Krem kafé og konditori

Kultur-kafé med hjerte for Holmlia

Krem kafé og konditori er en drøm som har gått i oppfyllelse for Nayat Abbouz. Sammen med sine to sønner, Yassin og Sofian, har hun skapt et etterlengtet samlingssted for lokalbefolkningen i Bydel Søndre Nordstrand. Innbyggerne på Holmlia har lenge savnet et sted der man kunne samles på tvers av etnisitet, og slå av en prat med naboen over en kopp kaffe eller liten matbit. Etter åpningen i 2019 har lokalbefolkningen fått mye mer enn et nytt stamsted, for Krem kafé og konditori gir også lokalbefolkningen arbeidspraksis og tilbyr diverse kulturarrangementer i løpet av året. I tillegg er den lille bedriften spesialister på halal-tilberedt mat og dessert, noe som gjør dem til en spennende catering-leverandør i Oslo.

Ressurssterk alenemor

Nayat kom til Norge fra Marokko som 16-åring på begynnelsen av 80-tallet. Hun fikk fem barn i sitt nye hjemland, og hadde liten tid til utdannelse da barna var små. ”min mor hadde nok med å være husmor den første tiden,” sier Sofian. ”Men etter hvert lærte hun seg språket og  hun fikk seg jobb i den lokale Spar-butikken på Holmlia.” 

Da hun ble alenemor fullførte hun voksenopplæring og utdannet seg til å bli konditor. ”Storebroren til min mor var baker, og hun har alltid drømt om å bli det samme,” forteller Sofian.  ”Da hun skilte seg fra min far fulgte hun drømmen sin, det var jo selvsagt tøft, hun hadde jo 5 barn å oppdra. Det viser jo bare hvilken ressurs mamma er når hun ikke bare fullfører utdannelsen, men er den som har utmerket seg mest i sitt kull!”

Samtidig som hun oppdro barna og tok fagbrev, så ble den ressurssterke alenemoren tildelt prisen som årets læringshelt i 2010; En pris som hvert år deles ut i Oslo rådhus til en elev ved Oslo voksenopplæring som har utmerket seg som en god læringsambassadør.

Tøff hverdag i en krevende bransje

Etter endt utdannelse startet Nayat å jobbe hos Matspecialen Oslo, et stort cateringfirma med konditoravdeling. Hun har med tiden også jobbet på ærverdige Theatercaféen i Oslo sentrum.

”Jeg husker at det var en veldig tøff tid for henne,” sier Sofian. ”Av barna så bodde fortsatt fire av fem hjemme, og den bransjen krever at du er oppe grytidlig. Det er påkrevd å være på jobb ved 5-tiden på morgenen, og reiseveien hennes med bussbytter og venting tok i tillegg over 1 time. Hun er dyktig og steg etter hvert i gradene, men vi barna så jo at det var mye for henne i lengden. Heldigvis, så åpnet det seg etter hvert opp en mulighet på Holmlia!”

Nayat og Yassin, med hjerte for lokalmiljøet

Idialisme for lokalmiljøet

På Holmlia fantes det ikke et samlingssted hvor lokalbefolkningen kunne møtes. Med hjelp fra kommunen via Oslo sør-satsingen, som jobber for å styrke nærmiljøene i bydelen, Prospera Stiftelsen og Obos fikk Nayat nå mulighet til å åpne kafé og konditori lokalt.  Og det ble en vinn-vinn-situasjon både for henne og lokalmiljøet.

”Det har alltid vært puber på Holmlia, men aldri noe ordentlig kafé med gode bakervarer. Så min bror og jeg synes det var utrolig fint å kunne være med mamma på dette. Både for å gi henne en lettere hverdag, og å gi nærmiljøet et sted hvor alle kan samles og møtes, uansett alder og bakgrunn,” sier Sofian.

”Med støtte fra kommunen så er jo dette idealistisk drevet, og det er hele poenget med kafeén. Vi gjør dette for å gi tilbake til lokalsamfunnet. Vi vet hvordan det er å vokse opp på Holmlia og ikke ha noe sted å være, så dette er vår sjanse til å gi alle som bor her et slikt samlingssted.”

” Vi skal heller ikke tjene oss rike, på noen som helst måte, dette er også grunnen til at vi etablerte et ideelt aksjeselskap. Alt av overskudd investerer vi tilbake i kafeén og lokalsamfunnet. Vi har lagt prisene på et lavt nivå så alle har råd til å komme innom og ta seg noe å bite i. Her ligger vi på halve prisen av det konkurrenter tar i samme bransje!”

Sofian og Nayat med beviset på at de er Norges første Halal-sertifiserte konditori

Halal-mentorer for Eureca

Det er viktig for Nayat og sønnene at denne kafeén er et sted for absolutt alle i den flerkulturelle bydelen. Derfor er det også viktig at det de serverer er halal-sertifisert, så muslimer med sikkerhet vet at ingrediensene og maten er tilberedt korrekt i forhold til Islamsk tro.

”Alle skal kunne bestille akkurat hva de vil fra menyen vår. Vi ønsker at også muslimer fritt kan velge hva de vil uten og måtte bekymre seg for om dette er lov for dem å spise eller ikke. Hos oss er absolutt alle produkter Halal-sertifiserte,” garanterer Sofian.

Eureca Engros har fått nøye opplæring av Holmlia-gjengen. Alle produkter, produsenter og leverandører må gås nøye i sømmene før varene ankommer den lille lokalbedriften, noe som har ført til lærerikt detektiv-arbeid for kundebehandlerne hos Eureca.

”Vi har hatt mange spennende samtaler med kundebehandlerne”, smiler Sofian. ”Men de lytter alltid på oss og går igjennom hele leveranse-kjeden. Vi er jo veldig nøye, selvsagt. Det er derfor vi er Norges første halal-sertifiserte konditori!”

Krem kafe´og konditori er også en etterspurt catering-leverandør, og det med rette. De lager alt fra bunnen av, med lokale råvarer, og med meget gunstige priser. Ikke rart HELE Oslos befolkning nyter godt av den lille bedriften på Søndre Nordstrand.

Imponerende kaker til gode priser… halal-sertifisert ,selvsagt!

Kultur og arbeidspraksis

Kafeén har også diverse kulturelle innslag i løpet av året, og går derfor også under navnet ”Holmlia kulturkafé.” 

”Vi har hatt mange spennende kulturarrangementer. Alt fra kunstutstilling til impro-teater,” forteller Sofian. ”Det var utrolig gøy at vi fikk folka fra Det Andre Teatret til å spille her. Impro-teater har ikke så mange her opplevd før. Det var så stort å høre lokalbefolkningen le så det runget i veggene, så det falt virkelig i smak. Det er givende og gøy for oss å kunne gi lokalmiljøet nye opplevelser.”

” Vi er også veldig opptatt av å støtte lokalt, alt fra leverandører til arbeidskraft.  Da vi pusset opp var all arbeidskraft fra lokalmiljøet, rørleggere, flisleggere og så videre. I tillegg gir vi folk i nærområdet verdifull arbeidspraksis som gjør at det er lettere for dem å komme videre i arbeidslivet senere.”