Møt et Eureca-menneske: Milan Kovacevic

Den blide lastebilsjåføren fra Serbia kom til Norge i 2018 med en drøm om et trygt og godt liv for seg og sin familie. Etter 3 år har de kjøpt seg rekkehus i Moss, og Milan er lastebilsjåfør for Eureca engros. Han beskriver sin nye jobb i Norge med ett ord: Paradis!

                                       

Usikkert i hjemlandet

Milan kommer fra den lille byen Smederevo i Serbia. Byen med ca 65.000 innbyggere har, som resten av landet, opplevd krig og elendighet i løpet av 90-tallet i forbindelse med oppløsningen av det gamle Jugoslavia. Etter krigen  jobbet Milan seg opp og startet et transport-firma i hjembyen på 2000-tallet, da var det bare én konkurrent å ta hensyn til. Men ettersom årene gikk poppet det stadig opp flere transport-firmaer i den lille byen, og til slutt var det ikke mulig å tjene penger lenger da alle underbød hverandre i kampen om de få kundene som var.

”Da jeg avsluttet firmaet var betalingen for hvert oppdrag en fjerdedel av hva det var da jeg begynte. I tillegg var det selvsagt færre oppdrag da konkurransen var enorm,”  forteller Milan. ”Alt ble mer og mer usikkert. Etter hvert var det umulig å leve på de to lønningene min kone og jeg fikk i løpet av en måned, uansett hvilken jobb vi hadde. Økonomien gikk ikke opp, og selv om man snudde på hver krone så strakk ikke lønningene til alle utgiftene. Hvis vi f.eks hadde en samlet månedsinntekt på 10.000 kroner, så var utgiftene på 11.000.  Vi kunne ikke fortsette sånn. Jeg måtte finne på noe, for familien min.”

Håp om et bedre liv

Tilfeldigvis besøkte Milan en Serbisk venn som hadde bosatt seg i Norge, og da  øynet han et håp for fremtiden.

”Kameraten min fortalte meg om hvor stabilt alt var her, både med tanke på lønn og hvordan de behandler folk i arbeidslivet,” sier Milan. ”Så etter en stund bestemte jeg meg for å prøve lykken i Norge”.

I 2018 ankom han landet permanent. Gradestokken viste 20 stive, i sterk kontrast til de serbiske vintrene der gradestokken sjeldent falt under 5 grader.

”Det var forferdelig kald den vinteren, så jeg var jo litt skeptisk til hva jeg egentlig hadde begitt meg ut på. Men jeg var heldig; jeg fikk bo gratis hos kameraten min den første tiden, til jeg fant meg en jobb,” forteller Milan.

”I begynnelsen hadde jeg et par jobber som ikke var noe særlig, dessverre.  Det var henholdsvis i et polsk og et serbisk firma. Arbeidsgiverne tøyde grenser og presset de ansatte til å jobbe mer enn hva som er lov i Norge, og jeg følte jeg ikke hadde noe annet valg enn å si ja, ellers hadde det fått konsekvenser. Jeg kunne ikke leve sånn, så jeg sluttet i håp om at det skulle dukke opp noe bedre etter hvert.”

Og det gjorde det; for plutselig dukket det opp en sjåfør-jobb hos Eureca engros.

Milan i Paradis

Milan startet i Eureca februar 2019, og var veldig fornøyd med den nye jobben. For første gang siden han kom til Norge fikk han nå jobbe i et norsk selskap.

”Eureca var som paradis for meg.  I de andre firmaene respekterte ikke arbeidsgiverne arbeidstider. Her, i Eureca, spør de alltid pent hvis det er behov for at jeg jobber overtid, og jeg føler aldri noe press om det ikke skulle passe. Jeg prøver jo så godt jeg kan å hjelpe når jeg har anledning, men det er aldri noe press. Det er veldig godt å føle på,” sier Milan.

”Jeg må innrømme at det var litt stressende i starten, alt er jo så effektivt her, og man kjente ikke til alle rutinene. Det tar jo litt tid å komme inn i arbeidsrytmen. Men alle kollegaene mine tok meg veldig godt imot, og det tok ikke lang tid før jeg følte meg som en del av Eureca-teamet.” 

”Nå er alt veldig greit; jeg kjenner alle kundene og rutene. Det er jo synd å si det, men Corona-tiden har også gjort hverdagen min enklere da det er mindre trafikk på veiene. Effektiviteten har gått opp, så nå kan jeg ha opp til 5 leveringer i timen. Det er alle veldig fornøyde med, inklusive meg selv så klart,” ler Milan.

Privilegert

”Jeg er veldig glad for å jobbe for Eureca; hver dag er annerledes og man møter nye mennesker hver dag, i hvert fall før pandemien. I tillegg er tryggheten og fleksibiliteten som ledelsen gir de ansatte noe jeg aldri har opplevd tidligere. Det er noe jeg setter utrolig pris på,” sier Milan. ”Hvis jeg for eksempel må på fotballtrening med sønnen min, så kan jeg ta igjen timene en annen dag, dette er ikke jeg vant til. Det er alltid dialog mellom sjefene mine og meg. Er det et problem, enten det er privat eller med en levering, så finner vi alltid en løsning sammen. Jeg føler meg privilegert som har den forståelsen og tilliten fra transport-sjefene; Mathias og Einar.”

Normenn kontra serbere

Normenn har et rykte på seg for å være mer lukket sammenliknet med folk på kontinentet. Selv om serbere virker mer åpne ved første øyekast, så er ikke Milan helt enig i den observasjonen.

”Når jeg møter kunder for første gang er jeg veldig opptatt av å bli kjent med dem, spørre hvordan de har det og hvordan det går. Når jeg senere kommer tilbake med leveranser er de straks mer imøtekommende og vi har en god og vennlig tone,” forklarer Milan. ”Vi serbere er jo veldig åpne og vi liker å skravle, syd-europeere er jo litt sånn. Normenn trenger bare litt mer tid før de åpner seg, virker det som.”