Sjø og Ski

En institusjon i Oslo-skjærgården

I indre Oslofjord ligger Solvik Marina. Siden 90-tallet har to herremenn stått bak firmaet ”Sjø og Ski”, som driver en flytende bensinstasjon i Marinaen om sommeren og et ski-verksted om vinteren. I tillegg har de vært en pionér innen oppsøkende kioskdrift om sommeren, til glede for båt- og strandfolket i indre Oslofjord.

To-manns-foretak for alle årstider

Erik Henning Jacobsen driver i dag ”Sjø og Ski” alene, men bedriften har lenge vært et to-manns-foretak. I 1990 kjøpte Erik seg inn i firmaet til Lars Grevstad, som han hadde drevet siden 80-tallet. Helt siden den gang har de jobbet hardt, sommer som vinter, for at nordmenns ferier skal bli helt perfekt.

”Lars og jeg har vært kompanjonger i mange år. Vi har drevet bensinstasjonen i Solvik Marina om sommeren, og et ski-verksted om vinteren, så firmanavnet er jo ganske dekkende,” humrer Erik.

”Lars trakk seg ut for noen år siden. Nå er det jeg som styrer skuta alene, med god hjelp fra familien og en gjeng med flott ungdom,” forteller Erik. ”Utgangspunktet vårt i sommer-halvåret var bensinstasjonen i Solvik Marina, men vi så tidlig et marked for kiosksalg i skjærgården med småbåter.”

Erik får hjelp av datteren Tuva i sommerhalvåret

Tidlig ute med kioskbåter

Siden 1992 har firmaet drevet kioskbåter i indre Oslofjord, så feriefolket ved sjøen kan få litt ekstra kos i sommervarmen.

”Vi har opp til 3 båter som er på vannet om somrene, og utvalget er ganske enkelt og greit; Vi selger stort sett ferdigpakkede produkter i form av enkle kioskvarer som is, brus, aviser og diverse snacks. Stor-selgeren er uten tvil; is,” sier Erik.

”Vi var de første som startet med dette konseptet. Nå er det jo et hav av småbåter her ute som selger diverse produkter,” forteller Erik. ”Konkurransen har blitt veldig tøff med årene. Uten å si noe negativt om andre aktører, men det finnes dessverre folk som gjør dette svart, og det merker selvsagt vi som har holdt på en stund og driver seriøst.”

”Spesielt etter 2018 har det blitt mange som konkurrerer om båt-folket. Men mange kunder er tro mot oss, og handler med oss fordi de vil at vi skal bestå. Det er vi veldig glade for!” sier Erik. ”Vi er jo en seriøs aktør; driver streit og søker kommunen om tillatelse hvert år. Det er det ikke alle som gjør, for å si det sånn.”

Den originale, og lett gjenkjennelige kioskbåten

Ungdom i væravhengig sommerjobb

”Vi har en kjempefin gjeng med ungdom som har en høyst vær-avhengig sommerjobb hos oss,” sier Erik. ”Jeg er veldig ærlig når jeg tilbyr dem jobb her; jeg kan dessverre ikke forutsi hvordan den norske sommeren blir. De jobber i Marinaen og i kioskbåtene, og er det ikke kunder på fjorden så ligger båtene til kai og marinaen er rolig. Men stort sett får alle jobbet nok i løpet av sommeren.”

”I år har juni vært en veldig god måned. Men april og mai var kaldere enn normalt, så det svinger veldig. Været styrer jo etterspørselen, kan du trygt si! Men sånn har det vært i alle år, og det får ikke jeg gjort noe med, dessverre. Det vet selvsagt ungdommen også når de jobber for meg. Alle håper på godt vær, så lenge som mulig, men folk er jo ute på fjorden selv om det er overskyet også. Regner det, derimot; da er det ikke noe vits i å sende ungdommen ut på vannet.”

”Det er mange næringer som satser ganske hardt i sommerhalvåret, og ikke alle klarer seg. Derfor er det ekstra viktig å legge seg opp litt i bakhånd for å overleve, og det er kanskje grunnen til at vi eksisterer fortsatt etter så mange år. Man svir ikke av hele fortjenesten sin, for det kommer alltid en dårlig sommer innimellom. Det er noe man bare må være forberedt på, ellers overlever man ikke lenge i denne bransjen!”

Ungdom før kontra nå

”Det finnes nok av folk som vil ha en jobb om sommeren. Forskjellen på ungdom nå og tidligere er nok at jeg må lese litt grundigere igjennom jobb-søknadene,” sier Erik. ”Jeg må lese mer mellom linjene hvem som står på. Uten at det skal høres negativt ut, men ikke alle er interessert i å jobbe for pengene som man gjorde før. Her bor vi jo et sted i landet hvor mange ungdommer ikke har behov for å jobbe og får alt de trenger fra foreldrene. For noen er det mer stas å si man har en jobb enn at man faktisk trenger det.”

 ”Men det finnes jo ungdommer der ute som jobber som bare det og bjudar på så det holder. Jeg har vært veldig heldig og har en kjempefin gjeng som jobber her, både nye og folk jeg har hatt her tidligere.  Noen av dem har jobbet for meg i 8 år, og det tar jo jeg som en tillitserklæring. Alt i alt har jeg 12 stykker som jobber for meg i sommer, og jeg kan ikke få skrytt nok av ungdommen. De er helt supre å ha som arbeidstagere! ”

 Mest sjø, men også ski

Somrene har vært forbehold driften av bensinstasjonen i Solvik Marina og kioskbåtene. Men når kulda setter inn og båtfolket setter skuta på land, så har Erik og co drevet ski-verksted i vinterhalvåret.  

”ski-verkstedet går sin vante gang. Vi solgte verkstedet vårt til Anton Sport i 2001, og har siden jobbet for dem i om vinteren,” sier Erik. ”Sport-kjedene har jo også merket en eventyrlig oppsving av kunder under Coronaen. Men ski-anleggene har ikke merket det samme, siden de har hatt en del restriksjoner nå og da. I forhold til ski-verkstedet har det sånn sett vært helt normalt med tanke på slalom-ski, men langrenn har vi sett fått en merkbar oppsving etter Coronaen satte inn.”

Coronaen endrer norske ferievaner

Kioskbåtene hadde et godt år i Corona-året 2020, takket være en god sommer og at nordmenn i større grad ferierte i hjemlandet.

”Jeg tror Covid har bidratt til at folk har endret ferievanene sine. Dette vil vi også merke i fremtiden,” mener Erik. ”Båtlivet har fått en oppsving. Folk har fått øynene opp for den fantastiske skjærgården vi har her i Oslofjorden, og vil nok fortsette å legge sommerferiene hit. Kystlinjen i indre Oslofjord er jo helt utrolig; Ikke minst med mange fantastiske øyer og steder hvor man kan campe og kose seg!” 

”Vi merker at folk i Norge har investert i båter under pandemien.  Dette ser vi spesielt på godværs-dager; da kommer hele båtfolket ut samtidig og det er mye trafikk i skjærgården. Men også når det er overskyet ser vi at det er mer båter ute enn tidligere.”

”Og når fellesferien kommer skikkelig i gang blir det jo vannvittig mye båter i havnebassenget,” ler Erik. ”Ja, det blir jo nesten helt ko-ko der ute!”