Brasserie Rivoli – Det franske kjøkken midt i Oslo Sentrum
Christofer Brovoll tok over som Kjøkkensjef på Brasserie Rivoli dagen restauranten gjenåpnet etter første koronabølge.
Da Kari Innerå stengte dørene på BA 53 i Bygdøy Allé i 2019, skulle hun bevege seg til nye
trakter. Bjørvika og Munch Brygge stod for tur. Midt i det som har blitt Oslos nye kulturbydel
skulle hun åpne dørene til en ny restaurant. I mai 2019 ønsket Brasserie Rivoli sine første
gjester velkommen til en kulinarisk opplevelse inspirert av det franske kjøkkenet.
«Kari har drevet restaurant i lang tid, og har lang erfaring fra bransjen, så det var aldri noen
tvil om at dette kom til å bli et fint sted,» sier Christofer Brovoll, Brasserie Rivolis nye
kjøkkensjef.
Rue de Rivoli
Innerå har en imponerende CV. Som 20-åring flyttet hun til London for å være lærling på
gourmetrestauranten Mirabelle, og det ble starten på en flott karriere. Etter Londonoppholdet
har hun vært innom Gastronomisk Institutt i Stavanger og Bagatelle, vunnet OL i
Erfurt i 2008 med kokkelandslaget, og vært med på å etablere restaurantene Cru og Fru K.
Fra 2015 drev hun BA 53, før en paradegate i Paris ved navn Rue de Rivoli skulle inspirere
henne til å starte et nytt prosjekt.
Da dørene på BA 53 stengte, åpnet Brasserie Rivoli, med Innerå som kjøkkensjef. Senere har
Innerå fått tittelen som Daglig leder, og innhentet en gammel kjenning fra Cru-tiden over til
Brasserie Rivoli.
Brovoll har vært kokk i 15 år, og har blant annet jobbet på Cru med Innerå tidligere. Plutselig
ringte Innerå til Brovoll for å høre om han kunne tenke seg å jobbe som kjøkkensjef på
Brasserie Rivoli. Det kunne han ikke si nei til.
«På den tiden jobbet jeg som kjøkkensjef på St. Lars på Bislett. St. Lars er jo et kjempefint
sted, men tanken på nye utfordringer fristet. Jeg har jo også jobbet med Kari før, og vet hvor
flink hun er på å drive restaurant. Det gjorde jo også valget mye enklere,» forteller Brovoll.
Jobbstart ved gjenåpning
Brovoll hadde sin første jobbdag samme dag som Brasserie Rivoli gjenåpnet etter den første
Koronabølgen. Det bydde på en litt annerledes «første dag på jobb» enn vanlig.
«Det er jo allerede litt nye rutiner man må sette seg inn i når man er ny, og med de nye
retningslinjene oppå der igjen ble det litt mer å forholde seg til, men det gikk veldig fint,»
forteller Brovoll. «Planen var å starte i begynnelsen av mai, så heldigvis ble ikke oppstarten
forskjøvet med noe mer enn noen få uker, så jeg var heldig sånn sett.»
Verdens koronasituasjon er noe hele bransjen har kjent på, og nye regler har ført til nye
rutiner. For Brasserie Rivoli har heldigvis overgangen gått veldig bra.
«Det ble en litt ny start for alle de ansatte her, men er det en ting Kari kan, så er det å drive
restaurant, så det var ingen her som var bekymret for jobben sin,» fortsetter Brovoll.
På grunn av planløsningen tapte ikke Brasserie Rivoli mange plasser med de nye restriksjonene. Foto:
Dag Randen.
En god blanding av fransk og norsk
I sommer har uteserveringen vært åpen, og på godværsdager er det sol fra midt på dagen til
den går ned om kvelden. Dermed kan du sitte langs Akerselvas sildrene elveleie og nyte
utsikten mot Operaen og Oslofjorden, mens du i tillegg nyter veldig god mat.
Grillet sjøkreps med hvitløksmør og grillet sitron. Foto: Brasserie Rivoli
«Vi lager mat litt på bakgrunn av det franske kjøkken, men også med en moderne norsk tvist.
Menyen består av kjente franske klassikere som østers, tartar, entrecôte og gode oster. I
tillegg har vi vekt på skalldyr og god fisk,» sier Brovoll. «Vi velger ut råvarer med tanke på
dyrevelferd og bærekraft, og baserer oss på sesongens råvarer. Det er viktig for oss at
dyrene skal ha levd et fullverdig og godt liv. Når det kommer til matsvinn er det noe vi vil
unngå. Samtidig er vi opptatt av å bruke småskalaleverandører som gir det lille ekstra.»
Pasjonsfruktsufflé, pasjonsfruktsaus og kokossorbet. Foto: Brasserie Rivoli
Siden menyen byttes ut etter sesong synes Brovoll det er vanskelig å peke ut noen
kundefavoritter blant rettene, men blant de faste rettene så er det mange som har lyst på
dagens fisk, pluss entrecôten. Alt avhenger også litt av hvilken ukedag det er.
Eureca hjelper Brasserie Rivoli med tørrvarer, og når vi var på besøk måtte vi spørre om de
var fornøyd med våre leveranser.
«Det var først når jeg begynte her at jeg fikk høre om Eureca, for vi brukte ikke det på St.
Lars. Til nå har jeg bare positive tilbakemeldinger å gi. Det er fleksibelt, og alt leveres alltid i
tide,» forteller Brovoll.
Uteserveringen er åpen ut sommeren, og på godværsdager kan du nyte sol til langt på kvelden.
Brasserie Rivoli er en fransk perle midt i Oslo. Med moderne og stilig interiør, kunst fra
samtidskunstneren Sverre Bjertnes på veggene og bygg som Operaen, Munchmuseet og
Deichmanske rett ved siden av, blir et besøk til restauranten en skikkelig kulturopplevelse.
Ikke rart gjestene har så mye positivt å si om stedet. Vi gleder oss til å følge med videre på
utviklingen til Brasserie Rivoli.