Europeiske Spesialiteter
Brie Coeur de Lion

Coeur de Lion er en fransk brie som er delvis formodnet på meieriet (delvis stabilisert). Den er uten kjerne og derved spiseklar.
Smak
Coeur de Lion er tilsatt fløte og har derfor en kremet konsistens. Smaken er mild, men fyldig. Coeur de Lion er litt mer temperaturfølsom enn andre brier, og kan fort bli noe bløt hvis den blir utsatt for varme.
Bruksområder
Den fine konsistensen til Coeur de Lion gjør den til en perfekt dessert når den serveres med friske bær og frukter. Perfekt til osteanretninger og snitter, eller innbakt i butterdeig med f.eks. jordbærsyltetøy. I tillegg er den et selvsagt valg på ostebordet.jordbærsyltetøy. I tillegg er den et selvsagt valg på ostebordet.
Brie de Meaux AOP

Brie de Meaux regnes som kongen blant brier. Den fremstilles i Meuseområdet, øst for Paris. Den produseres av upasteurisert kumelk og er derved ustabilisert, dvs. at den har en kjerne som modnes fra ytterkant og inn mot midten. Den fikk sin AOP-betegnelse i 1980.
Smak
Brie de Meaux blir produsert av upasteurisert kumelk, noe som gir den en fin dyp smak og en noe duftende aroma. Ostemassen er myk med ensartet struktur og kremaktig. Godt modnet smaker den kraftig, men ikke skarpt. Osten blir noe bløt, nær holdbarhetsdatoen kan den virke flytende. Det er på dette stadium Brie de Meaux er på sitt beste. Under modningstiden blir ostens flate noe mer brunlig enn vi er vant med, men dette er helt normalt.
Bruksområder
Brie de Meaux er en ypperlig dessertost. En godt moden ost som er perfekt for å bakes inn i en butterdeig, sammen med syltetøy. Samtidig passer den godt som forrett, til snitter, canapeer eller på et ostebord. For mange er dette en klar favoritt. Anbefales servert med en mild kjeks (ikke salt) eller loff.
Camembert Marie Harel AOP

Camembert er en velkjent fransk ost, oppfunnet av Marie Harel i 1791. Camembert Marie Harel AOP er opprinnelsesmerket, noe som betyr at den er produsert utelukkende i Normandie, i byen Camembert.
Smak
Camembert Marie Harel AOP er produsert på upasteurisert kumelk, noe som gir den en rikere smak. Osten modnes fra ytterkant og inn mot midten. Når osten er på sitt beste vil ostemassen være nærmest flytende i konsistensen, smaken vil da være kraftig og krydret.
Bruksområder
En godt modnet Camembert er selvskreven på ostebordet. Samtidig er denne osten velegnet til smørebrød, snitter og lignende, og som dessert eller kveldskos. Det er viktig at osten tas ut i god tid før servering så den rekker å bli temperert, da oppnår du den bløte konsistensen, og smaken kommer til sin rett. En god smakskombinasjon oppnås ved å servere noe søtt til. Prøv gjerne marmelade med aprikos eller tørket fiken, og bruk helst usaltet kjeks eller lyst brød ved siden av.
Chèvre

Sylinderformet hvitmuggost laget av pasteurisert geitemelk. Dette er den ekte franske varianten av geitost, som ikke har noe med vår norske brune geitost å gjøre.
Smak
Osten er sylinderformet av utseende og har sin særegne geitemelksmak.
Bruksområder
Deilig som dessertost, men kan også brukes i matlagning f.eks. til gratinering og i salat. Serveres den som den er, bør den tempereres for at smaken skal komme til sin rett.
Le Crémier de Chaumes

Le Cremier de Chaumes er en bløt rødkittost produsert på pasteurisert kumelk. Den tilvirkes i Aquitaine, Syd-Vest i Frankrike, og er en god erstatter til sesongosten Vacherin – Mont D'Or, når denne ikke er i handelen.
Smak
Denne osten har en fløyelsaktig skorpe (revepels) som beskytter ostemassen. Denne er fullt spiselig. Ostens smak er fruktig og blir kraftigere ved lagring. Duften blir sterkere med tiden, men desto bedre smaker osten. Le Cremier de Chaumes blir fort bløt og bør serveres i treesken.
Bruksområder
Le Cremier de Chaumes er en fin dessertost. Den hører hjemme på ostebordet, men kan også brukes på snitter. Vi anbefaler å servere den med en mild kjeks (ikke salt) eller loff. Den er absolutt å anbefale som en matlagningsost, ypperlig til gratinering og passer fint til raclette. Varm den gjerne lett i ovnen før servering.
Roquefort Vernieres AOP

Roquefort kan bare lages i landsbyen Roquefort som ligger i fjellområdet Massif Central i Syd-Frankrike. Etter produksjon, som i dag foregår på moderne meierier, lagres osten i spesielle kalksteinsgrotter som omgir byen. Ostene blir pleiet meget forsiktig, og behandlet med mye håndarbeid. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1925 som den første osten i Frankrike.
Smak
Ostemassen er fuktig og smulete og bør skjæres opp med forvarmet kniv. Vernieres har mye blåmugg i seg. Smaken er kraftig og rik, konsistensen noe kort.
Bruksområder
Roquefort er for mange hedersgjesten på ostebordet/fatet. Naturell legges den på mørkt brød som rug, pumpernickel eller annet brød av surdeig. Den er også god som dessert sammen med tyttebær, rognebær eller solbærsyltetøy. En skikkelig Blue Cheese dressing lages av Roquefort. Osten brukes ofte i sauser og som gratinering, samt fyll i kanapeer. Roquefort passer også veldig godt sammen med pasta eller salat.
Stilton ring PDO

Stilton er en blåmuggost produsert av pasteurisert kumelk. Osten kan spores tilbake til midten av 17-hundretallet. Den har fått sitt navn og gode rykte fra byen Stilton i Huntingdonshire i Midt-England. Stilton er en av de klassiske blåmuggostene på linje med Gorgonzola og Roquefort.
Smak
Stilton er en ost som modnes over tid, og den har sin «topp» smaksmessig fra 12 uker og oppover. Osten er brun i skorpen, mens kjernen er gulhvit og marmorert. Konsistensen er tett og «kort», og osten kan tidvis være vanskelig å skjære. Smaken er fyldig og aromatisk.
Bruksområder
Stilton er først og fremst en dessertost, og serveres best med mørkt brød eller tørr kjeks. Den er velegnet til kanapeer eller som et smakfullt smørbrød servert på engelsk vis sammen med en sterk kopp te. Stilton kan også brukes som grunnkomponent i en «Blue Cheese dressing», og som smaksforsterker i en viltsaus.
Gruyere grottelagret

Gruyere Grottelagret er en upasteurisert fastost som blir lagret i grotter nær den sveitsiske byen Kaltbach. Ved konstant temperatur på 12,5 °C og fuktighet på 94 % ligger de til modning i minimum 12 måneder. Osten spesial plukkes for å lagres i grottene og utvikle den spesielt fine kvaliteten. Denne osten er laktosefri.
Smak
Gruyere Grottelagret er smakfull og svært aromatisk uten å være sterk, konsistensen er smidig med noe saltutslag. Dette er en ost som faller i smak hos mange osteelskere.
Bruksområder
Dette er en ypperlig ost til ostebordet eller som snacks til cocktail. Kan også brukes til fondue for å få en noe skarpere smak. Osten serveres temperert, og mørkt brød er passende tilbehør.
Juraflore comte 18 mnd AOP

Comté er en fast ost som er produsert av upasteurisert kumelk av kuer av rasen Montbeliarde eller Fransk Simmental. Denne osten produseres i og rundt Jura-fjellene, og det går med 400 liter melk for å lage en Comté-ost som veier 40 kg. Modningsperioden varer i minimum 3 måneder og noen ganger helt opp til 2 år. Den fikk sin AOP-godkjenning i 1958. Denne osten er modnet i ca 18 måneder.
Smak
Comté er en fast ost med karakteristisk smak. Ostemassen har en elfenbenfarge til svak gul, avhengig av kuenes fór. Osten er smidig, finkornet og har en fin nøttesmak. Osten lukter kraftig, og blir sterkere i smaken ved lengre lagring.
Bruksområder
Comté er Frankrikes mest spiste AOP-ost, og kan benyttes ved enhver anledning. Den er ypperlig til ostebordet, og kan også brukes som snacks til aperitiff eller som hovedingrediens i salaten, som avslutning på et måltid, eller revet til gratinering for ovnsretter. Den blir også benyttet som en av ingrediensene til osteretten fondue. Det er en god påleggsost, spesielt til varme ostesmørbrød.
Vacherin Mont d'or AOP

Vacherin Mont D'Or er en kittmodnet bløt ost, produsert i Jurafjellene syd for byen Pontarlier, ca. 1300 moh., nær grensen til Sveits. Den er produsert av upasteurisert kumelk. Det anbefales at den spises med skje. Osten lagres/modnes på meieriet i former av gran (fra 3 uker–2 mnd) i en temperatur på 10–12 °C med meget høy luftfuktighet. Vacherin Mont D’Or produseres kun av ”vintermelken” i perioden august til mars. Dette gjør den tilgjengelig fra slutten av september til begynnelsen av april. Osten fikk sin AOP-betegnelse i 1981.
Smak
Osten har en naturlig gylden skorpe med en rødlig farge. Ostemassen er meget bløt og kremete. Den har en unik kraftig smak, noe fruktig og svært aromatisk. Osten er sylindrisk og tilbys i forskjellige størrelser, fra 13–30 cm i diameter. Ostemassen er bundet med et bånd, som ikke må fjernes, heller ikke ved servering. Vacherin Mont D'Or blir fort bløt og bør serveres fra esken.
Bruksområder
Vacherin Mont D'Or er en av våre meget spesielle oster, som absolutt er å anbefale når man skal presentere et utvalg utenom det vanlige. Den bør være en del av en osteanretning etter en kraftig hovedrett.