Årets Grønne Kokk 2020

Daniel Rosvold og Robert Elias Rydland er ett av fem lag som er kvalifiserte til Årets Grønne Kokk 2020. Vi er stolt sponsor.

Høsten 2018 var vi stolt sponsor av Daniel Rosvold da han konkurrerte i NM i kokkekunst sammen med Robert Elias Rydland. Nå sikter de igjen etter gull når de skal konkurrere i Årets Grønne Kokk, og vi vil selvfølgelig hjelpe til.

Rosvold jobber til daglig som privatkokk for den amerikanske ambassadøren, mens Rydland er kokk på Restaurant EDDA. Etter mange år i bransjen har de opparbeidet seg imponerende CV’er, og begge sitter med mye matkunnskap. Dette har de et ønske om å vise på den store scenen - i konkurransesammenheng.

Vi tok en prat med Rosvold og Rydland over en kaffe for å høre deres tanker rundt forberedelsene til konkurransedagen, og ikke minst for å ønske dem lykke til.

Fra kolleger til konkurranse-duo

Det var på Soria Moria Rosvold og Rydland ble kjent. Rydland var lærling på Soria Moria samtidig som Rosvold var Sous Chef. De fikk god kontakt, og da Rosvold ble kjøkkensjef på Gamle Raadhus fulgte Rydland etter. Siden de fungerte så bra sammen i jobbsammenheng tok det ikke lang tid før snakk om et konkurransesamarbeid oppstod.

«Vi begynte vel å snakke om å konkurrere sammen på Skyggesiden Bar etter jobb en gang,» sier Rosvold mens han ler. «Vi visste at vi jobbet bra sammen, så da bestemte vi oss for å teste om dynamikken fungerte like bra i konkurranse. Det medførte til påmelding til NM i kokkekunst i 2018.»

Med en 4. plass i NM var Rosvold og Rydland godt fornøyde, men ønsket om å gjøre det enda bedre ved neste mulighet var stort. Nå når de skal delta i Årets Grønne Kokk er målet å vinne.

Øvelse gjør mester

Årets Grønne Kokk arrangeres på SMAK Lillestrøm 5. mars 2020, og alt skal dreie seg om frukt, bær, grønnsaker og poteter. Både Rosvold og Rydland synes kategorien vegetar er spennende å jobbe med nettopp på grunn av den gode variasjonen av smaker grønn mat består av.

«Det er noe med det at man ikke kan gjemme seg bak et godt stykke kjøtt når man lager vegetarmat,» sier Rydland. «Det er utrolig mange smaker i grønnsaker som man ikke tar nytte av i hverdagen, så det å eksperimentere med vegetarmat er veldig spennende. Før jeg ble kokk måtte jeg ha kjøtt til hvert eneste måltid, men nå velger jeg ofte heller vegetar. Jeg synes jo det er kult at samfunnet generelt beveger seg i denne retningen, mot et grønnere tilbud.»


                                  Det ligger mye tid med planlegging bak menyen som Rosvold og Rydland skal servere juryen under Årets Grønne Kokkservere juryen under Årets Grønne Kokk

Det ligger mye tid med planlegging bak menyen som Rosvold og Rydland skal servere juryen under Årets Grønne Kokkservere juryen under Årets Grønne Kokk

Det er mange faktorer som spiller inn på resultatet på konkurransedagen, men i bunn og grunn er det øvelse som gir det beste utgangspunktet. Det som gjenstår for Rosvold og Rydland før konkurransen er å bli så trygge som mulig på det de skal lage, og ikke minst på å holde seg til tiden.

«Det skal selvfølgelig mange gjennomkjøringer til. Smakene sitter, det er ikke det som er den største utfordringen, men heller det å jobbe ryddig og riktig. Det må ligge en tanke bak hvordan hvert eneste minutt skal bli brukt, og det krever øvelse for å få timingen til å sitte,» sier Rosvold. «Derfor er vi jo veldig takknemlige for sponsen vi får av Eureca. Øvelse gjør mester, men det som trengs til å øve er ikke gratis. Vi hadde ikke kunnet gjøre noe som dette om det ikke hadde vært for aktører som Eureca som ønsker å sponse.»

Underdogs

Blant årets deltagere i Årets Grønne Kokk 2020 finner du landslagskokker, tidligere NMdeltakere og ikke minst nybakt vinner av Årets unge kokk 2019, Aleksander Løkkeberg Vartdal. Nivået er høyt, men for Rosvold og Rydland gir det ekstra motivasjon til å prestere og vise det de kan.

«Vi blir jo ansett som underdogs i denne gjengen, og det er egentlig bare gøy. Da ligger ikke presset på oss. Nervene kommer sikkert litt på konkurransedagen, men vi har trent mye, og matlaging er jo noe vi elsker. Vi gjør jo dette fordi vi synes det er gøy,» forteller Rosvold. «Vi har gjort mye research, og prøvd å tenke utenfor boksen når det kommer til vår meny. Målet er å servere noe som dommerne ikke har sett før. Har vi klart å trollbinde juryen har vi gjort jobben vår,» fortsetter Rydland smilende.

5. mars smeller det, og vi i Eureca engros ønsker Rosvold og Rydland lykke til med forberedelser og på konkurransedagen. Vi heier på dere!