Funky Fresh Foods fylte 10 år i 2019. Bildet er fra deres café i Oslo.

Funky Fresh Foods: Med et mål om å spre gode veganske opplevelser

«Når det ikke fantes noen veganske tilbud i Norge, måtte vi lage det selv»

Josefine Andrén og Jenni Mylly var to av mange svensker da de flyttet fra Sverige til Oslo i
2006 for å søke lykken. Selv er de begge veganere, og de fant fort ut at tilbudet på økologisk
og vegansk mat var veldig dårlig i Oslo. For å få et sted å spise måtte de rett og slett starte
opp noe eget – det ble til Funky Fresh Foods.

«Vi startet i det små. Vi jobbet begge som kokker, og fikk låne kjøkkenet vi jobbet på til å
produsere mat som vi solgte til kunder og forhandlere. Etterhvert som etterspørselen ble
større, og vi fikk flere kunder, kunne vi skaffe oss vårt eget kjøkken. Det var slik vår reise
startet,» forteller Andrén.

Et ønske om å kunne introdusere Norge for veganske og økologiske alternativ

Inspirasjonen bak Funky Fresh Foods var å introdusere Norge for flere alternativer i
matveien. For det var ikke noe fokus på vegansk og økologisk mat i Norge da Funky Fresh
Foods ble etablert i 2009. Akkurat på det området var Sverige langt foran i tankegangen, så
Andrén og Mylly så mulighetene i Oslo.

«Vi fant fort ut at når man er gründer, så må man lære seg absolutt alt. I starten var det
kanskje dette som var mest utfordrende, men vi fikk det til,» sier Andrén. «Når man vet hvor
mye jobb som ligger bak det hele, og har vært med fra starten av en bedriftsreise, så får man
et helt annet bilde og tilknytning til arbeidet sitt.»

Andrén og Mylly var en av de første som produserte blant annet raw kaker i Norge.

Funky Fresh Foods startet med å vise seg frem til kunder på eventer og ved popupanledninger,
og med årene ble kundebasen større og større. I tillegg til å levere veganske
produkter til forhandlere, vokste de seg store nok til å også åpne egen café i 2014. I dag
innehar Funky Fresh Foods 20 årsverk. Samtidig som Funky Fresh Foods har vokst, har også
Norge skiftet retning og tankemåte når det kommer til økologisk mat, og også miljøet.

«Det er gøy å se at Norge har gått fra å ikke ha noen veganske tilbud, til at det plutselig er
vanskelig å henge med innimellom. Nå kommer markedet med nye ting innen vegansk og
økologisk mat nesten hver måned,» forteller Andrén entusiastisk. «Når man også ser at
andre store bedrifter begynner å ta etter våre vaner er det kult å se at vi har klart å gjøre en
forskjell.»

Fantastisk vegansk mat servert på Funky Fresh Foods sin grønne café i midten av Oslo.

«Real, fun, fair»

Med sin merkevare ønsker Funky Fresh Foods å vise at man kan levere et bra og kult produkt
på en ekte, ærlig og ordentlig måte. Det handler om å være rettferdig mot alle man jobber
og samarbeider med, men også mot miljøet.

«Veganske produkter har alltid et lavere CO2-avtrykk enn animalske produkter, og ofte er
veganske produkter bra på flere områder innen miljø og helse,» forklarer Andrén. «Med
Funky Fresh Foods vil vi formidle at vegansk mat er en mulighet for å prøve noe godt og
annerledes, som både er bra for deg og miljøet.»

Siden 2009 har Funky Fresh Foods laget og levert vegan, raw og 100% økologiske produkter hovedsakelig
innenfor kategoriene sjokolade, kaker, snacks og søtsaker.

Det er deres bærekraftige produksjon og miljøvennlige arbeidsvaner som har gjort Funky
Fresh Foods både Debio Sølv sertifisert og til Miljøfyrtårn, og det heier vi på.
Du finner produkter fra Funky Fresh Foods på vår nettside.