Finnmark Rein

Bærekraftig mat av rein kvalitet

I 1994 startet familiebedriften Finnmark Rein opp i Øst-Finnmark. Siden den gang har Finnmark Rein levert fantastiske produkter, samtidig som de har tatt vare på reinnæringen og dyrene i prosessen.

Et familieeid selskap med hjerte for rein

Finnmark Rein har hatt en enorm vekst de siste årene, og de produserer produkter laget på reinkjøtt til flere leverandører. I 2006 kjøpte fetterne Johan Buljo og Are Smuk Figved opp selskapet av en i familien for å ta bedriften et steg videre.
 
- Vi startet opp som et lite slakteri i Varanger, men vi har hatt en fantastisk vekst og det har skjedd mye siden oppstarten. Det var naturlig å ta over, jeg har erfaring fra slakteri, og det å drive med slakt ligger i familien, forteller Johan Buljo.

For de nåværende eierne var det viktig å fortsette arbeidet med Finnmark Rein slik at den gode filosofien og de gamle, samiske tradisjonene ble videreført, og at bedriften ble eid av noen som hadde tilknytning til håndverket og var reineiere selv. Samtidig ønsker de å vise at rein kan være et godt alternativ til andre proteinvalg da reinkjøtt er lett å tilberede og rikt på smak.

- Rein er et helt fantastisk dyr og har en stor plass i det samiske livet. Hos oss i Finnmark Rein jobber vi aktivt med å sørge for at reinen og reineieren har det bra. Vi ønsker å vise at man kan bruke hele dyret, samtidig som reinen har et godt liv. Det er slik vi har arbeidet med rein i flere tusen år og på samme måte ønsker vi å fortsette, og det har gitt oss ypperlige resultater, forteller Buljo.

-Vi ønsket, og jobber fortsatt med, at reindrift er en del av den bærekraftige næringen og at dette er noe man kan leve av, ikke bare være en hobby, forteller Buljo videre.

For mange er ikke rein en del av hverdagskosten, og de to fetterne ønsket å være med på å utvide utvalget i butikkhyllene i kjøttsegmentet, og vise nordmenn hvor smakfullt reinkjøtt kan være. Rein har en unik smak og er mørt og godt kjøtt, men Buljo legger ikke skjul på at måten man håndterer dyrene på, gjennom hele reinens liv, har stor påvirkning på kvaliteten på sluttproduktet.

- Vi har hatt stort fokus på at dyrene som blir slaktet skal ha det godt fra de blir født og helt til de kommer til oss. Vi jobber hardt for at god dyrevelferd skal vektlegges; fra vidda til slakteriet, forteller Buljo.

Frie og glade rein gir de beste smaksopplevelsen.

Reine, norske produkter

Det legges ned mye tid og arbeid for å gjøre produktene fra Finnmark Rein best mulig for kjøperne. Men de legger ikke skjul på at produksjon av reinprodukter kan være noe komplisert, da rein er meget selvstendige dyr.

-Rein går fritt ute i naturen og er frie dyr. Produksjonen avhenger av flere faktorer som hvor mye rein man får inn, hvordan reinen har hatt det gjennom livet og, ikke minst, værforhold. Det er derfor mye å tenke på under foredlingen av rein, og det å lage nye produkter kan ta litt lenger tid, forteller Buljo.

Med så mange fallgruver ble det derfor viktig for Buljo og Figved å komme opp med et system så de alltid kunne garantere kjøperne produkter av ypperlige råvarer og med gode smaker. Finnmark Rein bestemte seg derfor for å inngå avtaler med konkrete distrikter som de hadde kjennskap til og som kunne garantere god dyrevelferd, så de visste at de alltid kunne hente rein til produksjon de kunne stå 100% inne for. På denne måten har logistikk blitt enklere og mer forutsigbar.

- Ved å ha gode leverandører vet vi at reinen har det bra, hvor mye vi får inn og ca. når vi kan forvente leveransene. Dette gjør det mulig for oss å lage de beste reinproduktene på markedet, forteller Buljo.

Rein i flere varianter; nydelig og mørt kjøtt til en indrefilet-middag eller på pizzaen som norsk/italiensk fusion.   

Et bredt sortiment

Når det kommer til produkter, så har Finnmark Rein jobbet seg opp et bredt sortiment i alt fra indrefilet til finnbiff av rein. Buljos favoritt er mørbraden, da den har litt mer fett og ekstra gode smaker. Men det er flere av reinproduktene som er populære i butikkhyllene.

- Vi selger mye Finnmark Rein. Det er også mulig å få kjøpt dette ferskt; det har vært en stor suksess siden vi lanserte dette produktet i 2015, forteller Buljo.

Finnmark Rein arbeider alltid med å forbedre seg, i tillegg til å fylle tomrom og mangler de ser i de norske butikkhyllene. Derfor forsøker de å utvikle to nye produkter i året. Buljo legger ikke skjul på at noen produkter har større suksess enn andre, men at det likevel er spennende å få være med på den kreative prosessen og se hva de kan komme opp med for å møte kundenes behov.

- Vi ønsker at alle produktene våre skal fylle et tomrom i norske kjøkken. Vårt nyeste produkt, speka biff, er veldig populært og ble utrolig godt mottatt. Det samme gjorde spekepølsen vi lanserte for ikke så lenge siden. Våre produkter skal reflektere godt håndverk og et brennende engasjement for reindrift i både smaker og kvalitet, forteller Buljo.

Med gode smaker laget av rene, norske råvarer er Finnmark Rein en tradisjonsrik bedrift med moderne vri i butikkhyllene. Produktene smaker godt, og du som forhandler og konsumer kan trygt kjøpe produktene og vite at både dyr og reineiere har blitt behandlet bra gjennom hele prosessen. Finnmark Rein ønsker å få til en endring i matvaner og utfordre nordmenns valg av protein, og velger man kvalitetsproduktene fra Finnmark Rein vil man garantert få en god matopplevelse.