VI ÅPNER LUTEFISKSESONGEN MED LUTEFISKKONGEN

Den 3. oktober markeres hvert år som lutefiskens dag. Fra nå og frem til jul er det høysesong for den populære retten. Vi har fått æren av å ta en prat med selveste lutefiskkongen, Eirik Strøm Lillebø, om hans beste lutefisktips – fra tilberedning til tilbehør.

Eirik Strøm Lillebø har jobbet som kokk siden midten av 90-tallet, og er en mann som trives spesielt godt i yrket sitt. I tillegg har han erfaring fra å drive kjøkkenet ved Gamle Raadhus Restaurant hvor han blant annet har hatt ansvaret for lutefisken. Er det noen som kan mat, og ikke minst lutefisk, så er det denne mannen. Vi gleder oss over at han vil dele sine beste tips med oss!

Fremgangsmåte

Skjær fisken i store, fine stykker og unngå haler. Legg deretter fiskestykkene i bunnen av en ildfast form. Salt fisken godt; bruk dobbelt så mye salt som du tror og enda litt til. Du kan også strø over litt grovmalt pepper før du lar fisken stå i en times tid.  

Forhåndsvarm ovnen til 230 grader og trekk aluminiumsfolie over formen før du setter den inn. Se til fisken etter omtrent 30 minutter. Et godt tips er å stikke en stekegaffel i fiskestykkene. Dersom du kjenner motstand er ikke fisken ferdig.

Ta formen ut av ovnen og lag hull i folien slik at fisken får dampet av seg. La den så hvile i et kvarter. Fisken kommer til å slippe mye vann ved steking – dette kan du øse over stykkene for å skylle bort overflødig salt.

De beste variantene av tilbehør

Selve tilberedelsen av fisken er ikke noe hokus pokus, men det er tilbehøret som gjør hele retten. Det finnes mange variasjoner og folk har ulike preferanser. Bare fantasien setter grenser. Lillebø forteller oss at klassikerne som bør serveres til retten er Ringerikspoteter, ertestuing, sprøtt bacon og lefse eller flatbrød. Ellers foreslår han tyttebær, hvitsaus og sennepssaus som gode smaker som står svært godt til retten. 

Alle kokker har alltid noen spennende, hemmelige ingredienser så vi måtte selvfølgelig spørre lutefiskkongen om hans. Kokken avslører lurt at å tilføre noe søtt smaker helt fantastisk mot det salte. ”Min hemmelige guilty pleasure må være å ha sirup på siden. Ellers er det fantastisk godt med revet brunost til lutefisk”. Når det kommer til innhold i glasset er Lillebø rask med å anbefale en god akevitt eller øl. ”Det passer ypperlig til lutefisken”.

Vi takker Eirik Strøm Lillebø for en hyggelig prat og håper at dere der ute er noen gode tips rikere til neste gang dere skal servere lutefisk. Ha en smakfull lutefisk-sesong!