Rorbua

En folkelig restaurant med nordnorske tradisjoner

I 1990 åpnet Rorbua på Aker Brygge, og har siden den gang vært et populært samlingssted i Oslo sentrum.

Lange tradisjoner
Rorbua har lange tradisjoner på Aker Brygge. Da Rorbua åpnet dørene for første gang var det med pizza og speilegg på menyen, og de hadde lenge et tradisjonelt pubkonsept. Gjennom årene er menyen endret og utvidet ved flere anledninger. Dagens Rorbua kan skilte med å ha et fullverdig pub- og restaurantkonsept. Her får du servert nydelig norsk husmanskost mens du nyter følelsen av å være på en ekte rorbu.

– Rorbua er laget som en ekte rorbu med blant annet tørrfisk i taket, bilder av naturen og kystfisket i Nord-Norge på veggene og glasskuler med garn rundt omkring i lokalene. Interiøret er det samme som da de startet opp i 1990, forskjellen er at vi i dag har fokus på å bruke gode, ordentlige, norske råvarer med nordnorske tradisjoner, forteller eier Frode Veie.

I 2012 kjøpte Veie Rorbua med et ønske om å videreutvikle konseptet og gjøre det bedre.

– Grunnlaget var allerede der, men vi ønsket å ta stegene noen skritt videre fra å «bare» være en pub til å gjøre det hele om til en fullverdig restaurant med god mat, forteller Veie.

Han og kompanjongene har også utvidet med uteservering, som prydes av en ekte, utstoppet isbjørn.

En vaskeekte rorbuopplevelse                                                                                                                   

Med en båt som bar, stemningsfylt interiør, rause porsjoner og gode smaker har Rorbua blitt en populær destinasjon for turistene. Hos Rorbua får gjestene smake på tradisjonsrike retter basert på gode, norske råvarer som hval, reinsdyr og klippfisk, samtidig som de får opplevelsen av å være i nord, uten å måtte ta den lange reiseveien. Rorbua har blitt en institusjon på brygga, og den vakre beliggenheten og den autentiske, nord-norske total-opplevelsen har også gjort sitt for at turistene strømmer til i hopetall. Det har resultert i at har Rorbua har vært blant de høyest rangerte spisestedene på Aker Brygge hos Tripadvisor over flere år.

– Det er desidert flest turister som besøker oss, men vi har absolutt en god del stamkunder også. Blant annet har Finnmarkslaget og Tromsøklubben i Oslo en del faste arrangementer her gjennom året. Men vi lever mer eller mindre av turistene på grunn av vårt spesielle preg. Restauranten er jo litt annerledes og skiller seg ut, understreker Veie.

Han legger ikke skjul på at Rorbua led under pandemien da turiststrømmen til hovedstaden ble redusert.

– Det var hardt under covid, og vi merket jo at det ikke var noe særlig turister i landet. Men når turismen tok seg opp igjen i fjor tok det seg opp her også. 2022 ble et knallår for oss!

Rorbua bruker gode, norske råvarer i sine velsmakende retter.

En nordnorsk perle                                                                                

Hos Rorbua finner du noe helt unikt som ingen andre spisesteder i Oslo kan skilte med. Hos den populære nordnorske perlen, midt i hjertet av Aker Brygge, så kan eieren røpe at er det noen retter som selger langt mer enn andre.
– Smaken av Norge er stort sett en bestselger hele året. Her serverer vi fire typer kjøtt; hjort, rein, hval og ytrefilet av okse. Smaken av Norge serveres med bakt potet og salat med rømme- og ramsløkdressing. Du får smake på litt av hvert og det har blitt en slager blant turistene, forteller Veie.

Men Rorbua har flere slagere på lager. De selger også mye viltgryte, kremet fiskesuppe og hval.

– Spesielt fiskesuppen vår er populær; den er laget på en god og tradisjonell måte uten alt det jåleriet, og har bare gode smaker. Min personlige favoritt er derimot Boknafisk; en variant av tørrfisk som ikke er helt tørr. Boknafisk er halvtørket skrei som har hengt i inntil to uker i sol og vind. Fisken skal være tørr utenpå og bløt inni, forklarer Rorbu-sjefen.

På Rorbua serveres den med tradisjonelle sideretter med gulrotstuing, kokt potet og stekt bacon.

Hos Rorbua får du en autentisk opplevelse både inne og ute.

Menyen hos Rorbua er nøye planlagt. De legger alltid sin stolthet i arbeidet med maten, og kan fornøyd konstatere at gjestene liker smakene de blir presentert. Det er sjeldent endringer i menyen, selv om de bytter ut noen retter nå og da basert på sesong og råvarer. Gjestene skal vite at de alltid kan komme tilbake til de samme, gode rettene.

– Vi ønsker ikke å fjerne noen av rettene fra menyen. Det vi velger å presentere skal være godt, og det kan jeg med hånden på hjertet si at det er. Det er de unike rettene vi har gjennom året som gjør oss til de vi er.

Gode leverandører er viktige                                                                                                                 

Rorbua leverer god, norsk tradisjonsmat, og da er dyktige kvalitets-leverandører viktige.

– Vi lever i et samfunn som er opptatt av bærekraft, men når man er en liten bedrift kan det være vanskelig å vite akkurat hvor man skal bidra. Derfor er vi heldige og har gode leverandører som hjelper oss å ta ansvar både når det gjelder hva vi bruker og hva vi kjøper. Vi prøver også å kjøpe produkter som er kortreiste, så langt det lar seg gjøre, sier Veie.

Hos Rorbua finner du i hovedsak norske produkter da eierne ønsker å vise frem Norge fra sin aller beste side.

– Med norsk øl på tap, norske varer, retter og historie ønsker vi å være destinasjonen som gir deg unike følelser og opplevelser du ikke kan få noen andre steder i hovedstaden, sier han.

Gjestmild og intim rorbu-sjarm er et tidløst suksess-konsept på Brygga.

En destinasjon     

Veie ser lyst på fremtiden og ser ingen grunn til å gjøre mange forandringer på det attraktive og godt innarbeidede konseptet.– Her har vi et suksess-konsept og vi ønsker å drive Rorbua slik den alltid har blitt drevet. Men vi vil selvsagt fortsette å videreutvikle oss. Vi prøver å foredle det i vi har, henge med i tiden og så får vi se om vi finner en ny rett i ny og ne, smiler Veie.

– Rorbua er jo allerede et sted folk trives og kommer tilbake til. Det er robust og annerledes, og turister blir nysgjerrige når de ser lokalene. Det er ikke nødvendig å gjøre store forandringer på noe som allerede fungerer, understreker Veie.

Med et besøk hos Rorbua får du en gjennomført, norsk totalopplevelse. Den genuine, lune og hyggelige publikumsmagneten i hjertet av Aker Brygge har ingen grunn til å endre seg, og det er forståelig. For her treffer man alle typer mennesker med én fellesnevner; alle har et stort smil om munnen og god mat i magen når Brygge-kvelden er over.