Himmelspannet

Prisvinnende og sagnomsuste oster fra Norges tak

«På Stølene i Hemsedal, i riktig fordums tid, hendte det om morgenen at budeiene oppdaget at noe av melka hadde blitt borte på mystisk vis. Historien forteller at Haugafolket hadde vært på besøk i ly av nattemørket og flyttet den beste melka over til det sagnomsuste, bortgjemte Himmelspannet».                  Dette sagnet er opphavet til Hemsedal-ysteriets navn.

- Vi har funnet Himmelspannet, liker vi å si; for det inneholder melk fra geiter og kyr som har beitet mellom mektige fjell og under en stor himmel, langt til fjells i Hallingdal. Nå blir Melka fra Himmelspannet ystet til de herligste oster, og slik fortsetter vi å skrive eventyret i Hemsedal den dag i dag, forteller daglig leder Janne Trandem Ødegård.   

Osteeventyret i Hemsedal startet med et gammelt sagn og en drøm om å forvalte verdens beste, lokale råvarer, ta vare på lokale stølstradisjoner og skape arbeidsplasser i Hemsedal.

Himmelspannet, eller Hemsedal Ysteri som det het ved oppstart, ble dannet i 2003. Etter at gamle Østlandsmeieriet/Tine la ned sin G35-produksjon på slutten av 90-tallet, så gikk bøndene i området sammen for å gjenoppta osteforedlings-produksjon i bygda. Etter hvert gjorde man endringer på eiersiden, og i 2010, skiftet de navn til «Himmelspannet» og landet en nasjonal kjedeavtale med Norgesgruppen som første lokalmatprodusenten i Norge. I årene som fulgte har de blant annet vært finalister i «Det norsk måltid» i 2012 og vunnet COOP-prisen. De var den første produsenten i Hallingdal som mottok Matmerks «Spesialmerke-Unik Smak» i 2017 og vant i tillegg «Menys Matskattstipend» samme år. I senere tid har de i også vunnet flere, gjeve priser både nasjonalt og internasjonalt, og i dag går det høytliggende ysteriet så godt at det sliter med å dekke etterspørselen etter den genuine smaken av Hemsedal.

-Vi ligger jo midt i sentrum, i motsetning til det som kanskje er gjengs rundt omkring. Vanligvis legges jo slike produksjonslokaler litt i utkanten av «bykjernen», i Hemsedal finnes det jo ikke så mange helårs arbeidsplasser, så dette gjør oss til en liten hjørnestensbedrift som bygda er stolt av å ha synlig i sentrumsbildet. Med den utbyggingen vi nå gjennomfører, i tillegg til stor etterspørsel, så ser det ut som dette virkelig er «liv laga» i fremtiden også, til stor glede for alle fastboende Hemsedøler, sier Janne ivrig.  

Daglig leder Janne Trandem Ødegård ved inngangen til Himmelspannets sjarmerende produksjonslokaler i Hemsedal sentrum.

Ved ysteriets oppstart valgte de å ikke fokusere på utpregede lagringsoster, noe som i retrospekt virker som en klok avgjørelse. Med modningskrevende oster hadde Himmelspannet garantert måttet se langt etter salgstallene de nå opplever, så at valget falt på hvitmugg- og mykoster var et godt grep da de først begynte osteeventyret i Hemsedal.

-Vi har valgt oss ut noen lokale bønder som vi vet leverer melk av reneste og ypperste kvalitet. Disse er vi stolte av å samarbeide med og betaler dem litt ekstra pr liter melk enn det som er standard, bare som en ekstra påskjønnelse for den fantastiske jobben de gjør som råvareleverandører til våre oster. Om sommeren får vi melka fraktet direkte fra stølene oppe på fjellet, som har noe av den reneste fjelluften i Norge; så vi kan med rette si at ostene våre er laget på himmelsk melk, forteller Janne.

Himmelspannets oster bærer navnene til kjente landemerker og topper i Hemsedal. Siste osten ut er oppkalt etter bygdas skysstasjon.

Kjært barn har samme navn; «Fausko» er både et kjent landemerke og en ostenyhet fra Hemsedal, som i tillegg gjør seg ypperlig på burger´n.

-Hvitmuggosten «Fausko» er oppkalt etter en gammel skysstasjon, som er et veldig kjent og kjært landemerke i Hemsedal, og dette er en nyhet som lages i begrenset kvanta og har en deilig smak av ramsløk og pepper. En annen, ny ost som nå er i produksjon er «Harahorn»; som er navnesøsken til en av toppene her i Hemsedal og til Harahorn Fjellgård. Denne er i likhet med «Fausko» en hvitmuggost laget på kumelk, men denne har blitt tilsatt et hint av bergmynte og oregano, sier hun.

Det er kun to leverandører av økologisk kumelk i hele Hallingdal. Av den grunn har Himmelspannet valgt to produkter i sortimentet som er basert på 100% økologisk kumelk; og det er ostene «Raudberg» og «Skogshorn».

-Vi skulle gjerne basert alle produktene våre på økologisk melk, men av naturlige årsaker har vi måttet ta et bevisst valg på dette ellers hadde vi ikke hatt nok melk til å dekke etterspørselen. Vi kunne selvsagt fått økologisk melk fraktet fra andre steder, men vi er fast bestemt på å bruke melka som produseres lokalt. Dette er jo mye av det som gjør vår smak så unik; at grunnlaget for Himmelspannet-produktene utvikles i den uberørte Hemsedalnaturen.

-Det finnes faktisk ikke økologisk geitemelk, selv om geitene beiter ute i naturen her oppe i fjellene, så kan vi allikevel ikke si at den melka vi foredler er 100% økologisk, dessverre. Dette er det strenge regler på, så vi kan ikke legge disse ostene innenfor den økologiske kategorien, selv om melka er den reneste geitemelka du kan oppdrive, forklarer Janne.  

-Vi har hatt jevn stigning hvert år, sett bort ifra 2019 som ble påvirket av noen uheldige omstendigheter. Pila har ellers pekt skrått oppover. Til og med i fjor klarte vi en økning, selv om det egentlig ikke var mulig. Kapasiteten har lenge vært sprengt, derfor kommer utvidelsen på et kjærkomment tidspunkt i Himmelspannets historie.

I disse dager er Himmelspannet i ferdigstillelsesfasen med å bygge ut ysteriet sitt, og det vil øke kapasiteten betraktelig.

- Dette har ligget i planene i mange år, vi ventet til vi var sikre på at vi hadde kapasitet til å gjennomføre utvidelsen på en økonomisk forstandig måte. I løpet av april skal vi etter planen være ferdige med en lenge etterlengtet oppgradering av fasilitetene våre, så nå får vi dobbelt så stor plass enn tidligere. Vi har begynt å fable om og sette i gang produksjon av litt større formater av våre eksisterende oster, blant annet med tanke på Horecamarkedet. Nå ligger alt til rette for at Himmelspannet kan fortsette og være den kvalitetsprodusenten vi ønsker å være, også med tanke på kvanta. I tillegg gir også den nye kapasiteten muligheter for flere nyheter i fremtiden, sier Janne med et smil.

Himmelspannet har også blitt belønnet med priser, både nasjonalt og internasjonalt, for sine rene og smaksrike oster.

«Raudberg»; en verdensmester ystet på 100% økologisk kumelk.

-Vi deltok i Oste-VM i Wales i november 2022 og var så heldige og vant supergull for «Raudberg». Dette er liksom enda litt bedre enn gull, da vår Raudberg blant 4400 oster fra hele verden ble en av 98 oster som gikk videre i konkurransen, og har ligget på sammen bord som verdensmesteren, som i 2022 var fra Sveits. Så det gullet er vi veldig stolte av. Vi deltok kun med to oster i konkurransen, og «Solglad» ble også premiert med sølv, så å vinne priser for to av to mulige var jo ikke til å tro. Vi ble mildt sagt «eventyrlig glade»!

-i 2021 vant vi for øvrig også gull for «Solglad» og sølv for «Geiteberget» sist NM ble arrangert, legger Janne til. 

Nå med både flere, høythengende priser og nye, utvidede produksjonslokaler i snippesekken, så ser det med sikkerhet ut til at eventyrlig suksess er garantert for den himmelske osteprodusenten der oppe på Norges tak.    

Himmelspannetansatte Arnt og Sylwia, i full sving med ystingen av prisbelønte oster.

Kan leveres fra 3. april

Harahorn

240g Himmelspannet

Harahorn 240g Himmelspannet

kr 439,38 pr. kilo

kr 105,45 pr. f-pak

kr 632,70 6pk
Kan leveres fra 3. april

Geiteberget Ost

240g Himmelspannet

Geiteberget Ost 240g Himmelspannet

kr 430,46 pr. kilo

kr 103,31 pr. f-pak

kr 619,86 6pk