Den Sorte Havre

På Tveter gård i gamle Østfold har man gjort suksess med å gå tilbake til å produsere norsk urkorn av høyeste og reneste kvalitet. Svarthavre stod i fare for å bli borte i den norske flora, men familien Anstensrud har nå kunnet gi dette urkornet en renessanse. Og det kan vi takke hesten for.

Den hvite havren har blitt avlet frem gjennom århundrer for å få mest mulig ut av hver avling. Det var primært derfor Svarthavre ble utkonkurrert her til lands siden hvit-havren ble importert i store kvanta fra blant annet Tyskland fra slutten av 1800-tallet. Vi kan takke hestemiljøene for at den fortsatt var å finne i Norge før Tveter gård gjenopptok dyrkningen.

-Det hele startet i 2012 da en slektning av mannen min nevnte urkornet i forbindelse med hesteoppdrett. Hestene hans hadde det bedre og var generelt gladere når de ble foret med dette kornet fremfor andre ”importerte” kornsorter på markedet, men det var dessverre vanskelig å få tak i. Dette syntes vi var veldig interessant da vår logikk sa oss at det som er bedre for hestene må jo naturligvis være bedre for oss mennesker også, sier Ingunn Anstensrud.

Familien Anstensrud fikk tak i urkornet fra hestegårder rundt omkring og startet en lang prosess med å ta prøver og å teste det ut. I 2015 kom de med sin første avling og gikk til Norgesgruppen for å selge det inn.

-Lokalmatansvarlig Eivind Hålien i NorgesGruppen kicket veldig på dette og syntes det var akkurat så spennende og passe nerdete at vi fikk lov til å prøve oss hos dem. Vi fikk testet det ut i 10 butikker for å sjekke om det var et marked for det. Og det var det jo, for nå er vi blant annet i alle Meny-butikkene i landet, sier Ingunn.

Havre er noe Norge har de beste klimatiske forutsetningene for å dyrke frem, og interessen for norsk havre og korn generelt øker stadig.

-Det er hyggelig at folk har fått øynene opp for produktene. Dette er virkelig prima vare i verdenssammenheng. I samarbeid med 18 andre bønder i området dyrker vi nå urkornet for fullt. Dette er muligheten vi har til å vokse på, men vi har fortsatt god kontroll på avlingene. Her er det ikke noe sprøytemidler i produksjonen da denne havre-sorten ikke er utsatt for sykdommer på samme måte som den importerte varianten. Svarthavren hører jo til i dette klimaet og har tilpasset seg, naturen er jo smart sånn sett. Jordene ligger også skjermet fra stor-trafikk og forurensning, så dette er virkelig økologisk landbruk på sitt beste. Vi er brennende opptatt av at forurensning og sprøytemidler ikke er bra for kroppen eller kloden vår, så vi har derfor også investert i et eget kornmottak som drives helt uten fossilt brensel; kun ved hjelp av luft, vind og solenergi, sier Ingunn.

Johan og Ingunn Anstensrud;  brennende opptatt av økologisk landbruk.

Det norske urkornet har fått en renessanse i Norge; takket være sitt rike ernæringsinnhold, men også siden havre er en kornsort som er glutenfri.

-Sammensetningen i kornet er rett og slett sunnere enn den klassiske hvit-havren. Korn har generelt lite fettinnhold, men havre er det eneste kornslaget som inneholder fett i større grad, og vårt korn har mer av disse sunne fettsyrene. Svarthavre inneholder 40-50 % mer av de sunne fettsyrene, og det gjør jo noe med næringsinnholdet. Men kundene våre syntes det også slår ut positivt med tanke på smak. De synes rett og slett den smaker bedre enn den klassiske havren de er vant til. Den har en rund og mild smak som gjør den veldig anvendelig, ikke minst med tanke på barne-ganer. Alt man bruker den til blir 100% grovt og mye sunnere. Det er vinn-vinn, rett og slett!

En liten bedrift som Den Sorte Havre har ikke PR-budsjetter til å hamle opp med de store aktørene på markedet, derfor er det gledelig at jungeltelegrafen gjør en viktig jobb. Populariteten til det norske urkornet har vokst under pandemien, ikke minst takket være en økning innen dagligvare-segmentet.

-Kunder har vært så fornøyde med koret vårt at de har gjort mye av PR-jobben for oss. Folk fremsnakker produktene våre til kollegaer og venner og det merker vi på salget, og det er utrolig hyggelig. Jungeltelegrafen er jo det beste PR-apparatet av alle da det er 100 % ærlig. Vi har merket en formidabel økning fra år til år, spesielt under pandemien. Dette har fortsatt, og bare i januar/februar i år ser vi en økning på 118 % fra rekordåret 2021, sier Ingunn.

På Tveter gård har de også en gårdsbutikk som de åpnet i 2019. Den har vært stengt i lengre tid grunnet pandemien, men nå håper de snart at den kan åpnes igjen til glede for publikum.

-Etter vi bygget ny låve for å romme produksjon og lager, så hadde vi litt ekstra plass som vi ønsket å gjøre til en arena for å vise frem produktene vi produserer.  Siden man har produkter som ikke er så kjente på markedet, så er jo det å ha mulighet til å lukte, føle og prøvesmake produktene en god vei for å tilegne seg nye kunder. Derfor åpnet vi en gårdsbutikk og kafe´ der alle rettene på menyen har havre som ingrediens på en eller annen måte; for eksempel vafler, diverse grøter og vegetar lasagne. I tillegg finner du andre produkter fra gamle Østfold til salgs her for å heie frem andre gode, lokale produsenter. Dette lokalet blir også utleid til diverse arrangementer, og da ønsker gjestene ofte et lite foredrag om hva vi driver med her på gården. Menyen er da også havrerelatert, og det synes folk er veldig spennende, forteller Ingunn.

Den Sorte Havre produserer mange spennende produkter.

På gården produserer de flere spennende produkter alt basert på den unike Svarthavren. Her finner man alt fra lettkokte havregryn til økologiske vaffel- og pannekake-blandinger og sunne brød mixer. I tillegg lager de også en spennende musli-blanding med belgisk sjokolade som ble kåret til best i test i Dagbladet 2020.

Havregryn

Lettkokte 500g Den Sorte Havre

Havregryn Lettkokte 500g Den Sorte Havre

kr 79,82 pr. kilo

kr 39,91 pr. f-pak

kr 399,10 10pk
Kan leveres fra 22. april

Vafler Grove

Av Svarthavre Økol.8stk

Vafler Grove Av Svarthavre Økol.8stk

kr 130,88 pr. kilo

kr 43,19 pr. f-pak

kr 518,28 12pk
Kan leveres fra 22. april

Musli

m/Belgisk Sjokolade 400g

Musli m/Belgisk Sjokolade 400g

kr 114,90 pr. kilo

kr 45,96 pr. f-pak

kr 413,64 9pk

Musli

Lett Ristet m/Tranebær 400g

Musli Lett Ristet m/Tranebær 400g

kr 117,18 pr. kilo

kr 46,87 pr. f-pak

kr 421,83 9pk