Georg A. Nilsen  Det ypperste fra havet i over 120 år  

Norges eldste fiskeforretning holder til på Majorstuen og ble etablert i Christiania i 1901. Georg A. Nilsen har foret hovedstaden i 121 år og lever fortsatt i beste velgående takket være en kompromissløs dedikasjon til kvalitet  

Historisk fiskesus

Georg A. Nilsen kom fra Brønnøysund og startet som fiskehandler i en bukt i Christiania i 1901 der de gamle fjordfiskebåtene kom inn i gamle dager, omtrent der Børsen ligger den dag i dag før bukten ble fylt igjen. Deretter ble forretningen etablert i Frognerveien, hvor brorparten av bedriftens historie har utspilt seg, før Sjømat, Vilt og Delikatesse-forretningen Georg A. Nilsen flyttet til sin nåværende adresse i Bogstadveien i 1999. Bedriften er i dag Norges eldste fiskeforretning som drives av 4. generasjon Nilsen og Co.

-Nå kommer det ikke båter inn til kaia med fisk lenger, det er jo dessverre ikke fisk igjen i fjorden, derfor har leverandørene flyttet opp til Alnabru hvor fisken kommer til hovedstaden med tog eller lastebil. Før var det mange flere fiskebutikker i Oslo og den gang var det kamp om den beste fisken da den kom inn til grossisten om morgenen. Nordmenn er blitt mer bedagelige med årene og handler stort sett fisk hos dagligvarekjedene, så derfor er det også bare 5 rene fiskebutikker igjen i Oslo by. Nå står vi stort sett i ro og mak og plukker ut de beste eksemplarene, sier medeier, innkjøpsansvarlig og kokk Erik O. Storm.

Erik O. Storm med to eksemplarer av ypperste kvalitet.

Argusøyne på kvaliteten

-Vi har daglig dialog med tre leverandører. En viktig del av jobben er jo å få et godt forhold til de som jobber på lageret, at de vet hvem vi fra Georg A. Nilsen er, og at de vet at vi forventer det aller beste. De skjønner at vi blir sure om de sender oss en dårlig fiskefilet og at det ikke er noe vits å prøve å dytte på oss noe som ikke er prima vare. Dårlig kvalitet sender vi bare rett tilbake og det kaster bort både vår og deres tid. Vi er nødt til å være så kresne, det er derfor vi fortsatt er i drift etter så lang tid, sier han.

Inn i fiskefamilien

Ingen av barna til eierne Tom, 4. generasjon fiskebutikk-eier, og Tor, hans kompanjong i over 25 år, ønsker å føre forretningen videre. Det åpnet for at nytt og engasjert blod kunne bli en del av Norges eldste fiskebutikk.

- Marius, en av de andre gutta her, og jeg har fått muligheten til å kjøpe oss inn. Det er utrolig gøy, og vi er stolte av å få lov til å føre den flotte historien til Georg A. Nilsen videre. Marius er født i 1981 og har jobbet her helt siden ´93, så han er jo nærmest en del av inventaret, ler Erik.

Den utvidede fiskefamilien: f.v. Tor Skancke, Tom Nilsen, Erik O. Storm og Marius Bunæs.

Hav-ekspertise

Det er jo en tradisjon å spise reker og skalldyr om sommeren og torsk til jul, men ekspertene hos Georg A. Nilsen vet alltid når havets frukter er best.

- Reker og skalldyr er best om vinteren, og det gjelder også torsken med alt det innebærer av rogn, lever og hode. Om sommeren kan vi anbefale hval; Vi prøver å slå et slag for det siden det faktisk er det mest bærekraftige kjøttet du får tak i her til lands. I tillegg kan vi også anbefale kveite og sjøkreps i sommermånedene, sier han.

Georg A. Nilsen har alltid råvarer i sin beste sesong.

-Vi ønsker jo ikke å rope så høyt om det, men de siste 2 årene har det gått bra for oss under pandemien. Restauranter har måttet holde stengt,  og vi føler veldig med serveringsbransjen i den tøffe tiden vi har vært igjennom, men folk må jo ha mat. Det har sånn sett gagnet oss under nedstengningen. Under korona merket vi godt at folk unte seg litt ekstra godt å spise. De har kanskje også ønsket å prøve noe nytt, og da er det godt å snakke med noen som har mye kunnskap, og den ekspertisen har vi hos oss. Det har folk virkelig dratt nytte av de siste to årene, og det er vi veldig glade for.

Sverger til suksess-oppskrift

-Det som skiller oss fra andre er nok kunnskapen bak disken og kvaliteten og ferskheten på råvarene vi fører. Vi er jo en dedikert fiskebutikk, som stort sett har varer fra havet med tilbehør. Vi holder oss til det vi er best på og er stolte av det. Vi higer etter å ha det største og beste utvalget ved å kunne tilby 40 typer fisk og skalldyr i disken hver eneste dag, og det har jo fungert i over 120 år. Derfor er dette suksess-oppskriften vi sverger til, sier Erik.

Vilt i sesong

Fisk og skalldyr er hovedfokuset til gutta på Majorstuen, men i jaktsesongen kan de også tilby det beste i vilt-segmentet.

-Vi har alltid viltkjøtt i sesong; reinsdyr, elg, hjort og rådyr. Helt fra september til mars kan vi blant annet tilby det beste kjøttet fra villrein-stammen fra sørsamene ved Røros. Hovedsaklig foregår slaktingen på høsten, men et par ganger på nyåret plukker de ut noen siste dyr før brunst-sesongen begynner. I tillegg fører vi også alt av villfugl; tiur, rype, røy, jerpe og orrfugl.

Prima vilt, blant annet reinsdyr fra sørsamene ved Røros.

Historiske smaks-hemmeligheter

Georg A. Nilsen lager også sine egne produkter i tillegg til å selge fisk og vilt av ypperste kvalitet.

-Vi tilbyr alt av tilbehør til fisken og kjøttet vi fører. Dette tilbereder vi i butikken; supper, gratenger og majoneser lages her hjemmelaget uten tilsetningsstoffer som for eksempel hummersupper, viltgryter, kyllingfrikasse´, urtesmør og den slags. Som kokk er det jeg som kommer opp med nye oppskrifter, men mange av oppskriftene vi bruker er over 40 år gamle og er selvsagt hemmelige. Dette har jo vært en familiebedrift i 4 generasjoner, og da må vi holde på gullet som er foredlet opp igjennom historien. Vi fornyer oss også, selvsagt, og selger mye varer med nyere oppskrifter vi har utviklet som lasagne og bacalao, men bestselgerne våre er nok fortsatt klassikerne fiskegrateng og Skagensalat, sier han.

Det beste fra de beste

Georg A. Nilsen ønsker å tilby de aller beste råvarene til Oslos befolkning, og derfor plukker de blant annet varer fra 30 forskjellige leverandører.

-Dette er jo en bedrift med en lang historie, og vi har alltid vært på utkikk etter det beste fra de beste. Vi har fartet en del rundt og oppsøkt leverandører; jeg var for eksempel i Molde i fjor og da stakk jeg innom et par produsenter, blant annet vår leverandør av en fantastisk kryddersild. Vi gjør grundig research og oppsøker produsenter for å snakke med dem og undersøker om de faktisk gjør alt i produksjonen som de har hevdet, forteller Erik.

Grundig research gjør at Nilsen & Co kan tilby spennende varer fra små og kvalitetsbevisste produsenter.

 -Vi prøver å finne likesinnede folk som er like nerder på kvalitet som oss, så derfor har vi prima kvalitet på alt vi fører; fra honning, lefser og flatbrød til fisk og viltkjøtt. Vi har funnet mange små og lokale leverandører som har få, men fantastiske produkter og som brenner for det de driver med, akkurat som oss. Derfor har vi et bredt sortiment av varer av ypperste kvalitet. De siste årene har også fokuset rundt norske spesial-produkter økt, og det er flott for oss. Nå har vi enda mer å velge mellom og det har også gjort sitt til at vi tar inn flere spennende varer enn noen gang før.

Heller små enn store

-Vi fikk tidligere varer fra ASKO, og som en liten bedrift i deres portefølje var det naturlig nok andre, større aktører som veide tyngre om det var noe kluss med leveransen. Vi er veldig glade for å være hos Eureca nå og vi føler oss i større grad tatt vare på. Bare at vi har en egen selger og kontakt i Eureca å forholde oss til er jo ikke noe vi har vært vant med. Det er en stor forskjell på det og å ringe til kundeservice og komme frem til en tilfeldig person som ikke aner noen ting, sier Erik. 

- Vi prøver å ikke bruke for store leverandører, generelt. Det er jo sånn vi liker å ha det. Vi samarbeider for eksempel ikke med Tine da de er alt for store for oss. Vi får smøret vårt fra Rørosmeieriet og har et personlig forhold til dem, og vi vet at om det er noe galt så kan vi si ifra og ting blir tatt tak i kjapt. Hos de store kan man ofte få: ”dessverre, sånn er det. Det får vi ikke gjort noe med akkurat nå”. En slik leverandør ringer ikke jeg mer enn én gang, for å si det sånn!

Vinn-vinn uten svinn

-Hos Georg A. Nilsen er vi også veldig opptatt av bærekraft. Derfor har vi null svinn i bedriften. Vi tar ikke inn masse råvarer uten å ha en plan for hva de skal brukes til; det blir veldig dyrt i lengden. Svinn er jo ikke bra, hverken for kassa eller kloden. Alle råvarer blir utnyttet, det har vi stort fokus på. Vi utvikler også nye produkter på bakgrunn av de råvarene vi trenger å foredle 100%. Er det noe igjen etter en fiskesuppe eller grateng så prøver vi å lage noe smakfullt som gjør at alt utnyttes. Det pusher jo oss til å være kreative på kjøkkenet, så det er virkelig bare vinn-vinn!

Div linker til SoMe.

https://www.georganilsen.no

https://nb-no.facebook.com/georganilsen/

https://www.instagram.com/georganilsen/