Årets ost

Fønix fra Stavanger Ysteri og Eiker Holtefjell fra Eiker gårdsysteri er to av fire nominerte i finalen av «Årets ost» arrangert av Norges mest prestisjefulle kåring av mat- og drikkeprodukter: Det Norske Måltid!

Stavanger Ysteri ble etablert i 2015 som et resultat av gründer Lise Brunborgs fascinasjon for melkas potensiale for forvandling. Ysteriet har sine røtter i tradisjonell håndverksysting og ligger i Stavanger sentrum som et utstillingsvindu for et nytt og bærekraftig norsk landbruk.

Fønix er en blåmuggost og ble til som et resultat av melk fra ypperste merke. Stavanger Ysteri får levert melk fra Kølbjørn Anda på Leikvoll Økologiske Gard – kortreist og spenevarm. De gode bakteriene og enzymene i den rå melka tas vare på i osten, og bidrar, sammen med fôret og gårdens miljø, til ostens terroir. Fønix er balansert, aromatisk med søte, nøtteaktige smaksnoter. Det er en relativt fast blåmuggost, og lang modningstid ved lav temperatur gir osten en kompleks smak og kremet konsistens.

Eiker Gårdsysteri har vært i drift i 17 år og er av de første som startet eget ysteri på egen melk. Ysteriet ble til som et resultat av tre bondefamilier som ønsket å bygge et nytt moderne fjøs sammen. Ideen var et fjøs med fokus på dyrevelferd. «Vi ville ha glade kuer som ga den beste melken til de beste ostene» forteller daglig leder, Anne Marie Sando. Eiker Gårdsysteri begrenser bruk av sprøytemidler og vil ikke sprøyte mer enn det de har bruk for.

Eiker Holtefjell er en eksklusiv, fast, modnet lagrings ost med rødkittskorpe. Osten kommer i tre modningsgrader: vellagret, ung og XO. Holtefjell XO er allerede en prisvinnende ost med bronse i World Cheese Award i 2014 og 2017. Nå står osten igjen på randen for å vinne en ny prestisjefull pris som «Årets ost».

Kan leveres fra 30. november

Camembert

200g Eiker Gårdsysteri

Camembert 200g Eiker Gårdsysteri

kr 464,30 pr. kilo

kr 92,86 pr. f-pak

kr 371,44 4pk