Nøisom

En liten gjeng med hobby-bryggere tok ofte med seg sitt selvproduserte øl når de var i festlig lag i hjembyen Fredrikstad på starten av 2000-tallet. Ølet vakte stadig oppsikt blant folk, men dessverre var ikke de edle dråpene å få kjøpt noe sted. Etterspørselen førte etter hvert til at noen lokale blåruss ville slå seg sammen med bryggerne og starte mikrobryggeri, og i 2012 rykket de inn på Havnelageret i Fredrikstad og brygget første-utkastene til de gode ølene Nøisom er kjent for den dag i dag.

Bryggeri-gründere. Fra venstre: Per Arne Hovland. Joachim Hansen, Mikael Huth Wentzel, Joachim Gradahl, Julie Nygård, Tormod Stene Johansen og Pål Pettersen

”Vi sa skitt au, det er nå eller aldri,” sier Pål Pettersen, Directing Manager og én av hobbybryggerne som startet bryggeri-eventyret i plankebyen. ”I starten brygget vi i helgene og etter jobb. For min del, så tok jeg etter hvert ett års permisjon fra den opprinnelige jobben. Jeg kom visst aldri tilbake dit!”

I starten var det mye prøving og feiling, og det resulterte i noen morsomme øl-typer. ”Vi klarte å blande inn feil gjær 3 ganger etter hverandre. Den ølen fikk navnet; shit happens”, ler Pål. ”Den solgte vi helt ut, så det funka visst veldig bra”.

”Den første tiden het vi Fredrikstad Mikrobryggeri. Men det skjønte vi fort at vi ikke kunne hete, for med det navnet hadde vi ikke solgt en dråpe i Sarpsborg”, forteller Pål. Nabobyene er kjent for og kappes om å være den viktigste byen i gamle Østfold, og en særping vil neppe bli sett med en Fræksta´-øl i hånda.

”Stig, én av gründerne, bor på gamle parcellen til Nøisom gård i Fredrikstad. Og da han var på diverse øl-forum brukte han Nøisom som nick-name,” forklarer Pål. ”Dette navnet likte vi alle veldig godt, siden det gjenspeiler bryggeriet vårt på en god måte. Vi driver jo med håndverk, rent bokstavelig. Ingenting her blir gjort maskinelt. Vi er Nøisomme, i alle deler av prosessen.”

Øl-typer for en hver smak

Fredrikstad-bryggeriet har mange ølsorter, men er kanskje mest kjent for sin IPA. De er stadig på utkikk etter nye smaker, også for dem som ikke er så begeistret for øl. ”Vi har utviklet en frukt-øl, som kan sammenlignes med Prosecco. Den fungerer ypperlig som velkomstdrink, gjerne i høyt glass med is,” sier Pål. ”Når vi utvikler nye produkter, så higer vi aldri etter å lage de særeste variantene. Vi ønsker å tilby balanserte og velsmakende øl-typer av høyeste kvalitet, som de fleste vil like”.