Duga

Duga er et smakfullt byggkorn som produseres lokalt i østfoldområdet fordi det er der det egner seg best med tanke på jordsmonnet. Bygget er særdeles kortreist og produsert rett utenfor bygrensa. Duga begynte med fire gründere i 2011 som ønsket å få kornet de dyrket ut i markedet. «Vi ønsker å ta bygg tilbake til matbordet og øke bruken av det! Det bygget vi har utviklet er spesielt godt egnet for menneskekroppen» forteller daglig leder Anne-Marte Røen Bye.

«Duga Byggkorn Hele» vant «Årets godbit» i 2017 på Det Norske Måltid. Produktet fikk skryt for at det lukter og smaker komplekst og nøtteaktig, at det har god konsistens, er brukervennlig å benytte, har mange bruksområder og et høyt innhold av gode næringsstoffer. Bygget kan brukes som erstatning for potet, ris eller pasta, i gryte som grøt, til sushi og er populært i vegetarretter. Anne-Marte kan fortelle at kokker liker bygget svært godt og at det gjerne brukes til topping og krunsj på bakst og kaker eller til kylling og fisk.

Bygg finnes i mange ulike varianter og Duga har hatt stor suksess med flaka byggkorn som er nakenbygg – En skalløs sort hvor næringsstoffene sitter igjen i kornkjernen. Smaken er nøytral, mild og rund, og har ikke den bittersmaken mange byggsorter har. Det smaker heller søtt med hint av nøtter.