Årets ost

Det Norske Måltid har nominert fire oster som nå er med i finalen for «Årest ost». To av de nominerte er Briljant Brie fra Thorbjørnrud Hotell og Heidalosten fra Heidal Ysteri.

Ysteriet på Thorbjørnsrud hotell startet opp i 2014 som en del av Hotellets geskjefter. Hotelleier Olav Lie-Nilsen kjøpte Øvre Kjekshus gård og begynte med kyr og melkesau. Svømmebassenget på hotellet ble bygd om til et ysteri som produserer håndverksoster på egen melk. Melken kommer fra Norsk rødt fe og en stor andel Norsk jersey, som er kjent for sin fete, proteinrike melk som gir god ost. Ysterisjef Yngve Strøm Tingstad forteller at jerseyfe gir litt mindre melk og er derfor ikke så utbredt, men melken er bedre for osteproduksjon. I tillegg til melk supplerer de kjøtt fra okse, ku og sau, og de dyrker egne grønnsaker.

Osten deres Briljant Brie er laget av kumelk. «Det er kumelk vi har mest tilgang på, så den blir tilgjengelig for folk flest» sier ysterisjef Yngve Strøm Tingstad. Osten er inspirert av den franske brien Brillat-Savarin som ble funnet opp for 50 år siden. Derav navnet Brilljant Brie. Osten er tilsatt ekstra fløte som gir en rikere smak og det er en trippel kremet hvitmuggost. Produksjonen av Briljant Brie startet i 2019 og er allerede prisbelønt med gull fra NM i Gardsost.

Heidal Ysteri ble etablert i 1921 og historien rundt Heidalosten går helt tilbake til 1920 da planleggingen av ysteriet startet. I 2021 fyller Heidalsosten hundre år. Det er en ost med rike tradisjoner som har blitt en del av bygdas stolthet forteller Hege Krukhaug som har vært med på å videreføre arven i hele 25 år. Ysteriet var en livsnerve for bygda fordi det var her det var mottak av melk og ysteriet stod for mange av arbeidsplassene.

Smaken av Heidalsosten er litt kraftig og den kokes lenge fordi den må være godt innkokt før støpning. De er den lange koketiden som gir den kraftige smaken og den karakteristiske fargen. Akantusmønsteret på osten har alltid vært tradisjonen i Heidal.

Kan leveres fra 30. november

Rømmegrøt

2l Heidal Ysteri

Fra -23°C til -18°C
Rømmegrøt 2l Heidal Ysteri

kr 138,27 pr. liter

kr 276,53 pr. f-pak

kr 553,06 2pk
Kan leveres fra 30. november

Heidalsost

Glatt 750g Heidal Ysteri

Heidalsost Glatt 750g Heidal Ysteri

kr 244,49 pr. kilo

kr 183,37 pr. f-pak

kr 1 100,22 6pk