Ås stasjon 

En sjarmerende kultur-kafe´ med et unikt arbeidsmiljø

Ås stasjon er en trivelig kafe´ som ligger ved skinnegangene til Østfoldbanen. Stasjonsbygget ble åpnet i 1879 og drives nå av Follo Futura, som er kåret til en av de beste arbeids- og inkluderingsbedriftene i Norge. Ås stasjon er en kulturkafe´, med gjennomgående gode tilbakemeldinger på TripAdvisor, som også er en unik treningsarena for å hjelpe mennesker inn i arbeidslivet.

Fra togstasjon til stasjonskafe´

Stasjonsbygget på Ås stasjon er oppført i 1879 og er et sjarmerende, okergult landemerke for reisende på Østfoldbanen. I 2006 la NSB ned billettsalget ved stasjonen og det åpnet for at Follo Futura kunne ta over og skape en trivelig kafe´ til glede for beboere og jobbsøkere i Ås-området.

-Som «stasjonsbetjent» hos oss får man en innføring i kafé/ salg og service-faget og forventinger som stilles i arbeidslivet. Ås Stasjon er en opplærings-arena for mennesker som ønsker å komme seg ut i arbeidslivet. Noe av det viktigste Ås Stasjon gjør er å bidra til at mennesker får noe å gå til, trenes opp i arbeidslivets forventninger for så å komme seg ut i jobb, sier HR-rådgiver og daglig leder for Ås stasjon Ragnhild Reitan.

Tommel opp fra TripAdvisor

Stasjonskafeen er lun og hyggelig med rustikke sofagrupper og kafébord. Det serveres hjemmelaget mat og kaker. På lunsjmenyen tilbys Stasjonsfruens kyllingsalat, påsmurte focacciasandwicher, Pendlersandwich, Paninier og Stasjons- og vegetarburger. Dette har tydeligvis falt i smak hos tidligere besøkende da tilbakemeldingene på TripAdvisor er udelt positive når det gjelder kafeens mat, atmosfære og service.  

-Vi har en del faste stamkunder i Ås som kommer innom regelmessig, mens folk som tar toget kjøper stort sett en kaffe eller noe å drikke. Vi håper selvsagt at pendlere kan ta seg tid til et litt lengre besøk hos oss og unne seg noe godt å spise. Det tror vi at de ville sette pris på, sier HR-rådgiver Rebekka Larsen.

Stasjonskafe´-driftere og HR-rådgivere i Follo Futura; fv. Ragnhild Reitan og Rebekka Larsen

-I matlagingen bruker vi lokale råvarer der vi kan. Vi har blant annet en populær burger som vi lager med kjøtt fra nabogården vår; Dyster gård. I tillegg selger vi også litt produkter fra Ås-området i kafeen; ikke minst nydelig honning fra lokale birøktere. Vi er generelt veldig åpne for å bruke mere lokale råvarer med tiden også, for vi synes det er flott å ta i bruk og støtte lokale produsenter, sier Ragnhild.

«Burger fra naboen» med kjøtt fra Dyster gård

Kafe´-konserter

-Etter pandemien har vi nå begynt å ha konserter igjen. Vi har diverse band fra Ås som spiller hos oss, men vi har også andre band som tar kontakt og ønsker å opptre her, og det er vi alltid positive til. Det trekker naturlig nok flest folk når det er lokale folk som spiller, men alle er selvsagt velkomne. Vi liker alltid at det skjer ting på Ås stasjon!

-I tidligere tider så huset stasjonsbygningen blant annet en barberer og en stasjonsmester som elsket å underholde rundt omkring, de var veldig kjente i Ås-området, så på stasjonen har det nesten alltid vært musikk og god stemning. Det er jo flott at vi kan opprettholde den musikalske tradisjonen her med konserter i ny og ne, sier Rebekka.

Kulturkafe´ med konserter i ny og ne; her representert ved bandet TwoMinutesHate band.

Fremmer lokal kunst

Kulturkafeen ved togskinnene har også utstillinger av lokale kunstnere på veggene som gir stedet en spennende egenart.

-Bildene gir jo kafeen kunstnerisk variasjon. Utstillingene er rullerende, vi skifter ut bildene hver annen måned, noe som gjør at det ofte er noe nytt å se her som gir lokalene et unikt og variert uttrykk. Kunstnere får henge opp sine verk og de henger i to måneder før en ny kunstner får sette sitt preg på lokalene våre. Dette synes vi er veldig spennende, og det er en bra måte for oss å kunne fremme lokal kunst. Bildene er stort sett til salgs, så hos oss kan gjester få noe godt i magen og stilne sin kunstneriske sult samtidig, sier Ragnhild.

Yndet utleielokale

-Vi har et populært møtelokale her og bedrifter legger møtevirksomheten sin hit innimellom. Da er Focaccia det de fleste velger når de skal ha seg noe å spise, så det er bestselgeren vår mye takket være møtevirksomhet, sier Rebekka.

Focaccia-sandwich= møte-bestselger

-Det forekommer også at vi leier ut hele stasjonslokalet til diverse arrangementer gjennom året. Konfirmasjoner, dåp og forskjellige typer fester har det vært mye av her, så lokalene våre er populære og passer ypperlig til festlige anledninger!

-Vi arrangerer også quiz første onsdag i måneden, og da er det alltid bra med folk her. Da kommer hele Ås for å konkurrere, og spesielt før pandemien måtte man møte opp veldig tidlig for å få et bord på quiz-kveldene. Vi har ikke nådd helt samme trykket etter pandemien, men det øker stadig med folk hver eneste måned, sier Ragnhild.

Service-opplæring og jobbsøk

Det finnes alle typer mennesker i yrkesaktiv alder som får en innføring i service-yrket ved å hospitere på Ås stasjon.

-Vi har vanligvis opp mot 80 mennesker til opplæring i hele Follo futura, men i selve kafeen er det ca 13 personer som får prøvd seg i serveringsyrket hver dag. Det er høy utskiftning her da dette skal være en arena for å komme i gang før man raskt går videre inn i ordinært arbeid. Vi opplever at arenaen er en god start for å opparbeide seg kunnskap om arbeidslivets spilleregler, samt øke mestringsfølelsen hos hver enkelt. Både for personer som har falt ut av arbeidslivet og for de som skal ut i jobb eller utdanning for aller første gang. Her får man kjenne på hvordan arbeidshverdagen kan være og kan finne ut hva man trenger å trene mer på for å komme seg videre ut i fremtidig, varig arbeid. Målet ved å være i tiltak hos Follo Futura, og i arbeidstrening på Ås stasjon, er å få et springbrett og litt erfaring, sier Ragnhild.

-I tillegg til folk som jobber i kafeen har vi samtidig en del personer i andre etasje i stasjonsbygget som får veiledning og jobber med arbeidssøkeroppgaver. Follo futura har også andre lokaler like opp i veien for stasjonen, med en industri-avdeling; der arrangerer vi arbeidstrening hvor personer får øvd seg på industri-relaterte oppgaver i arbeidslivet, forteller Rebekka.

Catering med fremtidshåp

-Vi har også catering på bestilling her i kafeen. Dette er noe vi ønsker å øke trykket på i fremtiden ved å kunne levere til møter og andre arrangementer. Dette er for at personene som er her i arbeidstrening skal få mer å gjøre, slik at arbeidsdagen her er mest mulig lik det ordinære arbeidslivet, sier Ragnhild.

-Nå håper vi at verden forblir pandemifri, så vi kan øke besøkstallene fremover. I tillegg håper vi også å få anledning til å levere velsmakende lunsj til bedriftene i nærmiljøet. Catering er noe vi skal jobbe mer med, og det gagner både Ås-bedriftene og de som jobber her i opplæring, så vi håper nå at arbeidsplassene rundt i Ås-området kan benytte seg av catering fra oss i bedrift-sammenheng!

Div linker til SoMe:

FB: www.aasstasjon.no

Instagram: aas_stasjon