Spice Rootz

Indisk gourmet-mat i verdensklasse

I et avsidesliggende lokale i Haslum utenfor Oslo har lokalbefolkningen blitt bortskjemt med en indisk restaurant med en kokk i verdensklasse. Det er nok ikke mange av gjestene som vet at Daljit Singh har en fartstid andre kokker bare kan drømmen om; han har vartet opp diverse ikoner innen film- og musikkindustrien, og i tillegg har han vært kjøkkensjef på 5-stjerners hoteller og restauranter på 3 kontinenter.

Matlaging i blodet

Daljit er født og oppvokst i den nord-indiske provinsen Punjab. Da han var 10 år åpnet hans far og onkel en catering-bedrift i hjembyen, og der hjalp Daljit til på kjøkkenet og fattet kjapt interesse for kokkeyrket.

-Jeg likte å jobbe sammen med kokkene, og min far så etter hvert at jeg hadde et talent på kjøkkenet. Han mente at jeg burde få en ordentlig utdannelse i faget siden jeg ønsket å gå den yrkesveien, så da tok jeg kokkeutdannelse i India og senere i USA. Etter jeg fikk fagbrevet begynte jeg et langt og spennende kokkeliv ute i verden, sier Daljit Singh.

Verdensstjerner på meritt-lista

Daljit har rukket å kokkelere for noen av de største celebritetene på kloden i løpet av karrieren; fra filmstjerner til musikk-ikoner.

-Filmen ”The expendables” hadde premiere på kino i 2010, og da jeg jobbet i Ukraina hadde jeg ansvaret for premierefesten. Jeg vartet opp noen av verdens største filmstjerner; blant annet Sylvester Stallone, Arnold Schwartzenegger og  Jean Claude Van Damme. Det er noe man ikke glemmer så fort, sier Daljit.

-Og da jeg jobbet på et 5-stjerners hotell i Venezuela hadde jeg gleden av å være vertskap for Elton John på en gallamiddag i forbindelse med hans opptreden på et privat arrangement for 2000 eksklusive gjester. Han ga meg gode tilbakemeldinger på maten jeg serverte, så det var jo veldig stas. I tillegg fikk jeg også gleden av å lage mat til superstjernene Jennifer Lopez og Marc Anthony ved det samme hotellet i 2007.

Gourmet-globetrotting

Hans internasjonale yrkeskarriere er mildt sagt imponerende; den spenner over 3 kontinenter, og innebærer blant annet å være kjøkkensjef på noen av verdens flotteste 5-stjerners hoteller.

- Min kokkekarriere har ført meg på en lang og spennende reise. jeg har kokkelert i flere land i øst-Afrika; blant annet Kenya, Uganda og Tanzania. Jeg har også jobbet for flere internasjonale hotellkjeder, blant annet i i Sør-Amerika, og i Australia startet jeg min første restaurant. Etter en stund tok familiemedlemmer over før mat-ferden igjen gikk videre i 2009; denne gangen til Øst-Europa, forteller Daljit.

Daljit Singh; indisk gourmet-globetrotter.

Stjernekokk og TV-stjerne

Daljits kokke-eventyr førte han til Ukraina, og i løpet av sine 5 år der rakk han å bli kåret til én av de 10 beste kokkene i landet.

-I Ukraina ble det mye oppmerksomhet. Det var jo en ære å bli ansett som én av landets beste kokker. I tillegg hadde jeg mitt eget matlagingsprogram på TV, og jeg var også dommer i den ukrainske versjonen av MasterChef, sier Daljit.

I 2014 annekterte Russland Krim-halvøya. Urolighetene i landet gjorde at Daljit igjen ønsket å flytte på seg, og da fikk han tilfeldigvis et passende jobbtilbud fra et lite land i nord.

Siste stoppested; Norge

Daljit begynte å jobbe for en restaurant i Oslo-området. Etter noen år startet han sitt eget restaurant-konsept i 2018, som for øvrig er det samme konseptet han tidligere hadde opparbeidet i Australia.

-Restauranten var tuftet på erfaringer jeg har gjort meg etter et langt liv i kokkeyrket;  maten skal alltid være av høyeste kvalitet, noe kundene også fortjener, og derfor lager vi selvsagt all mat fra bunnen av. Det handler om respekt for faget og, ikke minst, gjestene i restauranten, sier Daljit.

Daljit solgte den populære restauranten i Oslo og bygget videre på konseptet sitt i Haslum under det klingende navnet ”Spice Rootz”.

Gull av gråstein

Daljit tok over Bærums-lokalene i 2019. Her hadde det vært gjennomtrekk av diverse serverings-aktører som ikke fikk stedet til å gå rundt, og siste eier gikk konkurs før Daljit meldte sin ankomst.

-Det har gått overraskede bra, selv under pandemien. Lokalsamfunnet hjalp oss virkelig i starten og ting satte fart med take-away, noe vi er veldig takknemlige for. Nå som Norge har åpnet opp igjen er vi fullbooket i helgene, og vi har til og med en venteliste i tilfellet noen melder avbud. Vi er så glade for mottagelsen gjestene våre har gitt oss her i Haslum. Vi elsker lokasjonen og vi har planer om å være her i lang tid fremover, sier Daljit.

Hos Spice Rootz lages alt fra bunnen av, selv krydderet er ”home-made” (foto: Olsonam)

Indisk på et annet nivå

Spice Rootz kjører en mer ”modern indian-style cuisine”, litt i kontrast til den indiske maten man kanskje er vant til å bli servert her i Norge. Haslum er tydeligvis stedet å oppsøke om man vil oppleve indisk mat i særklasse.

-Alt er selvsagt laget fra ”scratch”. Vi lager og blander til og med vårt eget krydder, så her er det helt ned til minste detalj. Snart kjører vi på med egen Spice Rootz-vin også;  en 100% organisk vin, både rød og hvit, som kommer fra Frankrike. i tillegg har vi også en musserende vin fra Italia. Vi har brukt ett år på å finne og utvikle konseptet vårt, så signatur-vinen og maten vi serverer skal harmonisere i smak og løfter hverandre opp, forteller Daljit.

Signatur-vin hever matopplevelsen til et nytt nivå.

Planer for fremtiden

Daljit & Co har planer om å utvide Spice Rootz-konseptet med søsterlokasjoner. Snart vil kanskje hovedstaden også få nyte godt av Daljits indiske globetrotter-meny.

-Vi ønsker selvsagt å ekspandere. Nå har vi så smått begynt å saumfare Oslo på utkikk etter et passende lokale for konseptet vårt. Vi tar ting steg for steg for å gjøre ting skikkelig. Foreløpig er planen å ha en søsterlokasjon i Oslo sentrum innen 2 år, sier Daljit.

Den indiske gourmet-kokken har overbevist kresne og verdenskjente ganer jorda rundt. Etter et langt nomade-liv i matens tjeneste har han nå tydeligvis funnet seg til rette her i Norge. Heldige oss!

-Nå har jeg ikke lenger ønske om å turnerer mer rundt i verden. Jeg har slått rot her og blir i Norge livet ut.