ELDHUSET

En hyllest til ekte, southern BBQ

På Grünerløkka i Oslo startet en gjeng matentusiaster opp et southern BBQ-konsept som nå troner øverst på Tripadvisors liste over grillrestauranter i Oslo. Siden etableringen i 2014 har «Løkka»-filialen fått en like populær søsterlokasjon på Bislett. Begge «Eldhusene» serverer autentisk, southern-style BBQ hvor det langtids-røkte kjøttet er så mørt at det vel så gjerne kan inntas med skje som med kniv og gaffel.

Ildsjeler med amerikansk konsept

-For 10 år siden startet Laila Kristin Ødegård, Marco Zambujal og jeg opp Eldhuset på Olaf Ryens plass. Det hele begynte med at Marco var på tur i USA og kom over et barbeque-konsept i sør-statene, og han hadde klokketro på at det hadde passet perfekt her hjemme i Norge. Så startet vi på «Løkka» som en kul bar med bra, amerikansk BBQ-mat i tillegg. Det var i hvert fall tanken fra starten. Men så oppdaget vi fort at det ble mer en restaurant etter hvert, for kundene valfartet grunnet maten vi serverte, sier partner og daglig leder ved Eldhuset Bislett Daniel Alfonso Kihlander.

-Bjørn og Laila, som sitter helt på toppen på eiersiden av Eldhuset, har tidligere drevet Kristiania bar og kafe´ i Østbanehallen. Her jobbet Marco og jeg også tidligere, så dette var opphavet til Eldhuset-konseptet, kan du si. Marco har jobbet som kokk hele sitt liv, og jeg har jobbet i restaurantbransjen siden jeg begynte i arbeidslivet, så vi er mennesker som brenner for denne bransjen. Dette gjelder i høyeste grad for Laila også. Vi brenner alle for å gi mennesker en god opplevelse når de går ut, rett og slett!

Daniel med et utvalg av spesialiteter fra menyen ved Eldhuset Bislett.

A winning team

Maten Eldhuset serverer er klassisk, southern-smoked BBQ, i rette forstand. Alt kjøttet stekes i røykeovn mellom 5 og 12 timer. De amerikanske «smokerne» i restaurantene går konstant 24 timer i døgnet, for å gi gjestene de autentiske, southern-style smakene. Etter å ha langtidsrøkt kjøttet, så blir det så mørt at man kan innta kjøttet med skje.

-Menyen har stort sett vært den samme i 10 år nå, og det er det en grunn til. Vi endrer ikke på ting som fungerer og som kundene er fornøyd med, det ville vært dårlig business. Det er ikke noe tull og juks hos oss, og det er vi glade for at kundene også merker. «Never change a winning team», Det er en jo en sannhet i det, sier Daniel.

Eldhuset på Grünerløkka og Bislett; søsterlokasjoner med suksess.

Inspirasjon bra, hjemmelaget best

Hos Eldhuset er kvaliteten nedfelt i maten. Alt er hjemmelaget fra bunnen, så dette er kvalitetsmat.

-Vår egen «rub», krydderblandingen vi gnir inn kjøttet med før røking, er inspirert av de mest velsmakende variantene vi fant på tur i USA. Oppskriften er selvsagt hemmelig, og noe vi nødig gir fra oss. Vi ønsker konseptet skal være så ekte «Southern-American» som mulig.  Vår «krydder-rub» har vi hentet fra en velsmakende BBQ-restaurant i Louisiana, forteller Daniel.

-Alle barbeque-sausene er også hjemmelagde, og etter hemmelig oppskrift. De får man enten i mild eller sterk versjon, etter din norske ganes lyst, legger Daniel til.

Kundefavoritter

-Smokey pork ribs, Brisket of beef og Pulled pork er de store favorittene blant gjestene på Bislett. Dette er retter gjestene bestiller igjen og igjen, og som er våre flaggskip, forteller Daniel.

Smoky pork ribs; en «American classic» og et flaggskip på menyen for begge lokasjoner.

-Gjestenes favoritt blant «side-orders» er helt klart vår hjemmelagede coleslaw, som folk skryter veldig av. Jeg må også få nevne vår potetstappe med brun saus; som også går unna fra menyen.

Noe som er spesielt for Eldhuset-restaurantene er at de har sitt eget øl på tap, som passer perfekt til maten, og som er utviklet i samarbeid med Sagene Bryggeri.

-Denne ølen får man kun på våre restauranter, og jeg kan varmt anbefale en kombo-meny med ribs og brisket sammen med vårt signatur-brygg. En «share-platter» har også mange smaker som er en ypperlig kombinasjon, sier Daniel stolt.

«Share-platter»; gode smaker er en ypperlig kombo til Eldhusets signatur-brygg.

Godt besøkt og gode tilbakemeldinger

Eldhuset opplever gode besøkstall og de aller beste tilbakemeldinger fra kundene, noe deres side på Tripadvisor kan bekrefte.

-Vi var jo nesten det eneste «southern BBQ»-konseptet i Oslo, så det var jo et hull i markedet. Det var stort sett en suksess fra starten, folk måtte bare bli vant med smaken av røkt mat. Det er jo litt uvanlig restaurantmat her i byen. Men det var så og si en «instant hit» etter vi åpnet i 2014. Nå har vi veldig gode besøkstall både på Grünerløkka og på Bislett, med stappfulle restauranter i helgene. Med dagens økonomiske utfordringer for husstandene, med høy rente og strømpriser, så er vi veldig fornøyde med det. Spesielt når vi kom oss helskinnet gjennom korona-tiden i tillegg, sier han takknemlig.

Går man inn på Tripadvisor og søker på kjøttrestauranter i Oslo, så kommer Eldhuset opp som nummer 1. De har gjennomsnittlig 4,5 av 5 mulige på tilbakemeldinger fra gjester, noe som er meget sterkt. Så tydeligvis gjør de noe riktig på Bislett og Grünerløkka som fenger det sultne restaurant-folket. Er du ute etter et kjøttmåltid av aller beste sort, så burde tydeligvis Eldhuset være det garantert beste valget i hovedstaden!