Askim Frukt- og Bærpresseri
Askim Frukt- og Bærpresseri har blitt tuftet på bærekraft og dugnadsånd i over 85 år. Med nye smaker og konsepter er bedriften en fremoverlent pensjonist som fortsatt vekker stolthet i nærmiljøet. Utsalgsbutikken er en spennende destinasjon i seg selv, og anbefales av Tripadvisor.
I starten var det kun tradisjonelle frukt- og bærtyper som ble foredlet her, derav det innlysende bedrifts-navnet, men med tiden har utvalget blitt betydelig utvidet med blant annet gulrøtter, rødbeter og ingefær.
I 1936 ble presseriet etablert som et andelslag, bestående av lokale bønder og hage-eiere, som trengte å foredle bær og frukt i lokalmiljøet. Den dag i dag er presseriet et aksjeselskap, men aksjene har gått i arv i generasjoner og er fortsatt i hendene til gründernes etterkommere.
-Jeg får fortsatt folk innom som forteller at de har arvet aksjene fra sine besteforeldre. Ofte går aksjene i arv til den som overtar gården eller den eldste i hver familie, så det er veldig mye lokal kjærlighet til bedriften. Det ligger mye stolthet her, for i lokalmiljøet har det vært få bønder som driver med frukt- og bærdyrking. Derfor har vi vært avhengige av at privatpersoner plukker frukten fra egen hage og kjører den hit for å kunne foredles, sier daglig leder Astrid Lier Rømuld.

Daglig leder Astrid Lier Rømuld omkranset av presseriets produkttanker.
I juni leverer folk egenprodusert rabarbra, og i august kommer lokalbefolkningen med rips, solbær og bringebær. I september/oktober mottar presseriet epler.
-Her i Askim er det dugnadsånd, så alle får en god blanding av en samlet årgang tilbake etter å ha levert inn produksjonen sin. Trenger vi derimot råvarer til et spesielt produkt, som for eksempel Gravenstein, så kjøper vi inn direkte fra eplebønder. Vi kombinerer produksjon fra lokale hager med innkjøp fra profesjonelle dyrkere, forteller Astrid.
-Dette er vel noe som gjør oss unike. Nå er bærekraft og god råvare-utnyttelse i vinden, men dette har jo vi drevet med i 85 år. Hvis man ikke ønsker å lage saft, most eller gele/syltetøy selv, så har man alltids kunnet komme hit å foredle årets innhøsting. Her får man en til gode-lapp for det man kommer med, som man kan handle ferdige produkter for i butikken vår. Her er det rett og slett bytting av varer som i gamle dager, og det finnes jo ikke noe mer bærekraftig enn det!
Fabrikk-butikken er visst en opplevelse i seg selv, og vel verdt et besøk. Den har blitt en liten turistdestinasjon, og er til og med anbefalt av Tripadvisor.
-Hvis man følger skiltet hvor det står ”butikk og opplevelse” så åpner det seg en egen verden inne i fabrikken. Her er det et lite og artig museum i tillegg til en liten kafe´; hvor man blant annet får kjøpt eplevaffel. Det kan anbefales! Og før korona hadde vi også en smaksdisk, noe som var en meget populær attraksjon for barna. Dette har vi dessverre ikke kunnet tilby nå under pandemien, men vi håper på å få åpnet den for publikum igjen i løpet av våren, sier Astrid.

Butikk og opplevelser; en spennende destinasjon for barn og voksne anbefalt av Tripadvisor.
Nytt i fjor var utbytting av de ikoniske glassflaskene, designet av Moss glassverk helt tilbake i 1967, som har vært Askim Frukt- og Bærpresseri sitt varemerke.
- Vi måtte dessverre omsider si adjø til de ikoniske flaskene. En æra er over for vår del; nå som den klassiske glassflasken måtte byttes ut med en flaske som egner seg til gjenvinning. Frem til i fjor så har vi alltid benyttet oss av returflasker som ble brukt om og om igjen, men etter de nye reglene trådte i kraft 2018 så skal all glassemballasje gjenvinnes. Men de nye flaskene våre er også spesialdesignet; blant annet med skrukork og ”Askim Frukt- og Bærpresseri” trykket i glasset. Vi må få lov og si at de er ganske flotte, uten å virke ”eplekjekke”, ler Astrid.

Både ny og gammel flaske er spesialdesignet for Askim Frukt- og Bærpresseri.
-Eplemosten er den store salgsvinneren vår. Men presseriets alkoholfrie eple-cider selges det også stadig mer av. De gamle flaskene var litt mer krevende, så nå som flaskene har skrukort holder den kullsyreholdige cideren seg mye bedre. Dette har gitt utslag på salget, og det er veldig gledelig å se!
To nye konsepter som har fått gode tilbakemeldinger er de nye 0,33-flaskene, som selges hos bakerier og andre utsalgssteder, og eplemosten som går under navnet ”årgang Askim”.
-Vi heier jo veldig på at restaurant- og utelivsbransjen nå får et løft etter pandemien. Vi har følt veldig med dem i tiden vi har vært i, og vi har selvsagt merket det på salget av småflaskene våre. Vi har også vært representert i dagligvare-butikkene, så vi har vært heldige, sånn sett. Det har vært vondt å se på hvordan serveringsbransjen har måttet stenge ned gang etter gang. Men nå ser vi at etterspørselen øker igjen, og det betyr jo at kundene sakte men sikkert kommer tilbake. Det gleder oss stor, spesielt med tanke på serveringsbransjen, sier Astrid.

Årgang Askim; unik på smak fra år til år.
-”Årgang Askim” er også noe vi har fått god respons på. Her har vi tatt vin-språket inn i epleverden. Hver årgang epler er jo like unik som vindruer fra år til år. Variasjoner i været, temperatur og sol-forhold gjør noe med smaken på eplene; hvis vi for eksempel har en varm sommer, så blir ofte eplene søtere enn ved mildere årganger. Derfor merker vi etiketten med anbefalte matretter sesongens eplemost harmonerer med.
I løpet av året kommer det visst en nyhet innenfor eple-segmentet fra presseriet, men før testingen er avsluttet holdes produktet hemmelig.