Banh Mi

Populær Take-away-fushion i Storgata

Mellom Folketeatret og Gunerius ligger en av Oslos små, smakfulle hemmeligheter. Take-away-restauranten bærer samme navn som signaturretten Banh Mi; en vietnamesisk baguette som er så god at konkurrentene har forsøkt å stjele oppskriften.

Tilfeldig eier

Linh Luu ble eier av Banh Mi ved en tilfeldighet. Noen i Linhs nære omgangskrets var opphavet til bedriften, som i starten var en helt vanlig kafé. Dessverre gikk ikke kafeen særlig bra, og Linh hadde gått med på å være kausjonist for den tidligere eieren, så dette satte Linh i en  krise og hun måtte tenke nytt for å berge økonomien. 

-I 12 år hadde jeg en veldrevet kiosk ved Rådhuset, Linhs kiosk, og ville hjelpe til med oppstarten av bedriften i Storgata. Personen jeg var kausjonist for misligholdt dessverre avtaler og dette førte til at jeg fikk problemer økonomisk, derfor så jeg ingen annen utvei enn å gi opp kiosken ved Rådhuset og overta Storgata-bedriften selv. Jeg prøvde å få ting opp og stå på best mulig måte, så derfor endret jeg konseptet fra kafe´ til noe jeg visste jeg kunne: vietnamesisk mat, forteller Linh Luu.

Linh Luu i full sving med å tilberede signatur-baguetten.

Take-away; Vietnam-style

Linh er opprinnelig halvt vietnamesisk og halvt kinesisk, og vokste opp i Vietnam.  Som 13-åring flyttet hun til Norge og helt fra hun var 16 år har hun jobbet med brød-bakst; blant annet hos La Baguette på Oslo City og Le Cafe´ på Sandvika storsenter.

-Det er jo min bakgrunn, både etnisk og arbeidsmessig, som dannet grunnlaget for konseptet til Banh Mi. Jeg har jobbet med brød nesten hele livet, og fra jeg var liten i Vietnam har jeg alltid elsket den vietnamesiske baguetten Banh Mi. Derfor ble den et naturlig utgangspunktet for menyen, sier Linh.

Linh overtok en bedrift med stor gjeld, men gikk ”all in”. Med sitt nye vietnamesiske take-away-konsept og hardt arbeid, så økte hun omsetningen og var etter hvert så å si i null. Med tiden hadde hun opparbeidet seg en fast kundekrets som sikret at Banh Mi skulle bli en ”stayer” i Oslo sentrum. Så entrer ”de to mest effektive bedriftene i Norge” Storgata: Veivesenet og Ruter.

Corona og veiarbeid

Mot slutten av 2018 begynte de med et langvarig veiarbeidsprosjekt i den ellers så travle sentrumsgata, noe som førte til at kundestrømmen ble sterkt redusert.

 -Storgata ble nedstengt i forbindelse med at de skulle skifte ut trikkeskinnene, og da falt omsetningen med 50% nærmest momentant. Det var veldig krevende da mange av mine kunder stikker innom til eller fra jobb, og da kollektiv-trafikken ikke lenger gikk gjennom Storgata så merket vi selvsagt det. Og, som ikke det var nok, så kom pandemien i tillegg. Vi fikk jo ingen støtte under den første bølgen, så det var virkelig tungt; jeg måtte nedbemanne og gjorde alt jeg kunne for å overleve. Dette har mildt sagt vært 3 krevende år, sier Linh.

Storgata er endelig åpen igjen etter ombyggingen, og kollektiv-transporten bidrar nok en gang til at det er et yrende liv i Linhs take-away-restaurant. Etter første Corona-bølge var over lå Banh Mis omsetning på ca 80% av hva den var før veiarbeidet startet i 2018. Stamkundene har endelig kommet tilbake, og det gleder Linhs hjerte stort.

- Stamkundene mine som tar kollektivt bidrar jo med en stor del av omsetningen, derfor er det også utrolig hyggelig at de er like glade som meg for at jeg fortsatt er her etter at Storgata åpnet igjen, sier Linh.

Storgatas smakfulle hemmelighet holder fortsatt koken i innbydende lokaler.

Asiatisk fusjon

Linh er et stort mat-talent, noe stamkundene hennes kan skrive under på. Linh har røtter fra forskjellige land i Asia, så derfor bærer også Banh Mis spennende meny et preg av ”asian fushion”.

-I tillegg til de vietnamesiske baguettene, som er Banh Mis signatur-rett,  så serverer vi også risretter og vegetarretter med utgangspunkt i det vietnamesiske og Kinesiske kjøkken, sier Linh.

Asian fushion frister kundene i sentrum.

-I tillegg kan vi også tilby vietnamesisk iskaffe. Kaffen fra Vietnam er annerledes enn den tradisjonelle kaffen man vanligvis får servert i Norge; den har en helt annen bryggeprosess og det gjør nok at den er mye søtere enn kaffen man er vant med i vesten. Dette gjør jo den vietnamesiske kaffen spesielt godt egnet til iskaffe, noe kundene våre tydeligvis har oppdaget da vår iskaffe er veldig populær.

Hemmelig oppskrift

Det som trolig gjør Banh Mis vietnamesiske baguette så unik er nok det autentiske brødet Linh har utviklet, og oppskriften er selvsagt hemmelig.

-Tidligere bakte jeg brødet selv, men nå har jeg et bakeri som gjør det for meg. Jeg har utviklet oppskriften i samarbeid med bakeriet så brødet blir like autentisk og holder samme, høye kvaliteten som om jeg hadde bakt det selv. Derfor får du denne populære baguetten kun hos Banh Mi, sier Linh.

Hvilket Bakeri som utfører oppdraget holder hun like hemmelig som selve oppskriften. Det har faktisk vært tilfeller der Linhs konkurrenter har gjort research og funnet frem til bakeriet og prøvd å kjøpe oppskriften av dem.

-Takk og lov så er bakerne lojale mot meg og nektet å selge oppskriften videre. Men det er jo på en måte et kompliment også, for det sier vel kanskje noe om kvaliteten på det jeg serverer, sier Linh ydmykt.

Ettertraktede baguetter med hemmelig oppskrift.

Utvider konseptet

Linh mangler ikke fremtids-vyer, for hun har planer om å utvide Banh Mi-konseptet til flere lokasjoner i Oslo.

-Jeg hadde allerede startet opp en filial på Grønland, men måtte selge denne for å satse alt på Storgata da veiarbeidet og Coronaen preget bedriften, forteller Linh.

Nå som ”ting går på skinner igjen”, bokstavelig talt, ønsker Linh igjen å tenke større for Banh Mi-konseptet sitt.

-Det er klart jeg ønsker å vokse ved å få flere steder som servere maten jeg lager. Lokasjonen på Grønland ble bygget for å ha et større kjøkken, med større produksjonskapasitet enn det som er i Storgata. Drømmen er å etablere tilsvarende lokasjon for produksjon og salg en gang til, noe som vil muliggjøre flere utsalgssteder og filialer lik den som er i Storgata i dag, sier linh.