Café Sjarm

Søsterlig sjarm-offensiv i Ski

Cafe´ Sjarm ligger i Ski sentrum og drives av søstrene Ingunn Ellingsrud og Unni Merete Kongsten. De begynte egentlig med cafe´-drift litt på slump, mest takket være sine søstre som alltid har gått med en drøm om å starte egen kafe´. Etter 5 år har den sjarmerende kafeén fått to søsterlokasjoner og gjort Inngunn og Unni Merete til en av de store serveringsaktørene i Ski.  

Fire søstre, én drøm

I de koselige lokalene i gågata så cafe´ Sjarm dagens lys i 2015. Da de gamle eierne ga seg så dukket det opp fire søstre året etter som endelig fikk sjansen til å realisere en drøm om å drive egen cafe´. 

”Det var min søster, Ingunn, som oppdaget salgsannonsen. Hun ringte sine 3 søstre, meg inkludert, og så bare hoppet vi i det”, forteller Unni Merete Kongsten. «Vi var veldig heldige siden de gamle eierne hadde lagt et godt grunnlag for videre drift, så vi bygde videre på det de hadde startet og beholdt det aller meste, inkludert navnet på kaféen. Vi hadde jo aldri drevet kafe´ tidligere, så å ha et godt fundament i bunn var en trygghet for oss. Vi har ingen utdannelse innen dette og kastet oss ut i noe vi egentlig ikke hadde peiling på. Vi har gjort det på vår måte og funnet ut hva som funker underveis, og det gjør oss litt unike i faget!”

Etter hvert trakk to av søstrene seg ut. Fire søstre ble til to, og Ingunn og Unni Merete stod igjen med driften av Cafe´ Sjarm.

”Å drive egen kafe´ var jo ikke Ingunn eller min store drøm i livet. Vi ble egentlig bare med på lasset. Det var søstrene våre som alltid snakket om å åpne kafe´. Litt morsomt at det var vi som bare var med på å realisere deres drøm som stod igjen med kaféen,” ler Unni Merete. ”De trakk seg ut for at det kanskje ikke var den drømmen de så for seg allikevel, men det har gått veldig bra altså. Ingunn og jeg er et veldig bra team og liker å jobbe sammen.  Du kan si at til slutt arvet vi våre søstres drøm, for nå elsker vi å drive kafe´.”

Sjarmerende trespann: f.v. Ingunn Ellingsrud, Unni Merete Kongsten og mikrobrygger Bertil Lundwall

Eget mikrobryggeri

Da søster-flokken ble halvert så trengte man en erstatter som hjalp til med å bygge Cafe´ Sjarm videre. Med seg i sekken hadde han en lidenskap for øl-brygging, noe som kom Cafe´ Sjarm til gode.

”Vi fikk inn en dyktig herremann som tok over oppgavene til søstrene våre. Bertil Lundwall interesserer seg veldig for brygging, så han sørger nå for at vi også kan servere eget øl til maten vi lager,” sier Unni Merete stolt. ”Dette er jo et veldig lite bryggeri, et mikro mikrobryggeri, for å være helt korrekt.  Det er jo veldig stas å skilte med eget øl. Vi brygger akkurat nok til å dekke behovet, men vi har faktisk 3 forskjellige øl-sorter å velge mellom på menyen vår, ikke verst det!”

”Bryggeriet har ikke vært i drift i en del av Corona-tiden da man ikke har kunnet planlegge bryggingen. Vi vil jo ikke kaste det lille opplaget vi har, det er jo dyrbare dråper. Men produksjonen vil Bertil ta opp igjen nå som kaféen er åpen etter nedstengingen, og det gleder vi oss veldig til.”

Sjarm-offensiv i Coronaens tid

Serveringsbransjen har vært preget av nedstenginger i Corona-tiden. Cafe´ Sjarm er intet unntak.

”Cafe´ Sjarm har merket Corona-tiden som alle andre. Vi har ikke kunnet servere gjestene våre her i lokalene, men vi har holdt åpent for take-away. Vi har fått mye støtte fra lokalmiljøet. Folk har handlet hos oss gjennom hele nedstengingen, så det er vi veldig takknemlige for,” sier Unni Merete. ”Men nå som vi har åpnet opp for gjester i kaféen merker vi en god stigning og folk våger seg ut igjen for å spise. Nå håper vi på en skikkelig god sommer, og gleder oss til å se folk igjen hos oss!”

Smørbrød verdt å ekspandere for

De fleste serverings-aktører har naturlig nok ikke våget seg til å åpne opp nye steder eller ekspandere, men dette gjelder ikke for Sjarm-gjengen. Snarere tvert imot. Søstrene mot strømmen har tatt over nye serveringssteder og nesten egenhendig holdt liv i serveringsbransjen i Ski under pandemien.

”Vi tok over Ski bygg Cafe ´i fjor. Nå heter det XL-bygg, og siden de endret navn så gjorde vi det samme med kaféen. Vi la til litt sjarm, så nå heter den Sjarm Bygg Cafe´,” sier Unni Merete med et smil. ”Vi tok over driften ikke minst for å ha flere bein å stå på. Kundene stikker ofte innom for en matbit under handleturen der, i tillegg kommer også de ansatte i de nærliggende industribyggene innom i lunsjen, så det har resultert i et stabilt overskudd under hele pandemien.”

De driftige søstrene har stadig nye ideer og tok også over kantinen inne på Ski sykehus i løpet av det siste året og innlemmet den i Sjarm-familien.

”Sjarm Kantine, en kantine og en liten kafe´, serverer de ansatte og de som besøker sykehuset. Den lå i kjelleren og var ikke så tilgjengelig for de besøkende tidligere,” forklarer Unni Merete. ”Men nå skal vi flytte den opp i første etasje og håper det vil gjøre at publikum oftere stikker innom for noe godt å spise mens de er til behandling eller venter på noen de er glade i!”

”Alt i alt har vi nå ca 20 ansatte, så vi har jo blitt en litt større bedrift enn vi var da søstrene våre var med.”

Sjarmerende spesialiteter

Alle serveringssteder har sine egne spesialiteter for å tiltrekke seg et fast publikum. Dette gjelder selvsagt også Cafe´ sjarm.

Sjarmerende meny som skaper stamkunder

”Varemerket vårt er hjemmelagede kanelboller og solskinnsboller. All hvetebaksten vår er noe vi er stolte av å servere,” sier Unni Merete. ”Her er alt ferskt, og det tror jeg kundene legger merke til. Vi baker brød og smører smakfulle smørbrød hver eneste dag. Vi tror kvaliteten er mye av grunnen til at folk kommer tilbake. Cafe´ Sjarm har jo fått veldig mange stamkunder som er innom daglig , og det er vel et bevis på at folk liker det vi serverer!

Sjarm Cafe´ har også et lite utsalgshjørne der folk kan kjøpe med seg  spennende varer fra lokale produsenter. Her får man alt fra kortreist honning til te og krydder. Sjarms egne, hjemmelagede Granola er også å få kjøpt før man igjen setter skosålene ned på gågata i Ski.