La Maison - Himmelske smaker på Ullern

 

For alle som har savnet et skikkelig bra sted å spise på Ullern så har bønnene nå blitt hørt. I våres åpnet nemlig stjernekokk Gregory Paul, kjent blant annet som dommer i Masterchef, en kafe´/restaurant i menighetslokalene til Ullern kirke. En fullbooket restaurant er tydelige tegn på at nabolaget digger Gregorys himmelske smaker.

Fra Ylajali til Ullern

For gastronomi-interesserte nordmenn er nok Gregory Paul mest kjent som dommer i kokke-programmet Masterchef  på TV3. Men stjernekokken med fransk opprinnelse har lang fartstid i restaurant-bransjen; han har tidligere jobbet med Eyvind Hellstrøm på Bagatelle, og har også vært restaurantsjef på Kolonihagen og Ylajali i Oslo. Nå satser han alt på å lage mat i sitt eget nabolag.

-Det var tilfeldig at jeg startet serveringsstedet her på Ullern. Min kone, Natalia, og jeg gikk en tur i nabolaget vårt og fikk plutselig øye på dette stedet. Da sa jeg til min kone at ”dette likner jo på sør-Frankrike”, forteller Gregory Paul.

I menighetshuset til Ullern kirke ble det tidligere drevet en kafe´ med uteservering som gikk under navnet Holgerslyst. Funkisbygget ligger godt plassert mellom hvite villaer i hjertet av Ullern, ikke langt fra Radiumhospitalet.

-Dette er jo et koselig, lite serveringssted som ligger i et hyggelig nabolag litt utenfor Oslo sentrum. Et slikt sted har jeg alltid drømt om å drive, så jeg diskuterte lenge med min kone om muligheten for at vi kunne overta det. Hun backet meg veldig på å få dette til, så da ringte vi Ullern kirke og fikk kontakt med rett person og etter en stund ble drømmestedet vår, sier Gregory fornøyd.

Nyt maten under svale trær på La Maisons uteservering

Kafe´og restaurant

La Maison åpnet i April i år, da det fortsatt var begrensninger grunnet Covid. Derfor drev de bare stedet som kafe´ i starten; med enkle retter som sandwicher og pizza. I tillegg tilførte de take-away med middagsretter, for å øke omsetningen under pandemien. Når restriksjonene endelig ble opphevet så har La Maison nå også blitt en restaurant.

-Kaféen er åpen hver dag, bortsett fra mandag. Og nå som Norge har åpnet igjen har vi satt i gang restauranten 3 kvelder i uken, torsdag-lørdag, hvor vi serverer en tre-retters-meny komponert av undertegnede. Det er begrenset med bord så her er det ofte fullt før publikum vet hva vi serverer fra dag til dag, sier Gregory.

-Vi bruker alltid kvalitets-råvarer, hvor 90% er norske. For eksempel kjøttproduktene våre henter vi fra en leverandør på Hafjell som er av høyeste kvalitet! Jeg har alltid vært opptatt av hvor råvarene kommer fra. Jeg liker å ha oversikt over gårdene jeg bestiller fra og jeg har god dialog med bøndene; da er jeg garantert å få det aller beste Norge kan tilby, sier Gregory.

Gode tilbakemeldinger

Selv om de så vidt har åpnet dørene, så har Ullern-folket satt pris på det nye tilbudet Gregory og co har tilført nabolaget. Dette gjenspeiles selvsagt med en ofte full-booket restaurant.

-Vi har blitt tatt veldig godt i mot i nærmiljøet. Tilbakemeldingene vi har fått er over all forventning, noe jeg er svært takknemlig for. Det virker som de fleste setter pris på at man har et slikt tilbud her, og ikke må dra ned til sentrum for å få seg et godt måltid. Vi har jo også skjenkebevilling, med tanke på at man kanskje unner seg et glass vin til maten. Terskelen for å gå ut og spise er nok lavere når det ligger en restaurant i nabolaget, og det setter vi pris på. Det er jo ikke pengene det står på her på Ullern, men det folk setter pris på er jo å kunne rusle bort for å inntatt et godt måltid og så kunne gå hjem igjen, sier Gregory.

Variert meny inspirert av oppveksten

Maten han serverer har selvsagt røtter i det franske kjøkken, men innslag av Italia, Spania og Nord-Afrika vil også finne veien til tallerkenen på La Maison.

-Man er jo inspirert av det man selv har spist gjennom hele livet. I Norge er man kanskje vant til at den eksotiske maten som serveres lener seg mot India, Pakistan og østen. Jeg serverer jo ting jeg kjenner fra min bakgrunn, men som kanskje ikke alltid er så vanlig her, og det er jo veldig  flott å se at det faller i smak her i nabolaget, sier Gregory.

Stjernekokken er oppvokst i Paris og blitt inspirert av alle de forskjellige kulturene som smeltes sammen der. I nabolaget bodde det mennesker fra mange kulturer, blant annet folk og venner fra Frankrikes mange tidligere kolonier; Algerie, Tunisia og Marokko. Dette har selvsagt vært med på å forme Gregorys gastronomiske univers, noe Ullerns sultne innbyggere nå nyter godt av.

-Forleden dag serverte vi for eksempel lam inspirert av det marokkanske kjøkken; blant annet med typisk nordafrikanske krydder og sukini tilberedt på marokkansk vis, og i tillegg lagde jeg en slags fransk-inspirert ratatoille, basert på flotte, norske høstgrønnsaker, sier Gregory.

-En annen dag lager jeg kanskje en rett som er mer italiensk-inspirert. Jeg elsker å lage mat og vil jo gjerne variere litt. Jeg lager mat ut ifra råvarer man har tilgjengelig i sesongen, jeg serverer ikke asparges i desember, for å si det sånn. For eksempel etter høstferien er det naturlig nok mer vilt på menyen, nå som jaktsesongen er i gang. Det er veldig gøy å tilberede mat med råvarer av ypperste klasse, så i nærmeste fremtid blir det nok servert elg og rype og den slags. Det virker som folk liker variasjonen i det jeg serverer, og det er jeg veldig glad for!

Fristende, internasjonale lunsj-retter

Internasjonale lunsjretter

På dagtid er La Maison en kafe´. Her serveres det enkle, velsmakende retter som ikke nødvendigvis gjenspeiler Gregorys opphav.

-Vi har selvsagt et tilsnitt av det franske, representert ved kvalitets-bakevarer fra det franske bakeri. Men i tillegg har vi gode sandwicher og salater som går under klassisk internasjonal lunsj; for eksempel skagenrøre med røkelaks, Cæsarsalat og dagens velsmakende pastarett, som vi varierer fra dag til dag. Jeg liker å servere ting som smaker godt, og føler ikke jeg er ”gift” med det franske kjøkkenet, sier Gregory.

-Lunsj er internasjonalt, det tilhører ikke noe spesifikt ”kjøkken”, for å si det sånn. Det gjelder jo for alt vi serverer; jeg vil ikke sette grenser for meg selv eller putte meg selv i en spesifikk ”mat-boks”. Jeg vil servere velsmakende mat som jeg trives med å lage, det er første pri her hos La Maison!

Stedet er jo ganske nytt, så vi tar det steg for steg. Etter hvert, når vi har mer personale, skal vi utvide konseptet blant annet med en a la carte-meny. Etter mange år i bransjen så føler jeg nå at jeg har havnet der jeg skal være, og jeg trives veldig godt med å drive og å foredle konseptet La Maison her på Ullern, sier Gregory