Skullerudstua: En sosial møteplass for hele året.

Rett ved inngangen til Østmarka ligger det en trivelig markastue – Skullerudstua.

Markastuen har eksistert siden 1981, og har siden den gang vært en plass hvor forbigående
kan nyte hjemmelagde fristelser. Det var først i 2016 at Francisco Barrera og Hilde Bunæs,
dagens eiere av Skullerudstua, bestemte seg for å søke om å ta over driften av stedet. Det
ble starten på et skikkelig marka-eventyr.

«Vi er begge friluftsmennesker, og vi syntes det hadde vært morsomt å prøve. Plutselig var
det vi som skulle ta oss av driften av Skullerudstua,» forteller Barrera.

Norge + Spania = Sant

Barrera kommer opprinnelig fra Gran Canaria i Spania. Broren hans hadde tatt seg turen til
Oslo, og det inspirerte Barrera. En kort stund etter bestemte Barrera seg for at han også
skulle prøve seg i nord. Dermed dro han til Oslo, uten å vite noe annet om Norge enn det
han hadde hørt fra sin bror.

«Jeg levde godt på Gran Canaria, men jeg var sulten og nysgjerrig på mer. Derfor dro jeg til
Oslo, og heldigvis fikk jeg jobb raskt,» forteller Barrera. «I løpet av de årene jeg har vært i
Norge har jeg fått erfaring fra alle slags serveringsteder og restauranter.»

Barrera og Bunæs møtte hverandre i 2012, da Barrera egentlig var på vei ut av landet. Han
skulle til Asia, men før han fikk reist kom kjærligheten ham i forkjøpet.

«Jeg ble i Norge da jeg møtte Hilde. Tiden gikk, og nå etter 9 år er jeg her – norsktalende,
med kone og to barn, og driver en markastue» sier Barrera med et smil.

Overtagelse av markastua

Da Barrera og Bunæs så at Skiforeningen var på leting etter noen til å ta over driften av
Skullerudstua våknet deres indre eventyrsjeler. Siden de begge er friluftsmennesker, og alltid
ser etter nye utfordringer å begi seg ut på, var de raske på å sende inn en søknad. Etter en
intervjuprosess var Barrera og Bunæs de nye eierne av stedet.

«1. januar 2017 tok vi over driften av Skullerudstua, og det har vært et eventyr fra
begynnelsen av,» forteller Barrera. «Vi begynte med å pusse opp litt, uten å fjerne det
autentiske ved stedet. Folk skal føle at de er i marka når de kommer på besøk. Samtidig har
det vært viktig for oss å drive stedet på vår måte.»

Den autentiske markafølelsen har blitt bevart etter at Barrera og Bunæs tok over. Her står
Barrera med kokken på huset.

Naturligvis er det flest besøkende om vinteren, med gode muligheter for langrenn, men
Barrera og Bunæs har jobbet aktivt for å gjøre Skullerudstua til en sosial møteplass for hele
året.

«En av de første arrangementene vi nå har hatt etter at Koronaen kom til Norge var et Stand
Up-show med Jonas Kinge Bergland og Nils-Ingar Aadne, og det fungerte veldig bra. Vi har
også sett på muligheter for sommerkino, så vi får se hva det blir til,» sier Barrera.

Hjemmelaget mat laget av gode råvarer

Noe av det som kjennetegner en markastue er vafler, boller og kaker. Det er selvfølgelig noe
du får tak i på Skullerudstua, men alternativene stopper ikke der. På Skullerudstua kan du
nyte hjemmelagde gryter og supper, pressgrillet mat, og ved større arrangementer tilbys det
én 3-retters meny. Nå på sommeren har Barrera og Bunæs i tillegg startet med pizza på
fredag. Responsen på dette tilbudet har vært stor.

«Det er noe med pizza som samler folk, og i disse tider så må man tenke litt nytt. Da vi først
begynte å leke med ideen om pizza, var vi raskt i gang med å innføre det,» forteller Barrera.
«Nå har vi 7 forskjellige pizzasmaker. Fire oster og chorizo er klare favoritter blant gjestene,
selv om jeg selv synes de beste er provenzale og vegetar.»

Eureca har levert råvarer og drikke til Skullerudstua i lang tid, så når vi nå tok turen innom,
måtte vi spørre om de var fornøyde med oss.

«Vi er veldig fornøyde med fleksibiliteten og den serviceinnstilte holdningen til Eureca. Det
er personlig, og det liker vi veldig godt,» forteller Barrera.

Korona: Utfordrende tider byr på kreative løsninger

Korona har rammet serverings- og restaurantbransjen i stor grad. Skulerudstua skulle ha
mange arrangementer gjennom hele våren, og da de første avlysningene kom i midten av
mars, skjønte Barrera og Bunæs at dette ville bli en utfordrende tid.

«Alle arrangementene ble avlyst, og det har jo naturligvis skadet oss litt økonomisk. Utvalget
av mat har derfor blitt litt mindre, men vi fortsetter å levere bra på det vi gjør. Samt ser vi på
nye måter å jobbe smart på for å utnytte det vi har på best mulig måte,» sier Barrera.
«Pizzaserveringen var jo delvis et resultat av Korona-situasjonen. Også har vi laget en
urtehage, pluss en egen biefarm. Koronaen har på en måte fått oss til å tenke litt nytt, men
vi er veldig glade for at ting sakte men sikkert går mot det normale nå.»

Skullerudstua har fått egen urtehage og biefarm.

Skullerudstua kommer til å servere pizza hver fredag gjennom hele sommeren, så om du har
lyst til å smake på skikkelig god pizza rett ved marka, anbefaler vi deg en tur til den trivelige
markastuen på det sterkeste.