Far og Sønn

”Kantinemat 2.0”

                   

                                                                  Lars og Felix Günzler

Far og Sønn står for det innbydende innholdet i et nytt og digitalt kantinekonsept som gjorde sitt inntog hos bedrifter og på diverse campus i Oslo-området høsten 2019.  I samarbeid med Cuboid Technologies fra Drammen utfordrer de tradisjonelle kantiner med vending-løsningen Frigg Kantine, som serverer dagsfersk kvalitetsmat 24 timer i døgnet.

En ringrev i catering-bransjen

Lars Christian Günzler har tilberedt mat i en mannsalder. I 25 år har han drevet med catering og vært leverandør av produkter for diverse convenience-kjeder, som blant annet eier Narvesen, 7-eleven og Deli de Luca.

”Jeg har alltid vært opptatt av mat, og tilfeldigheter gjorde at jeg startet opp med catering parallelt med andre jobber,” sier Lars Christian, som nå trygt kan kalles en ringrev i bransjen. ”Så ballet det bare på seg og dette ble en fulltidsgesjeft. Kort tid etter oppstarten fikk jeg nemlig anledning til å levere brød og smurte produkter til 7-eleven-systemet i samarbeid med Italiensk Bakeri, i tillegg til å drive min tradisjonelle catering-virksomhet. Hele tiden har jeg sjonglert mellom å være stor-leverendør og å drive småskalaproduksjon.”

Hjemvendt sønn i fars fotspor

Etter Felix var ferdig med å studere design- og kommunikasjonsutvikling i England i 2014, flyttet han hjem til Norge og startet catering sammen med sin fetter.

”Vi fikk hjelp av flere familiemedlemmer. I starten hadde vi catering-kjøkken hjemme hos min fetter, og kusinen min var også med på laget. Pappa hadde verdifull erfaring fra bransjen, så han ble naturlig nok en slags mentor for oss”, forteller Felix. ”Dette konseptet holdt vi på med en stund, men det ble avsluttet etter et par år. Pappa og jeg fant ut at vi jobbet så bra sammen, så etter hvert startet vi opp igjen for oss selv. Men ”Far og Sønn”-brandingen, slik vi opererer i dag, startet vi først med i 2018. Kort tid etter kom henvendelsen fra Cuboid Technologies i Drammen om å være med på et nytt kantine-konsept. Dette syntes vi var en bra ide´, og siden 2019 har virksomheten vår dreid seg om dette digitale kantineprosjektet: Frigg Kantine”.

 

Skreddersydd kvalitetsmat

Skreddersydd kantine

I kantinene leverer Far og Sønn ferske baguetter, salater, egenproduserte yoghurter, toast, subs, frukt, drikke og snacks, samt varme lunsj- og middagsretter. Maten er orientert rundt lokale råvarer av høy kvalitet, med lite dilldall.

”Når vi leverer en ny kantine, så tilpasses alt etter hva kunden ønsker seg,” forteller Lars Christian. ”Menyen er variert og er alltid skreddersydd etter kundenes behov.

”I tillegg byttes menyen ut hver eneste uke,” sier Felix. ”Med tiden er målet at vi tilbyr ny meny hver eneste dag”.

Ferskt og tilgjengelig

Alt som tilbys i den døgnåpne kantinen er laget fra bunnen av og utviklet av Far og Sønn-Günzler selv. Ingen ferdig-produkter slipper inn i catering-kjøkkenet og alt lages for hånd, med kjærlighet.

”Sauser, yoghurter, dressinger og slikt lages på dagen, og baguetter stekes og andre retter kokkeleres om natten. Vi kan ikke tilby noe som ikke tilberedes her, da hadde vi aldri kunnet holde den høye kvaliteten som vi sverger til”, forklarer Felix. ”Vi startet arbeidsdagen kl.9 da dette konseptet var i gang. Ettersom kundemassen vokste ble det stadig tidligere opp om morgenen. Nå starter noen av oss sent på kvelden, dagen før!”

”Vi har gode, lokale samarbeidspartnere; blant annet Huseby gård og Åkeberg Skoglunn, sistnevnte er med på utviklingen av nye produkter sammen med oss i form av kjøtt- og veganske retter”, forteller Lars Christian. ”Vi har brukt mye tid på å utvikle produktene våre. Vi har testet ut alt fra steketid til riktig emballasje, og tilslutt har vi kommet frem til produkter som er så vanvittig bra og holder seg ferske lenge. Publikum skal få den samme, høye kvaliteten på produktene våre uansett hvilken tid på døgnet de kjøper måltidet.”

”Baguettene våre er dagsferske,” skyter Felix inn. ” Baguettene er i maskinene ett døgn, så byttes de ut. Laget i dag, og spist i dag.”

Dagsfersk døgnet rundt

Null matsvinn

Frigg Kantine er ikke bare et kantinekonsept som er tilgjengelig døgnet rundt. De er også en del av et grønnere skifte i matbransjen når det gjelder matsvinn.

”Gjennom årenes løp har jeg vært med på alt fra storindustri til mindre ting, men dette er virkelig fremtiden”, sier Lars Christian ivrig. ”Vi har satt et kortsiktig mål om null prosent matsvinn i produksjon og i Frigg Kantine”.

”Alle produkter tas ut av kantinene en til to dager før utløpsdato. Deretter blir de levert til Frigg Eco og solgt til sterkt rabatterte priser,” fortsetter Felix. ”Frigg Eco er spesielle kjøleskap der betalingen er basert på tillit. Folk tar og betaler selv for det de ønsker, og dette har gjort at svinnet vårt har gått drastisk ned. Mat skal spises, ikke kastes. Vi skal ikke ha behov for grønne avfallposer i fremtiden. Dette prosjektet skal vi ta videre i samarbeid med skoler og kommuner, og målet er å ha null matsvinn i løpet av 2022. ”

Familiært samarbeid

”Å få jobbe med Felix er et privilegium. Som far synes jeg det er veldig hyggelig. Han er veldig kreativ og utrolig dyktig til å lære seg nye ting”, sier Lars Christian. ”Felix er veldig opptatt av ren og sunn mat. Han var veganer i noen år, så han kan mye om det, noe som er høyst aktuelt og verdifullt å kunne noe om i bransjen i disse dager. Han er veldig opptatt av å holde en høy standard på maten, og at det skal smake godt. Jeg synes vi utfyller hverandre veldig godt; Jeg har jo lang erfaring og føler at jeg vet hva som funker, mens Felix er kjempegod til å komme med nye ting som hever produktet enda mer.”

”Jeg setter ufattelig pris på å få jobbe med faren min. Det er jo mange som ikke har sett foreldrene sine over lengre perioder under pandemien, så jeg føler meg heldig som får se pappaen min hver dag. Jeg ser jo på han som en av mine beste venner”, sier Felix.  ”Jeg har lært enormt av pappa. Det er han som har stått for kvalitetsstempelet med alle de tingene han har gjort tidligere, og det samme gjør jeg nå på min måte”, forteller Felix. ”Vi bidrar med våre styrker. Det er et samspill mellom gammel tradisjon, og det nye; hvor man kanskje må være litt mer hands on.”

Frigg kantine; fremtidens kantineløsning

Lovende start, lys fremtid

Fra oppstarten og opp til Corona-tiden hadde Far og Sønn en formidabel vekst på 400%. Fremtiden ser lys ut for den nye kantine-løsningen, selv under pandemien. ”Vi satset mest på skoler og kontor, så det siste året har vi naturligvis hatt litt mindre omsetning, siden behovet for servering har krympet grunnet hjemmekontor og hjemmeskole,” forklarer Felix. ”Men vi har fått mange nye kunder i Corona-tiden som har bestilt denne kantineløsningen. Nå venter vi bare på at Norge kommer tilbake til hverdagen, så folk endelig kan komme tilbake på jobb og skole igjen.”