Holmen Crisp
Holmen brenneri har vært foredlingsbedrift for lokale produsenter rundt Mjøsa siden 1800-tallet. Bedriften ble fisjonert ut og flyttet til Kapp på 90-tallet hvor den ligger den dag i dag under navnet Holmen Crisp. Bedriften består av to forskjellige produksjonslinjer; mølla, hvor den glutenfrie mel-serien Jytte produseres, og en gammel bakstelinje som produserer tradisjonsbakst i form av potetflatbrød og rømmebrød. De er også verdens eneste kommersielle erterbrød-produsent; dette produktet er også familiebedriftens signalprodukt.
-Jeg har vært aktivt involvert i driften siden jeg var 20 år, på 90-tallet. Min far drev fabrikken frem til 2011, han døde dessverre altfor tidlig, og da tok jeg over og har drevet det siden den gang, sier eier Camilla Rostad.
Eier av Holmen Crisp; Camilla Rostad (foto Tone Nyvold)
Bakstelinja hos Holmen Crisp har deler fra moderbedriftens oppstartsdager på 1800-tallet. Dette er en maskin fra den tidlige industrielle revolusjonen som fortsatt lager flatbrød den dag i dag.
-Bakstelinja fungerer bra, men i disse dyre strømtider skulle vi jo gjerne hatt noe som var litt mer gunstig med tanke på strømforbruket. Vi lager jo tradisjonsprodukter, og utstyret er jo en stor del av det som gjør flatbrødet så spesielt, så den maskinen kan vi ikke bytte ut.
I Norge har alle de store dalførene sin versjon av rømmebrød, som er en gammeldags tradisjonskake; dette var veldig fint å servere gjester før i tiden, for det beviste at man hadde råd til både sukker og krydder. Dette satt man frem for å imponere litt da det kom folk til gards.
-Vi jobber stort sett med de samme produktene som vi har levert siden 90-tallet. Dette er jo gamle tradisjonsprodukter; blant annet en rømmebrødoppskrift som vi tok over fra Sletten-familien oppi Gausdal. Min far fikk rømmebrød inn i bakeri-porteføljen i tillegg til flatbrød, og dette er jo et produkt som man tradisjonelt står og lager 100% for hånd, forteller Camilla.
I tillegg til rømmebrødproduksjonene har Holmen Crisp en annen bakstelinje som produserer bedriftens bestselgere: potet- og erterflatbrød.
-Erterflatbrød er jo typisk for innlandet; tidligere Hedmarken, Oppland og stedene rundt Mjøsa. I vårt distrikt er det en ganske sterk tradisjon med erterflatbrød i høst-og vintersesongen i forbindelser med kraftige, varme måltider som for eksempel supper, men også til rakfisk og lutefisk. Ertermel er tilsatt oppskriften fordi det er proteinrikt, noe som gjør det til et mye kraftigere flatbrød. Konsistensen er tilnærmet lik de vanlige typene, men våre er tykkere enn de kjevlebakte flatbrødene. Det er fordi man skal kunne smøre på ost og pålegg uten at de går i tusen knas. Erterflatbrød kontra potetflatbrød har mest med smaken å gjøre. Potetmelet som tilsettes gir flatbrødet en rundt og god smak, mens ertemelet gir jo produktet et hint av erter, så da må man være glad i ertemaken hvis man ønsker å innta det. Rundt Mjøsa er vi veldig glade i ertersmaken og bare må ha erterflatbrød, spesielt til rakfisk og kraftig mat. Ertene fungerer som en slags smaksforsterker og er et fint tilbehør. Vi er stolte av å være verdens eneste kommersielle erterbrødprodusent. Erterbrød er vårt signalprodukt og er også bestselgeren i bedriften, sier Camilla.
Potetflatbrødet selger også godt, men det startet de å produsere først som interne gaver til ansatte rundt jul og påske. Det har kundene fortsatt med etter at produktet kom for salg.
-Potetflatbrødet vårt har blitt populært å gi som en del av matgaver blant annet i bedrifter. Matgaver er en fin ting å gi bort, og våre pakninger har passelig størrelse til den slags og er et godt tilbehør til andre matskatter som produseres i Norge.
Produkter fra Holmen Crisp er perfekte matgaver.
I Norge finnes det spor etter flatbrød helt tilbake til vikingtiden, så dette er noe vi har inntatt i Norge i langt over tusen år.
-Erter har alltid vært en del av kostholdet her til lands, og det var tydeligvis naturlig på et eller annet tidspunkt å blande ertersmaken inn i flatbrødbaksten. Vår oppskrift stammer tilbake til Ringerike Flatbrødfabrikk rundt 1930, det gjelder også emballasjen, forteller Camilla.
Holmen Crisp har også en annen produksjonslinje som er separat fra bakstelinja; den glutenfrie mølla Jytte.
-Vi driver med to forskjellige ting; tradisjonsbakst og glutenfritt mel. Jytte er den glutenfrie mel-serien vår. Navnet stammer fra en dansk kvinne ved samme navn som slet med cøliaki; hun var en fremadstormende gründer og drev en mølle i Sverige på 80-tallet, men dessverre mistet hun livet i en tragisk bilulykke og mølla lå brakk og gikk til slutt konkurs. Min far kjøpte den for at vi skulle male mel selv og fikk flyttet mølla hit til Kapp helt fra Åmål i Sverige, sier hun.
Med kjøpet av mølla fulgte det med en oppskrift på en melblanding som familiebedriften prøvde ut. I Norge var det ikke så stor etterspørsel etter glutenfritt på 90-tallet, så det var ikke noe kjempestor suksess i starten.
-Vi lå litt etter nabolandene med tanke på glutenfritt, men etter hvert har jo Jytte-salget tatt av og vi er nå i de fleste dagligvarer her til lands. Spesielt rundt 2015 var det veldig fokus på helse og kosthold og å spise glutenfritt, så butikkene tok inn mange flere glutenfrie varer i sortimentet. I tillegg eksporterer vi også melet vårt til Sverige, Danmark og Finland, så det er også et godt eksport-produkt for vår del. Vi maler 4 forskjellige typer Jyttemel—med litt forskjellige ingredienser og bruksområdet. Noen egner seg til litt lettere og lyse deiger, mens andre er best til kaker og jevninger. Mølla produserer i tillegg også spesialmel til diverse bakerier etter behov, forteller Camilla.
Jyttemel; et populært eksportprodukt.
På nettsiden til Holmen Crisp finner man gode oppskrifter til melet deres, hvis man trenger litt glutenfri inspirasjon.
-Glutenfrie produkter er jo litt mer utfordrende å bake med, så her kan man få litt hjelp og gode tips, hvis man ønsker det!