BALHOLM
I området rundt sognefjorden har man dyrket epler siden 1100-tallet, og det gjør området til landets eldste innen frukt-produksjon.
”Jeg har alltid vært brennende opptatt av å foredle den flotte frukten som vokser her i Sogn. Og før vi startet i 1996 ble norske kvalitetsepler solgt for en slikk og ingenting, spesielt hvis eplene var av klasse 2. Disse eplene endte som regel opp som en anonym tilsetningsråvare i husholdningssaft og liknende,” forteller Åge Eitungjerde.
”Dette synes jeg var alt for galt; at ikke epler ble satt mer pris på som råvare og at man ikke foredlet et genuint produkt ut av dem,” sier Åge. ”Vi hadde fremstilt skikkelig eplemost her på bruket og spurte litt rundt om det kanskje kunne være interesse for at vi produserte dette for salg. Vi begynte å jobbe med finansiering og fikk dette opp og stå. Vi var faktisk de aller første som produserte skikkelig, norsk kvalitets-eplemost til dagligvare-forretningene. Denne gikk under navnet; Gulleple.”
”Åge må nok bare innrømme at han har laget fruktvin siden han var 17 år. Dette har han lært av bestefaren sin, og alle gjør dette i kjellerne oppover på Vestlandet,” ler kona Eli-Grete Høyvik. ”Så etter eplemost-produksjonen var i gang så var det en helt naturlig utvikling for oss å begynne med cider-produksjon. Men å gjøre det profesjonelt og utvikle nye, spennende smaker; det har Åge vært utrolig dyktig til!”
Hos Balholm lager de nå14 forskjellige typer cider, og er nok den produsenten som har størst utvalg i Norge.
Stort utvalg og høy kvalitet gjør Balholm til medalje-grossister
”Hvert år arrangeres det internasjonale cider-konkurranser i flere land i Europa, og den aller gjeveste konkurransen arrangeres i Frankfurt i Tyskland,” forteller Åge. ”I fjor var det veldig mange norske produsenter som deltok. Norge ble nummer 2 med hele 24 medaljer totalt, bare slått av den store cider-produsenten Tyskland. Av de 24 norske medaljene så tok Balholm 11, så det understreker kvaliteten og utvalget vi står for. Det må det være lov å si!”
”Vi har også investert i et større bygg her på bruket vårt som heter Ciderhuset. Dette er et showroom og en restaurant hvor vi blant annet driver formidling rundt eple-dyrking, holder foredrag om cider-produksjon og arrangerer cider-smaking,” forklarer Eli-Grete. ”I Ciderhuset blir det også holdt arrangementer og bryllup hvor vi står for alt, og cider er selvsagt en viktig del av menyen.”
”I 1997-99 importerte jeg franske cider-epler blant annet fra Normandie for å begynne å produsere cider som kan serveres til kjøtt, i stedet for en klassisk rødvin eller øl”, sier Åge. ” Vanlig cider produsert fra bord-epler passer bedre til fisk, skalddyr og generelt lettere mat. Når vi holder tilstelninger i Ciderhuset serverer vi et variert utvalg Cider gjennom hele måltidet.”
I Ciderhuset holder Åge spennende foredrag om epledyrking