Gladbakst

Kul smørbakst med nerdete vri

Foto; Gladbakst

Frida Anker Kulmus er gründeren med alle hattene i smørbakst-konseptet Gladbakst. Etter å ha jobbet en årrekke i kafe´bransjen begynte hun å bake selv, og i 2019 startet Frida opp sin én-kvinnes-bedrift som nå leverer spenstige og utradisjonelle bakervarer til Oslos kuleste kafeer.

Med to kokkeforeldre som møttes på restaurant Feinschmecker i Oslo var veien inn i serveringsbransjen kort for Frida Anker Kulmus. Etter 6 år bak disken hos United Bakeries hadde Frida opparbeidet seg en teft for kvalitets-bakst som førte til at hun selv begynte å bake for en ny arbeidsgiver.

Smørbakst-nerd

-Da jeg jobbet hos Java/Mocca på St. Hanshaugen bakte jeg forskjellige kaker innimellom og elsket det. Jeg ble spurt om å prøve meg på smørbakst, så Jeg begynte litt for moro-skyld hjemme, og ble etter hvert helt hekta og sykt nerd på smørbakst-baking. Det var mye testing med forskjellige ingredienser og jeg ble veldig gira på det. Den gang bodde jeg sammen med min lillebror og han ble så lei croissanter at han fortsatt ikke spiser dem den dag i dag, ler Frida Anker Kulmus.

Frida Anker Kulmus; nerdete smørbakst-gründer. Foto: Klaudia Koldras                                              

-Til slutt, da jeg ville starte noe eget, var det naturlig å bruke ekspertisen jeg hadde opparbeidet meg rundt smørbakst. Jeg har alltid jobbet hardt for andre, lagt inn ekstra timer og gitt 150 % i så mange år. Nå har jeg en jobb som endelig gagner meg og som jeg gleder meg til hver dag, så jeg angrer ikke et sekund på at jeg satset!

-Jeg er jo litt sær og er alltid min egen største kritiker, så selv om jeg vet at det jeg leverer er veldig bra kan jeg irritere meg over at noe ikke ble nøyaktig som jeg ville ha det. Det kan være en bagatell eller en tanke i hodet som ikke funket helt i utførelsen. Selv om resultatet er bra til syvende og sist, så vil det fortsatt kværne litt i hodet allikevel, sier hun.

Smakfullt for øyet og ganen; Danish med vaniljekrem og jordbær. Foto: Gladbakst

Kremen som kunder

Gladbakst har faste leveringer til noen av byens kuleste kafeer; Java/Mocca, Dapper på Løkka og i Bjørvika, Rent Mel og Supreme Roastworks.

-Jeg føler meg veldig heldig som får ”håndplukke” kafeene som selger mine varer. Disse gjør også mye selv, blant annet ved å ha sitt eget kaffebrenneri, så dette er mine likesinnede. På noen av stedene har jeg også jobbet tidligere og vet hva de står for, så de ligger mitt hjerte nært, og der setter kundene alltid pris på godt håndverk og god kvalitet.

-Jeg har jo måttet si nei til andre, blant annet noen litt større aktører, men jeg dessverre har ikke kapasitet. Det er ikke sånn jeg ønsker å jobbe da jeg hadde følt meg drevet av én aktør på grunn av volumet. Sånt kan man til slutt miste litt gnisten av. Jeg baker allerede noen tusen enheter i uka, men det merkes ikke så godt når man står ved bakerbordet. Det er først når man ser tallene ved ukeslutt at man skjønner hvor mye det egentlig er, så derfor er det viktig at jeg holder fast ved det som inspirerer meg, sier hun.

Utradisjonelle kombinasjoner

Frida prøver å utfordre den tradisjonelle smørbaksten vi er vant med her til lands, og det fører ofte til noen spenstige kombinasjoner. 

-Selv om det er digg med sjokolade- eller mandel-croissant, så ønsker jeg å skape noe folk ikke har smakt før. Det er så utrolig mange andre kombinasjoner som funker, blant annet croissant med syltetøy og brie. Det funker sinnsykt godt på brød, så hvorfor ikke prøve det på smørbakst. Noen ganger forsøker jeg å overføre spennende ideer fra matretter over til baksten.

 «Påskedrøm»; Wienerbrød med lemoncurd og appelsin. Foto: Gladbakst

-Jeg henter mye inspirasjon fra Instagram hvor jeg sikkert følger over 150.000 bakerkontoer over hele verden. Jeg ser litt på hva andre har gjort og endrer på det eller gjør min egen vri. Først og fremst higer jeg alltid etter å lage ting jeg liker selv, ikke bare kopiere noe andre har gjort før meg uten å sette min touch på det. Jeg er nødt til å ta eierskap til alt jeg lager, forteller Frida.

Fremtidsdrømmer og barnevogn-mafiaen

-Jeg jobber mot å åpne et utsalgssted i fremtiden. Å ha mitt eget lokale i byen, hvor ansatte digger å jobbe, og hvor folk kan stikke innom for å kjøpe seg en croissant eller et brød er jo drømmen. Det skal ikke være så stort, med kanskje et par barstoler ved vinduet, men ellers er hovedmålet at folk skal kunne kjøpe noe å ta med seg i hånda på veien.

- Jeg har tidligere nevnt i et intervju at jeg ønsker et sted uten ”barnevogn-mafiaen”. I ettertid er det veldig ironisk da jeg selv har blitt mamma siden den gang og vet akkurat hvor krevende det er og måtte ha med seg barnevogna over alt. I tillegg er det faktisk mange folk i permisjon som kontakter meg, digger det jeg gjør og vil høre når jeg har pop-ups, sier Frida.

Pop-up smørbakst-gathering

Frida er brennende opptatt av å ha kontakt med publikummet hun baker for, og derfor arrangerer hun pop-ups i ny og ne. Det gir henne anledning til å stå bak disken og servere noen ferske og spennende smørbakst-varianter til gamle og nye ”fans”.

- Disse Pop-upene prøver jeg å få til noen ganger i året, når jeg har tid og overskudd, i samarbeid med stedene jeg leverer til. Sist gang var jeg på Java/Mocca og serverte ”Eggs Benedict”; croissant med posjerte egg og skinke/spinat toppet med hollandaise. Det ble veldig godt mottatt.

Pop-up-suksess; Eggs Benedict al a Gladbakst. Foto: Gladbakst

Jeg ser jo ofte mange av de samme menneskene som kommer for å smake på noe nytt og spennende, det er veldig gøy for meg. Jeg likte alltid å stå bak disken da jeg jobbet på diverse kafeer tidligere, det er noe jeg virkelig har savnet når jeg står og baker alene. Pop-ups gir meg mye ved å møte folk og få litt førstehånds feedback på det jeg lager, sier hun.

-Det er ikke alltid like lett å selge smørbakst med for eksempel chevre og beter hver dag, men når det er en spesiell anledning vil folk gjerne være litt mer vågale. Det er skikkelig gøy å virkelig kline til og prøve ut noen sprelske toppinger som man ellers ikke har anledning til. Det ”lengste” jeg har gått er nok til jul da jeg lagde en pepperkake-croissant med blåmuggost og honning. Det er en skikkelig god kombinasjon, synes jeg.