Kampen kaffe og bar, Kulturelt samlingspunkt i et av Oslos mest unike nabolag.

På det lille hjørnet av Thorbjørn Egners plass på Kampen har det eksistert en kaffebar siden 2002. Navnet har variert, men stedet har alltid vært et lokalt møtepunkt for ”Kampianere”. I 2016 tok dagens eiere over driften og fikk etter hvert et samarbeid med folkene bak Fuglen; Sammen har de utviklet kaffebaren til å bli et kulturelt og sosialt samlingspunkt i det unike nabolaget.

               

Kaffe og bar

”Kaféen så dagens lys under navnet Kampens hete. Videre skiftet den navn til Krutt og krem, men den har vel tidligere vært mest kjent som Javelin. Kjært barn har mange navn,” ler daglig leder Philip Christopher Bernard Skopakow. ”Nåværende eiere tok over i 2016 og døpte den om i 2019 til Kampen kaffe og bar, siden vi da startet med alkohol-servering. I tillegg utviklet vi også kvelds-tilbudet med konserter og andre aktiviteter som fort ble veldig populært her på Kampen.”

Norsk fugl, big in Japan

Fuglen gikk inn i driften i januar 2019 og har siden vært med på å utvikle kaffebaren til å bli et lokalt hot spot, også på kveldstid.

”Kaffe-Fuglen ble stiftet i 1963 i Universitetsgata i Oslo. På begynnelsen av 2000-tallet tok Einar Kleppe Holthe over og utviklet senere brenneri-driften og konseptet videre, ” forteller Philip.

 ”Interessen for norsk-brygget kaffe spredde seg etter hvert helt til Japan, som nå har hele 3 Fuglen kaffe-barer og et brenneri på øyriket. At kaffen vi serverer hos oss er populær på andre siden av jordkloden, det må jo være et kvalitets-stempel!”

Tydeligvis er kaffen hos Kampen kaffe og bar noe som må oppleves. Den flys dog ikke inn fra Japan, men leveres fra Fuglens kaffebrenneri avdeling Gamlebyen.

                                   

Gutta bak Jazz på Kampen: f.v. Colin Smith (jazzfan, organist og kantor i Kampen kirke) , Philip Skopakow og Martin Nodeland (ung, lovende jazz-musiker og Kampianer)

 

Jazz på kampen

I fjor sommer kom Kampen kaffe og bar i kulturell dialog med Kampen kirke, og det ledet til et samarbeid om en lokal musikk-serie;  Jazz på Kampen.

”Kirken ligger rett over torget for oss og vi kom i kontakt med dem vedrørende et samarbeid. De har tidvis arrangert konserter i kirken, og de ville forsikre seg om at vi ikke konkurrerte med hverandre, da vi også hadde konserter i våre lokaler”, forteller Philip.

”Vi fant ut at et samarbeid ville være best for begge parter, så nå kan vi også ha konserter i kirken. Når Corona-restriksjonene løftes har vi kapasitet til å arrangere konserter med opp til 400 publikummere. Vi ser frem imot å noen fantastiske jazz-konserter i nærmeste fremtid, både store i kirken og mer intime konserter i våre egne lokaler.”

Før Corona gjennomførte Jazz på Kampen hele 23 konserter. Ettersom kultur-begrensningene nå oppheves dukker det opp mange spennende musikalske arrangementer på plakaten til Jazz på Kampen i nærmeste fremtid.

                   

                                                           Jazzkonsert på torget i fjor sommer

 

Støtte under pandemien

”Kampen er et fantastisk nabolag å drive servering, både som sted og ikke minst på grunn av folkene som bor her. Nabolaget har vært en utrolig støtte i det lange Covid-året, og det har gjort at vi faktisk har vokst under pandemien,” forteller Philip.

”Vi har vært veldig strenge med å overholde reglene. Til tider har vi kun tillatt 1 person inne i kaffebaren om gangen for å hjelpe til med å hindre spredningen av Corona-viruset. Kundene har vært veldig forståelsesfulle og det har fungert over all forventning. ”

                                           

                                               Betjeningen er nøye med å følge Corona-reglene

 

Stadig forbedringer for nabolaget

”I den nye Corona-hverdagen har vi hele tiden utviklet konseptet for å tilpasse oss de gjeldene restriksjonene. Nå har vi blant annet planer om en take-away-luke ut mot torget, så folk på farten slipper å komme inn for å bestille. Det er både Covid-vennlig og praktisk både for kundene og oss,” sier Philip.

”Det kan jo være litt lytt for naboene i de gamle husene på kampen.    Derfor har vi også planer om å etter-isolere lokalene våre, så vi kan holde konserter på kveldene uten at resten av nabolaget blir berørt. Vi prøver bare å være en god nabo som gjør vårt beste for at alle har det bra her på Kampen.”

                   

                                          Uteservering på torget ble en suksess i fjor sommer

Håp om uteservering

Torget utenfor Kampen kaffe og bar har endelig blitt bilfritt, så nå har de søkt kommunen om å få lov til å åpne ute-servering.

”Vi prøvde faktisk dette en liten stund i fjor sommer i samarbeid med Kampen Vel under ombyggingen av torget, og det var noe de fleste satte stor pris på,” forteller Philip. ”Vi håper jo at vi kan innføre dette permanent nå som torget er ferdigstilt og plassen står tom. Dette er selvsagt noe vi gjør i dialog med nabolaget, og vi tilpasser oss etter tilbakemeldingene vi får så alle kan sette pris på et uteserverings-tilbud her på Kampen. Dette er en helt unik del av byen, og vi håper vi kan bidra til å fylle det bilfrie torget med liv og glede i fremtiden.”