
L’ardoise: Lokale råvarer på fransk vis
Tar du trikken gjennom Thereses Gate i Oslo har du kanskje lagt merke til den koselige
franske restauranten i det ene gatehjørnet – L’ardoise. I 2015 åpnet restauranten dørene
på Bislett. Det som startet som et sted med fokus på konditorvarer har i dag utvidet seg, og
nå finner du også franske middagsretter og gode viner på menyen.
«Potensialet var stort i Oslo. Det er et par veldig gode restaurant- og konditorikjeder i Oslo,
og de har monopol. Vi mente at de ikke blir utfordret nok, så vi tenkte at vi skulle prøve oss
på dette vi og,» forteller Pierre Audren, medeier av L’ardoise.
Ville introdusere nordmenn for fransk mat fra et nytt perspektiv
Audren kom til Skandinavia i 20-årene. Han fikk en stilling på en fransk restaurant i Sverige,
og hans første møte med Skandinavia ble dermed Göteborg. Når han ikke jobbet brukte han
tid på å lære seg det skandinaviske språket, og han ble fort glad i det nordiske miljøet. Etter
noen år i Göteborg ville han oppleve mer av Skandinavia, og bestemte seg derfor for å prøve
lykken i Norge. I Oslo jobbet han på diverse restauranter, blant annet Pascal hvor han var
restaurantsjef. Det var der han møtte på han som etterhvert både skulle bli nærmeste venn
og jobbpartner, konditoren Quentin Coudert.

Det er Coudert som står for de gode konditorvarene som serveres i restauranten.
Coudert er også franskmann, og kommer fra Angers i Frankrike. Som ung hadde han alltid
vært fasinert av Norge og naturen, og så for seg et liv i drømmelandet i voksen alder.
Coudert har jobbet som konditor over hele verden. Da han til slutt fant veien til Norge tok
det ikke lang tid før han sammen med Audren bestemte seg for å åpne et eget
franskinspirert sted. I starten skulle konseptet baseres på konditori og lunsj – L’ardoise ble
etablert.
«Da etterspørselen for et tilbud på kveldstid kom måtte vi være fleksible, og forandret
derfor litt på konseptet vårt. I tillegg er jo både jeg og Coudert veldig interesserte i mat. Vi
gikk fort over til å ha mer fokus på skikkelige retter, og utviklet vår egen vinkjeller samtidig,»
forklarer Audren.

Du kan ta å føle på den franske, men samtidig hjemmekoselige atmosfæren.
En fransk atmosfære med norske elementer
Når du entrer L’ardoise går du inn i en unik atmosfære. Du går fra å være på Bislett til å
plutselig bli tatt med til Frankrike. Fransk musikk blir spilt i bakgrunnen, og det estetiske
minner om de restaurantene du finner i Paris sine pittoreske sidegater. Samtidig har
L’ardoise norske elementer innimellom det franske som gjør at du sitter igjen med en følelse
av å være «hjemme i utlandet.»

Restauranten har både franske og norske dekorelementer.
«Hele restauranten er på en måte ‘hjemmelaget.’ Vi hadde ikke så mye penger å legge inn i
restaurantprosjektet i starten, så både malingen og det meste av interiøret er gjort og laget
av oss,» forklarer Audren mens han viser frem restauranten. «På den måten har vi kanskje
også klart å bevare det personlige og den lokale restaurant-følelsen. Det er den følelsen vi vil
at gjestene våre skal føle på. Det er kvalitet i alle ledd, og samtidig er det hjemmekoselig.»

I deres vinkjeller har L’ardoise både kjente og kjære klassikere, i tillegg til nyere lokale varer.
En fusjonering av norsk og fransk matkultur
Med sin skiftende meny tilbyr L’ardoise smaker som gir en fransk følelse, men som er laget
av norske råvarer. Det er med råvarene vi i Eureca engros hjelper til.
«Eureca opprettholder et personlig forhold med oss som kunde, og de klarer å være fleksible
i deres leveranser, både når det kommer til mengde og tidspunkt for levering. Derfor er vi
veldig fornøyd med Eureca,» sier Audren.

L’ardoise tilbyr en skiftende meny som baseres på franske smaker.
Samtidig som L’ardoise introduserer kundene sine for franske retter lager de også franske
versjoner av norsk tradisjonsmat. Nå i julesesongen kommer de til å servere norsk julemat
med en fransk vri, og miksen av forskjellige matkulturer gjør rettene unike.
«Vi er veldig glade for den tilliten vi får av våre kunder når det kommer til anbefaling av
smaker. Nordmenn er åpne for å prøve annerledes mat, og det er det som gjør det å
introdusere nordmenn for franske smaker så morsomt,» sier Audren.

I restaurantens konditordisk kan du få noen fantastisk gode søtsaker.
Nå som L’ardoise har vært åpen i snart fem år kan Audren og Courdet se tilbake på en
oppbyggingsprosess som har vært full av både oppturer og nedturer. Det er fleksibiliteten og
L’ardoises evne til å levere på gjesters forespørsler som har gjort at restauranten har klart å
opparbeide seg et godt nettverk av fornøyde og faste kunder.
«Når du starter et slikt prosjekt som dette sitter du med mange forventninger og ambisjoner
om hva du skal få til. Når du så klarer å bygge restauranten og den gode lokale kundebasen
du ser for deg ligger det fortsatt et stort ansvar på deg. Alt skal opprettholdes, for våre
kunder forventer samme kvalitet,» fortsetter Audren. «Vi har jo også en ambisjon om å vise
oss for resten av Oslo, slik at ikke bare de lokale vet hvem vi er. Det blir neste steg.»