Nedre Foss Gård: «Herskapelig med folkelige røtter»

Erlend Sviland Sætherø tok over som kjøkkensjef på Nedre Foss Gård i 2019.

Nedre Foss Gård har vært en viktig del av Grünerløkkas historie. Området som tilhørte
gården strakte seg opprinnelig fra Akerselva til det som i dag er Toftes gate. Den gang da var
Nedre Foss Gård «Kongens Mølle,» og alt av korn dyrket innenfor ¼-mils avstand fra
Christiania ble malt av gården. I dag derimot har Nedre Foss Gård fått et nytt ytre.

«I 2015 åpnet Nedre Foss Gård for første gang som restaurant og bryggeri, og i 2018 ble det
også åpnet en egen vinbar og en egen cocktailbar,» forteller Erlend Sviland Sætherø,
kjøkkensjef på Nedre Foss Gård.

Endret framtidsplanene for Nedre Foss

Sætherø kommer selv fra Kristiansund. Han flyttet til Oslo som kokkelærling, og etter å ha
fått erfaring fra diverse restauranter rundt omkring i byen var han med på å åpne Le
Benjamin. Etter 6 år som kjøkkensjef på Le Benjamin var Sætherø klar for nye utfordringer.

«Da jeg sluttet på Le Benjamin var planen egentlig å bytte bransje. Jeg hadde siktet meg inn
som selger, men plutselig kom muligheten rundt overtagelse som kjøkkensjef på Nedre Foss,
da eier tok kontakt. Da måtte jeg gå for det,» forteller Sætherø.

Sætherø startet i jobb på Nedre Foss i oktober 2019, midt i julerushet. Når man bytter jobb
er det alltid nye rutiner å forholde seg til, og da han følte at han endelig hadde kommet inn i
det, stengte Norge ned.

«Det var ubeleilig at alt stengte når det gjorde. Det avbrøt på en måte momentet man var på
vei til å bygge opp. Alt skjedde så plutselig også, men sånn var det for flere enn oss,” sier
Sætherø. «Det har jo aldri vært noen tvil om at Nedre Foss skal bestå, men for de unge som
jobber på kjøkkenet her var det nok tøft å være permittert på ubestemt tid. Heldigvis tok det
ikke alt for lang tid før vi kunne åpne dørene igjen.”

Nedre Foss Gårds fasade. Foto: Nedre Foss Gård

Sætherø forteller om den gjensynsgleden han fikk høre om blant mange av gjestene som
kom tilbake da Norge åpnet sakte men sikkert. Endelig fikk man spise ute igjen, og det
resulterte i at det ble så smekkfullt som det kunne bli med de restriksjonene man måtte
følge.

Mat laget på fransk vis, med norske råvarer

Når du går inn dørene til restauranten kan du ikke bli annet enn imponert. Restauranten har
en herskapelig atmosfære. Samtidig spesifiserer Sætherø at restauranten er folkelig.

«Vi vil jo at det skal være litt lavterskel for å komme inn å ta seg noe å spise her. Selv om vi
vil at stedet skal ha et elegant preg, vil vi ikke at det skal være avskrekkende.” sier Sætherø
«Bryggeriet, samt vin- og cocktailbaren er også med på å gjøre Nedre Foss Gård til et sted for
alle anledninger.”

Restauranten har en elegant atmosfære.

Nedre Foss Gård har en bærekraftig produksjon og benytter seg av norske råvarer, så langt
det lar seg gjøre. Samtidig bruker de hele dyr og lokale små produsenter og leverandører.
Rettene blir laget på fransk måte, med klassiske teknikker, men de låser seg likevel ikke til en
spesiell type mat.

Maten som blir servert er basert på sesongens råvarer. Foto: Nedre Foss Gård

«I restauranten har vi en 4 retters meny, med a la carte ved siden av. Menyen er jo
sesongbasert, så det skjer forandringer hele tiden, men nå på sommeren har vi servert
kullgrillet sjømat, sjøkreps og skalldyr – mat som hører sommeren med.” sier Sætherø. «For
de som har lyst på litt enklere mat har vi burgertilbud i bryggeribaren, og ost og skinketallerkener
i vinbaren.”

Nedre Foss Gårds bryggeribar. Foto: Nedre Foss Gård

Det er med levering av maten Eureca engros hjelper Nedre Foss Gård, og når vi nå hadde tatt
turen til restauranten måtte vi selvfølgelig spørre om de var fornøyde med oss.

«Vi er veldig fornøyde. Fleksibiliteten er veldig bra, og netthandelen er ryddig. Vi liker også
veldig godt kundeveilederne hos Eureca,” sier Sætherø.

Maten lages på fransk vis. Foto: Nedre Foss Gård

Siden restauranten gjenåpnet har Sætherø og resten av de ansatte gitt bånn gass, og slik skal
de fortsette. Når vi nå har gått inn i høstsesongen, skiftes menyen til Nedre Foss Gård ut
med retter som baseres på høstens gode råvarer. Vi gleder oss til å følge med på
restaurantens utvikling, og kommer definitivt tilbake for å smake på høstmenyen deres.