer ønsker man seg en stabil inntekt, og derfor var det helt naturlig for meg å ta utgangspunkt i røttene mine og skape min egen arbeidsplass, sier Kaja.

-Som freelancer jobbet jeg ekstremt mye for andre, men selv om kafeen også er utfordrende så er det mye mer tilfredsstillende; da alt arbeidet er med på å bygge opp noe som jeg eier selv. I tillegg har jeg kort vei til jobb, så jeg kan tillate meg lengre dager da jeg slipper å pendle inn til byen hver dag.

Stasjonskafé-eier Kaja Kristine Espenes.

Kafe´drømmen; Hardt arbeid

-Drømmen om mitt eget har jo kommet litt med alderen. Mange har jo det klassiske glansbildet: ”åh, så koselig det må være å drive sin egen kafe´”. Jeg har hatt en far som har vært litt fraværende i min oppvekst på grunn av kokke-yrket og som restaurantør og kjøpmann, så jeg visste jo hva jeg gikk til, sånn sett. Det er ekstremt mye jobb, sier Kaja.

-Jeg har hatt noen yngre jenter som har fått prøvd seg i kafeen som har trodd det var mer idyllisk enn det faktisk er. 80% av jobben skjer jo faktisk på kjøkkenet, så da må man ha litt husmor-evner; burde synes det er litt gøy å vaske, rydde og lage mat. Så jeg har jo opplevd at de  blir litt skuffa over kafe´-jobben. Det er jo alltid noe som skal produseres, og man er ikke alltid keen på å for eksempel skrelle masse løk til en gryterett klokken 8 om morgenen, men sånn er nå denne jobben. Du må elske å styre og stelle litt for å trives i dette yrket.

-Men jeg har flere som hjelper meg, blant annet så har datteren min på 16 år vært med helt fra starten. Hun er godt kjent med det meste her nå og er utrolig flink, og det er jeg veldig stolt over. Jeg ser for meg at hun kan ta over Stasjonskafeen i fremtiden, hvis hun har lyst da, sier Kaja.

Spennende og originalt: rødbet-latte av lokale rødbeter.

Det lille ekstra

Kaja & co har allerede rukket å selge 10.000 boller fra Kristiania gourmet via Eureca, men de har flere fristelser som gjør at stasjonskafeen går på skinner.

-Gulrotkaken vår er veldig populær, den lager vi selv etter egen oppskrift. Ellers selger vi mange sandwicher, som jeg tilbereder på min måte: brødet stekes først i et press-jern før det fylles med  Serrano-skinke, Gruyere-ost, avokado og hjemmelaget pesto. Dette er jo litt mer eksklusivt enn i tradisjonelle sandwicher, men vi sparer ikke på ingrediensene da kvaliteten og smaken tross alt ligger i råvarene. Dette har tydeligvis også kundene lagt merke til. Jeg liker å legge til det lille ekstra, løfte det litt, uten at det skal være noe jåleri av den grunn, sier Kaja.

Stasjonskafeens egenpressede juice og sandwicher med det lille ekstra.

Store fremtidsplaner

Når et kundetoalett, forhåpentligvis, kommer på plass neste år så har Kaja store planer om å utvide virksomheten ytterligere.

-Når toalettene står ferdig har jeg ønske om å leie flere rom i stasjonsbygget, som for tiden står tomt. Det gamle telegrafist-rommet er egnet for utvidelse av kafeen og blir et fint sted å nyte maten vi serverer, forteller Kaja.

-Etter vi får omorganisert litt i godshuset, hvor vi nå har mesteparten av lageret vårt, vil vi kunne bruke dette gamle og utrolig sjarmerende lokalet til å arrangere diverse aktiviteter eller markedsdager; som bondens marked og julemarked. Vi har allerede hatt utsalg fra godshuset ved et par anledninger, og det er utrolig hyggelig og sosialt.

Tog-take-away

Kaja mangler ikke ideer til den sjarmerende kafeen ved spor 1 på Kråkstad; take-away med tog er nok den mest revolusjonerende!

-Det er masse potensiale i denne bedriften. Jeg har konkrete planer om å få til forhåndsbestilling/betaling av frokost og lunsj for reisende som allerede sitter på toget fra Mysen. Det er blant annet 2 rushtidstog som står på stasjonen om morgenen i 5 minutter i påvente av møtende tog, og har man bestilt og betalt så skal man få en grå pose av oss i togdøra før de ruller ut fra spor 1 i Kråkstad retning Oslo.  Dette har jeg stor tro på og, så lenge man gjør det ordentlig, er det et marked for dette konseptet når pendlerne er tilbake på jobb, sier Kaja engasjert.

fremtidens take-away: frister det med vietnamesisk salat på tog-turen?

Fornøyde kunder

-Jeg synes det er veldig gøy å drive denne kafeén, spesielt siden vi har så mange fornøyde kunder; tilbakemeldingene har vært over all forventning og de setter umåtelig pris på å ha denne kafeen i nærmiljøet. Kråkstad har jo ikke så mange tilbud da det er et lite sted med bare 1100 innbyggere. Endelig kan disse også få kjøpt seg en ordentlig espresso-kaffe og hjemmelagde bakervarer, og kose seg litt, sier Kaja.

Det jeg er mest overrasket over er at de fleste kundene kommer ens ærend for å handle hos oss. Vi har mange tilreisende som kommer hit; enten med bil, til fots eller på sykkel. De kommer også ”langveisfra”; blant annet fra Ås, Langhus, Spydeberg, Kolbotn og Sarpsborg. I tillegg har vi stamkunder som kommer hit opptil 5 ganger i uken, og det er jo veldig koselig at folk setter så pris på det jeg har startet opp med her, sier Kaja.

Her kan pendlerne nyte en rolig start på dagen før toget går.

Hvor er pendlerne?

Togkundene var en av grunnene til å starte opp på Kråkstad stasjon, men pendlerne er ikke den største kundegruppa, enda.

-Togfolket går stort sett av og på toget uten å stikke innom, men det håper jeg selvsagt endrer seg neste år, når vi også kan tilby skreddersydd frokost til dem. Dette har nok pandemien mye av skylden for da mange pendlere fortsatt har hjemmekontor. ”Hjemmekontoristene” har allikevel vært flittige kunder dette drøye halvåret; de har kommet innom når de er ute for å lufte seg litt, og det er jo hyggelig.

-Jeg åpner for tiden klokken 10, men har nå bestemt at vi skal åpne kl.08.15 fra 3.januar. Planen er etter hvert å åpne 06.45, slik at de som reiser med syv-toget skal få med seg frokost og kaffe om bord på toget.  Foreløpig har pendler-kundene latt vente på seg, men dette endrer seg garantert når vi endelig kommer tilbake til normalen. Da blir det matpakker og havregrøt og den slags, så da går vi ”all in” for at de skal få et godt tilbud og at de skal ha noe og kose seg med før arbeidsdagen starter. Dette ligger i planene allerede på nyåret, sier Kaja.

Det er ikke mangel på planer for Kajas kafédrøm, og snart er nok hennes lille bedrift mer kjent enn Kråkstad som stoppested på jernbanen. Neste stopp: Stasjonskafeen!