Aleksander Løkkeberg Vartdal - Kandidat til Årets Kokk 2021

Aleksander Løkkeberg Vartdal (26) fra Oslo har allerede en imponerende merittliste å vise til, med blant annet topp-plasseringer i kokkekonkurranser både i Norge og internasjonalt. 19. oktober går han for gull i Årets Kokk 2021 for å bli Norges representant i prestisjefylte Bocuse d´Or; gastromiens formel 1.

Solid CV

Aleksander har allerede rukket å opparbeide seg en solid og imponerende CV. Han har erfaring fra topprestauranter som Statholdergaarden, sentralen, Festningen og Happolati, og han har deltatt i diverse kokkekonkurranser i inn- og utland; blant annet med Det Norske Junior Kokkelandslaget, hvor han deltok både i OL i Tyskland 2016 og World Cup i Luxembourg 2018. I tillegg har han  deltatt i Nordic Young Chef Challenge 2017, Global Young Chef World 2018 og Årets Grønne Kokk 2020. I Praha gikk han helt til topps i Global Young Chef Europa 2017 og her i hjemlandet tok han førsteplassen i den aller første Årets Unge Kokk-konkurransen i 2019.

-Konkurranser har hele min karriere vært en del av min kokkehverdag. Fra kokkelandslaget og OL, til seieren i Årets Unge Kokk 2019 har jeg stadig strebet etter å forbedre meg litt hver dag. Men det er et mål som ennå ikke er oppnådd; nemlig Årets Kokk og deretter representere Norge i Bocuse dÓr, verdensmesterskapet i kokkekunst, sier Aleksander.

Årets konkurranse-meny

I disse dager er Aleksander i siste fase av oppkjøringen til Årets Kokk-konkurransen som går av stabelen i Vulkan Arena/Mathallen i Oslo den 19. oktober. Etter 7 måneders forberedelse skal han og teamet hans straks kjempe om å få æren av å representere Norge i det som regnes som den aller gjeveste kokkekonkurransen i verden. Reglene i Bocuse dÓr sier at menyen skal tilberedes for 14 personer og bestå av 2 individuelle retter, hvor begge teller like mye. Meny-oppgavene varierer, så hva må man gjøre for å imponere dommerne i år? 

-Det første man skal servere er en tallerken-rett med fokus på skog og mark; bestående av økologisk Hovelsrud-kylling og norske vinter-reddiker. I oppgaveteksten nevnes også høstgrønnsaker som viktige ingredienser i denne retten. Deretter skal man tilberede et stort ”show-fat” hvor temaet er sjø og hav. Her må man bruke hel piggvar og sjøkreps, i tillegg skal også norske epler være representert, forteller Aleksander.

Dommerpanelet består av tidligere deltagere i Bocuse dÒr og gjestedommere, og de bedømmer konkurrentenes retter ut ifra smak, presentasjon og geografisk identitet for å komme frem til vinneren. 

-Geografisk identitet, ja. I det ligger det at man skal vise tydelig hvem man er som kokk, og ha en klar identitet som gjenspeiler hvor man kommer fra blant annet ved hjelp av råvarer fra sitt nærmiljø.  Dette er jo ikke alltid like lett når man er Oslo-gutt, for her er det ikke akkurat en haug av gårder å plukke råvarer fra, ler Aleksander.

Dette er tydeligvis noe Aleksander har sett på som en utfordring mer enn en hemsko i tidligere konkurranser, for da han ble kåret til Årets Unge Kokk 2019 ble han også belønnet med prisen ”beste identitet” i samme konkurranse. 

Team Vartdal: f.v. Coach Stian Gregersen, Aleksander og Commis Ingrid Gleditsch

Et fantastisk Team

Under selve konkurransen består Team Vartdal av 3 personer: Coach Stian Gregersen, Commis Ingrid Gleditsch og Aleksander selv. Men på veien dit har Aleksander mange flere støttespillere på laget.

- Stian var også Coachen min til Årets Unge Kokk 2019, og det gikk jo veldig bra, så han er jeg glad for fortsatt å ha med på teamet mitt. Totalt er vi 8 stykker i Team Vartdal. Jeg har en fantastisk gjeng med preppere; Kathrine Gjesdal, Caroline Brovold og Irmelin Sandboe.     De gjør alt klart av utstyr og råvarer før selve konkurransen er i gang. Jeg har også med Robert Hauge som hjelper til med 3D-printing, blant annet av former og slikt, og til slutt min Assisterende Kjøkkensjef, høyre hånd og bestekompis Eirik Tufte. Utenom Coachen min er Eirik den personen jeg sparrer med om alt, både når det gjelder utføringen og når det kommer til det kreative. Tidligere deltok vi sammen på landslaget, så han skjønner veldig godt hva denne konkurransen innebærer, sier Aleksander.

7 måneders mat-maraton

Menyen holder Aleksander foreløpig tett til brystet. Nå er snart 7 måneder med prøving, smaking og finjusteringer tilbakelagt. Bilder og menytekster er avlevert, og nå er det bare oppløpssiden igjen for Team Vartdals lange mat-maraton.

- jeg elsker adrenalin-kicket med konkurranser, og i tillegg er jeg utrolig glad i å lage mat og bruker god tid på å teste meg frem til det beste av det beste. Man får et helt spesielt eierskap til maten når man gjør dette fra A til Å; gjennom utviklingen av maten fra prøving helt til det ferdige produktet. Jeg digger å være kreativ, men det tar jo ekstremt lang tid. Dette er jo noe for spesielt interesserte, for å si det mildt.

-forberedelsene kan deles inn i 3 faser: først er man i den kreative fasen, der man prøver ut teknikker og smaker og kommer frem til det unike man vil presentere. Så er det test-fasen; hvor man finner ut av hvordan man blant annet serverer en intrikat rett til 14 mennesker. Det å lage en rett til én person er noe helt annet enn å lage en rett til 14 personer, sistnevnte krever noe helt annet fra teamet. Til slutt er det gjennomføringsfasen; hvor vi har gjennomkjøringer og kjører showet akkurat som man gjør i selve konkurransen, med oppsett av utstyr og hvor alt er preppet, veid og skrelt og man kjører på tid, sier Aleksander.

Eureca; en støttespiller i kokke-kampen

For å kunne delta i Årets Kokk så er det selvsagt store kostnader forbundet med den lange oppkjøringen. Eureca har i så måte vært en støttespiller for Aleksander i denne konkurransen.  

-Det er ekstremt store kostnader forbundet med å delta i en konkurranse som Årets Kokk, på alle måter. Så det å få hjelp på veien med råvarer og slikt er utrolig flott. Man slipper å bekymre seg for den økonomiske biten og man kan fokusere på det som er viktig i konkurransen. Eureca vet jeg har leverandører som leverer det beste av det beste, og det gir en ro i kroppen å vite at jeg har tilgang til disse under hele oppkjøringen og at man blir prioritert; det er utrolig flott å føle at noen har trua på meg ved å støtte teamet mitt og unner oss alt godt. Det er jo utrolig mye råvarer som går med i løpet av 7 måneders forberedelse, og spesielt under den siste oppkjøringstiden. Her går det for eksempel med 4,4 kg kylling og 5 kg piggvar for hver gjennomkjøring, så det er jo enorme mengder det er snakk om!

-Nå som vi endelig har landet på hva vi skal presentere, så er det bare fokus på å cruise inn til konkurransen og holde det samme, høye nivået på maten hver eneste gang. Alt i alt vil vi ha hatt 12 fulle gjennomkjøringer før konkurransen avholdes, så etter 19.oktober er nok ikke piggvar en fisk jeg kommer til å innta med det første, ler Aleksander.